Roland GW-7 + MPC500 + Cubase SX3 + E-MU 0404

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
WBH-2006
Roland GW-7 + MPC500 + Cubase SX3 + E-MU 0404

Post autor: WBH-2006 » niedziela 30 gru 2007, 23:05

Witam!
Otoz problem ktory mnie nurtuje jest nastepujacy: jak nagrywac z tego syntezatora pod Cubasem, tak zeby kazdy dzwiek byl zapisany i odtwarzany na innym kanale? Powiedzmy chcialbym sobie na 1 sciezce zrobic jakies piszczalki, na 2gim bas, na 3cim dzwonki itd. - jak? Mam podlaczonego tego Rolanda przez MIDI IN/OUT do karty E-MU 0404, ale bawilem sie w takie samo podlaczenie do samplera Akai, tylko cos wlasnie w tym syncie jest lipa ze zmianami kanalow MIDI i potem z odtwarzaniem kazdej innej - wiecie jak, to pomozcie!

Awatar użytkownika
preceli

Re: Roland GW-7 + MPC500 + Cubase SX3 + E-MU 0404

Post autor: preceli » niedziela 30 gru 2007, 23:10

...tylko cos wlasnie w tym syncie jest lipa ze zmianami kanalow MIDI i potem z odtwarzaniem kazdej innej...

Sam jesteś lipa, zajrzyj wreszcie choćby do dział FAQ i naucz się z czym się je to niemniej "lipne" MIDI.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » niedziela 30 gru 2007, 23:15

Dawno mnie tu nie bylo, wiec troche jestem zagubiony w calej materii Do tej pory operowalem na WAV'ach, a MIDI, to tylko przez software i wszystko bylo cacy, zas z tym sprzetem Rolanda nie moge dojsc do ladu, szit Niby ma 16-to sladowy sekwencer i tez MPC500 moze zan sluzyc, ale to jakos mi sie nie widzi - gdzie ta prostota Cubase w polaczeniu z Hypersoniciem? Jak zobaczylem w instrukcji te wszystkie kody komunikatow, to zdebialem ... jestem producentem, a nie programista

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » niedziela 30 gru 2007, 23:25

...Dawno mnie tu nie bylo, wiec troche jestem zagubiony w calej materii Do tej pory operowalem na WAV'ach, a MIDI, to tylko przez software i wszystko bylo cacy, zas z tym sprzetem Rolanda nie moge dojsc do ladu, szit Niby ma 16-to sladowy sekwencer i tez MPC500 moze zan sluzyc, ale to jakos mi sie nie widzi - gdzie ta prostota Cubase w polaczeniu z Hypersoniciem? Jak zobaczylem w instrukcji te wszystkie kody komunikatow, to zdebialem ... jestem producentem, a nie programista ...
Naprawdę, musisz nauczyć się podstaw MIDI. To nie są trudne rzeczy. Posłuchaj Preclego.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 30 gru 2007, 23:29

..Jak zobaczylem w instrukcji te wszystkie kody komunikatow, to zdebialem ... jestem producentem, a nie programista ...

No to masz zgryza, bo za kiego nie da rady wytłumaczyć tego w prosty sposób komuś, kto wogóle nie wie o co w tym temacie biega .
Bo jak niby? Tłumacząc na wszelkie sposoby konfigurację 4-ech urządzeń, z setkami (o ile nie tysiącami) ich możliwych kombinacji?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » niedziela 30 gru 2007, 23:35

Nie no ok, teoretycznie mniej wiecej rozumiem o co w tym kodzie MIDI chodzi, tylko chce to od razu na praktyke przelozyc: powiedzmy, ze mam w Cubase, 4 sciezki MIDI (kazda ma przypisany port E-DSP MIDI w in i out) i teraz jak gram cos na rolandzie, to zawsze jest na poczatku na kanale 4-tym, a chcialbym sobie poustawiac, zalozmy na 1szym piszczalki, na 2gim bas itd. tylko, ze nie wiem jak to zrobic w tym syntezatorze (jedynie udaje sie zmienic kanal i barwe do niego przypisana przez funkcje SONG REC i tam ustawienia nagrywania) - czy to moze da sie wszystko sterowac przez Kubusia? Juz chcialbym cos robic, bo mam zajawke, a tu straszny lipton, ze trzeba ogarnac kwestie programowania, damn! Narazie sobie radzilem, ze nagrywalem sygnal z synta przez mikser jako audio, tylko pozniej nie ma takich mozliwosci edycji jak przy midi

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 31 gru 2007, 09:04

masz hypersonic?to odpal standalone(o ile sie da - niepamietam) i olej cubase - wszystko zagraj w akai a hypera z komputerem potraktuj tylko jako modul brzmieniowy

potem zgrasz na slady do cubase i tyle.....czasem wygodniej jak meczyc sie z rozjazdami midi i innymi bzdetami...
zreszta najlepsze polaczenie - akai i modul brzmieniowy

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » wtorek 01 sty 2008, 04:38

No wlasnie tak kombinuje, zeby podpiac klawisz Rolanda i nagrywac pod MPC. Z Hypersonica juz chcialem zrezygnowac, dlatego wzialem ta stacje GW-7, ale to narazie sie zdaje, ze niezbyt dobry pomysl byl... namowili mnie, a chcialem kupic dobry kontroler 25 klawiszy z galkami i jakis przyzwoity modul brzmieniowy. W sumie barwy na Rolandzie sa ok, po nalozeniu efektow daja rade, tylko ze zgrywaniem sladow MIDI w Akai mi jeszcze nie za dobrze idzie, wiec jak radzisz robic bity i aranze na MPC zamiast w Cubase, to tak poprobuje... w Kubusiu jest o tyle latwo, bo sie wszystko widzi, a tam w MPC500 sie idze troche zamotac, zeby ogarnac ktora sciezka co... a moze jakis sekwencer hardware by mi tu pomogl w budowie kompozycji, czy raczej odpulic i wykorzystac max. mozliwosci tego co juz mam?

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » środa 02 sty 2008, 13:32

No, to chyba sobie poradzilem Podlaczylem Rolanda przez MIDI I/O do MPC, gdzie ustawilem w opcjach MIDI/SYNC Akai nastepujaco:
-Receive channel: ALL
-Soft thru: As track
-Pad to sampler: OFF
-Sync: Slave
Dodatkowo w syncie ustawilem Local Ctrl na OFF i wsio prazy, czyli nagrywa mi sie na kazdy osobny track z ustawionym innym kanalem MIDI, barwy, ktore aktualnie wybieram w Rolandzie - jest spoko, ale jeszcze musze lepiej porozkminiac I potem jak juz ponagrywam MIDI z zaprogramowanymi samplami, to normalnie zgrywac, to przez mikser do Cubase?

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 03 sty 2008, 11:07

widzisz jak chcesz to potrafisz

jeszcze zobacz czy zmiane barw da sie przeprowadzic wprost z akai to nawet oczu od padow nie oderwiesz(mialem tak podlaczone mpc4k z paroma modulamie - tylko przycisk i pokretlo i robisz co chcesz)

ODPOWIEDZ