Niechciane szumy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
pedzel
Re: Niechciane szumy

Post autor: pedzel » sobota 12 sty 2008, 00:16

......Moim zdaniem kupowanie w ciemno DI-boxa jest bez sensu jeśli nie jest się pewnym, że chodzi o pętlę masy. A niekoniecznie o nią chodzi, bo taka pętla generuje przede wszystkim przydźwięk sieciowy 50Hz (niskie brumienie). Kawałek szumu, który udostępniłeś to raczej szum pochodzenia cyfrowego i naprawdę bardzo podejrzewam uszkodzone wyjście z instrumentu. Virus ma 6 wyjść, nie odpowiedziałeś, co się stanie, jeśli podłączysz pozostałe wyjścia - czy wszędzie występuje ten szum?...
a czy praca chociazby twardego dysku w "kompie"czase nie moze powodowac tego "przydzwięku"...
Oczywiscie nie sugeruje tu iz owy dysk ma wade

TraDeus

Post autor: TraDeus » sobota 12 sty 2008, 00:34

...Moim zdaniem kupowanie w ciemno DI-boxa jest bez sensu jeśli nie jest się pewnym, że chodzi o pętlę masy. A niekoniecznie o nią chodzi, bo taka pętla generuje przede wszystkim przydźwięk sieciowy 50Hz (niskie brumienie). Kawałek szumu, który udostępniłeś to raczej szum pochodzenia cyfrowego i naprawdę bardzo podejrzewam uszkodzone wyjście z instrumentu. Virus ma 6 wyjść, nie odpowiedziałeś, co się stanie, jeśli podłączysz pozostałe wyjścia - czy wszędzie występuje ten szum?...
Odpowiedziałem powyżej na to pytanie :)
na każdym z wyjść jest dokładnie tak samo.

pedzel

Post autor: pedzel » sobota 12 sty 2008, 00:40

......Moim zdaniem kupowanie w ciemno DI-boxa jest bez sensu jeśli nie jest się pewnym, że chodzi o pętlę masy. A niekoniecznie o nią chodzi, bo taka pętla generuje przede wszystkim przydźwięk sieciowy 50Hz (niskie brumienie). Kawałek szumu, który udostępniłeś to raczej szum pochodzenia cyfrowego i naprawdę bardzo podejrzewam uszkodzone wyjście z instrumentu. Virus ma 6 wyjść, nie odpowiedziałeś, co się stanie, jeśli podłączysz pozostałe wyjścia - czy wszędzie występuje ten szum?...
na każdym z wyjść jest dokładnie tak samo....
Ja stawiam tu na "niezgodnosc sprzetową" tzn. nie ktore rzeczy poprostu ze soba sie gryzą i trza im w tym jakos pomoc by piknie ze sobą wspolpracowały

pedzel

Post autor: pedzel » sobota 12 sty 2008, 00:41

.........Moim zdaniem kupowanie w ciemno DI-boxa jest bez sensu jeśli nie jest się pewnym, że chodzi o pętlę masy. A niekoniecznie o nią chodzi, bo taka pętla generuje przede wszystkim przydźwięk sieciowy 50Hz (niskie brumienie). Kawałek szumu, który udostępniłeś to raczej szum pochodzenia cyfrowego i naprawdę bardzo podejrzewam uszkodzone wyjście z instrumentu. Virus ma 6 wyjść, nie odpowiedziałeś, co się stanie, jeśli podłączysz pozostałe wyjścia - czy wszędzie występuje ten szum?...
na każdym z wyjść jest dokładnie tak samo....
Ja stawiam tu na "niezgodnosc sprzetową" tzn. nie ktore rzeczy poprostu ze soba sie gryzą i trza im w tym jakos pomoc by piknie ze sobą wspolpracowały
...
nie sugerowal bym oczywiscie ze cos w tym zestawieniu jest uszkodzone

j.bravo

Post autor: j.bravo » sobota 12 sty 2008, 04:42

1. Podłącz Virusa bezpośrednio do karty czyli bez tego miksera Beringer w torze.

2. Podłącz inne syntezatory i porównaj szumy.

Pamiętaj o tym, żeby zgadzały się sygnały symetryczne i niesymetryczne, ale w przypadku niezgodności symetriii byłby inny rodzaj zakłóceń.

Ten szum, który dałeś brzmi raczej jak "skwary" cyfrowe i przypomina szumy np. Line6 POD. Takie szumy z gwizdem, jak ja tego nie lubię! Klawisze częto "wydzielają" taki dźwięk, basówki z aktywną elektroniką też, do tego mikrofon bezprzewodowy. Jak się to wszystko podłączy w studiu na potrzeby próby to całość "sieje" masakrycznie! Dlatego wolę mikrofony.

Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » sobota 12 sty 2008, 10:06

...Moim zdaniem kupowanie w ciemno DI-boxa jest bez sensu jeśli nie jest się pewnym, że chodzi o pętlę masy. A niekoniecznie o nią chodzi, bo taka pętla generuje przede wszystkim przydźwięk sieciowy 50Hz (niskie brumienie). Kawałek szumu, który udostępniłeś to raczej szum pochodzenia cyfrowego ...
....pętla masy generuje 50Hz, chyba że jest to pętla z udziałem komputera, wówczas potrafi generować olbrzymie szumy cyfrowe - vide pojawiający się już tu na forum kilka razy problem zakłóceń od laptopa.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

TraDeus

Post autor: TraDeus » sobota 12 sty 2008, 10:57

Drodzy przyjaciele, dzisiaj podłączyłem syntezator bezpośrednio do monitorów, bez udziału miksera i wszystko grało czyściutko - zero szumów jakichklolwiek
Jest to chyba dobry argument na to, ze wyjscia syntezatora są w 100% sprawne :) cieszy mnie to, bo już sie bałem najgorszego...
A więc na co teraz pada największe podejrzenie?

pedzel

Post autor: pedzel » sobota 12 sty 2008, 11:57

...Drodzy przyjaciele, dzisiaj podłączyłem syntezator bezpośrednio do monitorów, bez udziału miksera i wszystko grało czyściutko - zero szumów jakichklolwiek
Jest to chyba dobry argument na to, ze wyjscia syntezatora są w 100% sprawne :) cieszy mnie to, bo już sie bałem najgorszego...
A więc na co teraz pada największe podejrzenie?...
Zakłocenia jak juz wczesniej wspomnialem- niektore sprzety czasami sie "gryzą" wspomnialem wczesniej o nosnikach CD (roznych firm) ktore mialem wpiete do mixera....itd. i co sie okazało jeden szumial drugi nie pozyczyłem 2 mixer i odziwo ten co szumial przestal a ten co wczesniej pieknie gral ,zaczął warjowac i nie bylo tu mowy o wadliwych kabelkach o błedach w połaczeniach czy uszkodzonych sprzetach wszystko było dokładnie sprawdzone take mi sie wydaje ze jednak ten di-boxik powinien rozwiazac problem

pedzel

Post autor: pedzel » sobota 12 sty 2008, 12:00

......Drodzy przyjaciele, dzisiaj podłączyłem syntezator bezpośrednio do monitorów, bez udziału miksera i wszystko grało czyściutko - zero szumów jakichklolwiek
A więc na co teraz pada największe podejrzenie?...
Zakłocenia jak juz wczesniej wspomnialem- niektore sprzety czasami sie "gryzą" wspomnialem wczesniej o nosnikach CD (roznych firm) ktore mialem wpiete do mixera....itd. i co sie okazało jeden szumial drugi nie pozyczyłem 2 mixer i odziwo ten co szumial przestal a ten co wczesniej pieknie gral ,zaczął warjowac i nie bylo tu mowy o wadliwych kabelkach o błedach w połaczeniach czy uszkodzonych sprzetach wszystko było dokładnie sprawdzone take mi sie wydaje ze jednak ten di-boxik powinien rozwiazac problem...
I jak pisałem wczesnie owy di-box najlepiej wziąść na testy wrazie zeby niepakowac sie w niepotzebne koszta nigdy niema pewnosci 100% ze to jednak to

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 12 sty 2008, 12:27

Petla mas. Zlikwiduj ja jakos i zobacz co bedzie.

ODPOWIEDZ