Nowy sprzęt i Cubase 4 czy upgrade Cubase SE2?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
DJgts
Re: Nowy sprzęt i Cubase 4 czy upgrade Cubase SE2?

Post autor: DJgts » niedziela 30 gru 2007, 17:00

......
Polecam chłodzenie wodne.
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Awatar użytkownika
DzaQ

Post autor: DzaQ » niedziela 30 gru 2007, 17:45

Polecam chłodzenie wodne....
A opłacalne będzie chłodzenie wodne do sprzętu którego nie mam zamiaru podkręcać do granic termicznej wytrzymałości sprzętu?

No chyba że ma znikomą (lub najlepiej zerową) emisje dzwięku...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 30 gru 2007, 17:55

zamsiat chlodzenia wodnego i takiej ilosci RAM wez:

grafike z pasywnym chlodzeniem

plyte glowna z [pasywnym chlodzeniem - czyli radiator -plyn)

i karte muzyczna ktora , jesli bedzie miec dobre sterowniki to bedzie godna tego sprzetu :)

4 gb ram wystarczy - wiekszosc VST ma DFD, wiec nie ma sensu miec wiecej :)
bedzie wykorzystane tego ram pewnie ok. 3,5gb ale jako ze Daul - to bedzie mail dwa wolne sloty na przyszlosc :)

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » niedziela 30 gru 2007, 17:56

......
Z tego co wiem to chłodzenie wodne jest jedno z najcichszych (musisz sie zapytac który zestaw jest cichszy). W sumie to obecne procesory można dosyc mocno podkrecac. podkrecenie o te 200 mhz ci raczej niezaszkodzi a różnice w wydajnosci poczujesz :)
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » niedziela 30 gru 2007, 18:02

Ale chłodzenie pasywne równiez dobre jest tylko ze z wodnym mozesz w przyszłosci poprawic wydajnosc poprzez podkrecenie :)

adn_01

Post autor: adn_01 » poniedziałek 31 gru 2007, 13:26

Czy nowy Cubase w pełni wspiera obsługę procesorów "wielo"rdzeniowych? Doczytałem że w systemach 64bitowych obsługuje do 128GB Ramu więc tu raczej stwierdzenie "mam za dużo" narazie mi nie grozi...

=====

cubase znakomicie radzi sobie na platformach wielordzeniowych. od jakiegoś czasu pozwalam mu działać na mac pro, octacore z 12 gigabajtow ram (16 pewnie przy pierwszym przypływie gotówki) i dopiero teraz wiem jak komfortowa może to być praca. no i wskaźnik VST performance przy sporej ilości wtyków VST i instrumentów wirtualnych z rzadka przekracza 40%.

generalnie, im więcej herców i ramu - tym lepiej to będzie działać. i zupełnie nie rozumiem dlaczego wykluczasz osx - przecież do zastosowań muzycznych (i wielu innych) to najlepszy system operacyjny. na pewno najbardziej stabilny i pewny. nie da się porównać z połatanym i walącym się na każdym kroku windowsem ;)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 31 gru 2007, 13:50

ja mam Coer2duo PC, XP, 2 gb RAM i przy bardzo wypasionych projektach (4ms latencji) 60% zuzycia :D

Uzywam Grand 2, BFD, Wizooverb, wtyczek Focusrite a na sumie Izotope :)

2 pierwsze procko i ramo zerne ohydnie i co... daje rade.

8-16 gb RAM? Kolega filmy powaznie obrabia w HD i tyle nie uzywa (na MAC)

Jakis sprzetowy onanizm chyba proponujesz :)

Awatar użytkownika
DzaQ

Post autor: DzaQ » poniedziałek 31 gru 2007, 14:31

"i zupełnie nie rozumiem dlaczego wykluczasz osx..."
Zaintrygowało mnie to i poszukałem co nieco... Powiem Szczerze że nie znałem wcześniej tego rozwiązania ale okazuje się być interesujące. Z tym ze mój portfel i tak jest ograniczony więc niestety nie widze możliwości pakowania w komputer niebotycznej kwoty i instalowania OS X żeby mi to wszystko obsłużył... A szkoda...
Może w przyszłości jak dostane 300% podwyżki
Nie mniej jednak dzięki za info - na pewno będę śledził to rozwiązanie i może je nawet zastosuje (w celach edukacyjnych i może z nadzieją na przyszłość...).

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » poniedziałek 31 gru 2007, 14:39

cubase znakomicie radzi sobie na platformach wielordzeniowych. od jakiegoś czasu pozwalam mu działać na mac pro, octacore z 12 gigabajtow ram (16 pewnie przy pierwszym przypływie gotówki) i dopiero teraz wiem jak komfortowa może to być praca. no i wskaźnik VST performance przy sporej ilości wtyków VST i instrumentów wirtualnych z rzadka przekracza 40%.

generalnie, im więcej herców i ramu - tym lepiej to będzie działać. i zupełnie nie rozumiem dlaczego wykluczasz osx - przecież do zastosowań muzycznych (i wielu innych) to najlepszy system operacyjny. na pewno najbardziej stabilny i pewny. nie da się porównać z połatanym i walącym się na każdym kroku windowsem ;)...
1:
OSX lepszy do zastosowań muzycznych od windows - moze od windows 98 tak ale pisanie, że OSX jest lepszy do zastosowań muzycznych od XP to już dawno obalona bzdura. Co do stabilności: Jak ktoś ma burdel w kompie to OSX nie pomoże.
2:
12 gb ramu i dopiero teraz możesz stabilnie i komfortowo popracować???
Mam XP na P4 2,8 i do tego 2gb ram. Robie bardzo rozbudowane projekty w cubase sięgające 50 śladów i nigdy nawet nie zdarzyło mi się żeby coś nawet zaczkało.

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » poniedziałek 31 gru 2007, 14:57

...cubase znakomicie radzi sobie na platformach wielordzeniowych. od jakiegoś czasu pozwalam mu działać na mac pro, octacore z 12 gigabajtow ram (16 pewnie przy pierwszym przypływie gotówki) i dopiero teraz wiem jak komfortowa może to być praca. no i wskaźnik VST performance przy sporej ilości wtyków VST i instrumentów wirtualnych z rzadka przekracza 40%.

generalnie, im więcej herców i ramu - tym lepiej to będzie działać. i zupełnie nie rozumiem dlaczego wykluczasz osx - przecież do zastosowań muzycznych (i wielu innych) to najlepszy system operacyjny. na pewno najbardziej stabilny i pewny. nie da się porównać z połatanym i walącym się na każdym kroku windowsem ;)...
1:
OSX lepszy do zastosowań muzycznych od windows - moze od windows 98 tak ale pisanie, że OSX jest lepszy do zastosowań muzycznych od XP to już dawno obalona bzdura. Co do stabilności: Jak ktoś ma burdel w kompie to OSX nie pomoże.
2:
12 gb ramu i dopiero teraz możesz stabilnie i komfortowo popracować???
Mam XP na P4 2,8 i do tego 2gb ram. Robie bardzo rozbudowane projekty w cubase sięgające 50 śladów i nigdy nawet nie zdarzyło mi się żeby coś nawet zaczkało. ...
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

ODPOWIEDZ