Alesis I|O-26 FireWire

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Leff
Re: Alesis I|O-26 FireWire

Post autor: Leff » niedziela 30 gru 2007, 02:39

Porównywałem jakość przedwzmacniaczy z Presonusem FirePod i dwoma mikserami analogowym - Behringer, Midas - Alesis wypada w mojej opini bardzo dobrze.
No właśnie, a jak wypada ogólnie w porównaniu z Firepodem? Tzn fakt posiadania ADAT-a już jest na plus, ale chodzi mi głównie o jakość przedwzmacniaczy oraz latencję i pracę z VST.
Pozdrowionka - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » niedziela 30 gru 2007, 09:35

... Dlatego moja prośba o opis twojego sprzętu...

Mój laptop to Asus F3F - duo T2450/2 MB RAM/120 GB HD z chipsetem Intel® 945 GM, na WinXP.

Devil - czytałem z uwagą co pisałeś o synchronizacji, rzeczywiście IO26 posiada tylko 2xADAT IN, bez żadnych innych złączy umozliwiających dogadanie się z innym cyfrowym sprzętem - jest to pewien minus, rozwiązanie z ADA8000 ustawionym na master to rzeczywiście najlepsze wyjście....
to nawet nie tak, ze najlepsze, a raczej JEDYNE :D
dodatkowo, np gdy masz 2x ada8000 to ich do tego interfacu po prostu nie podlaczysz, bo alesis zlacz synchronizacyjnych nie ma, a ADA8000 ma tylko wejscie BCN, wiec nawet nie ma jak pchnac synchronizacji do drugiego ada8000 :> taki life :D

btw. wam tez od wczoraj EiS strasznie wolno dziala ?
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » niedziela 30 gru 2007, 10:08

Zastanawiające jest zatem, po cholere producent umieścił 2 wejścia ADAT, skoro wykorzystać można jedynie 1 wejście??

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » niedziela 30 gru 2007, 10:20

...Zastanawiające jest zatem, po cholere producent umieścił 2 wejścia ADAT, skoro wykorzystać można jedynie 1 wejście??
...
ale mozna, nic takiego nianapisalem.
napisalem tylko przyklad z ADA8000, ktory jest ostatnio bardzo popularny.

mozna sobie kupic drozszy przetwornik ADAT, jakiegos digimaxa lub cos innego. tyle ze przetwornik ADAT (tzn preamp 8kanalowy z przetowrnikiem) wyposazony w komplet zlacz do synchronizacji, to juz koszt od ok 2500 zł z gore, przy cenie ada8000 1300 zł.

problem tez w tym, ze wiekszosc znajomych napala sie na ten "budzetowy" interface, no bo niska cena i sobie wepna 2x ada8000 i w cenie niecale 4000 zł maja zestaw 26 kanalowy.
a tu zong, wiec neistety inwestujac w tanszy interface, potem trzeba zainwestowac w drozsze przetworniki (lepiej wyposazone) albo w jakies osobne urzadzenie synchronizujace.

tak wiec w przypadku jednego urzadzenia cyfrowego nie ma problemu.
w przypadku dwoch, trzeba po prostu od razu przemyslec co kupic, aby wszystko ladnie zadzialalo.

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 30 gru 2007, 10:26

Ja próbowałem na swoim laptopie ale to była porażka. Później wyczytałem, że laptopy Fujistu Siemens nie są stworzone do prac z dzwiękiem. I chyba rzeczywiście tak jest.
Ciekawe na jakiej podstawie ktoś sformułował takie stwierdzenie. Na moim służbowym notebooku Fujitsu-Siemens dwa interfejsy firewire (RME Fireface 800 oraz MOTU 828) chodzą jak marzenie.

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » niedziela 30 gru 2007, 11:40

...Ja próbowałem na swoim laptopie ale to była porażka. Później wyczytałem, że laptopy Fujistu Siemens nie są stworzone do prac z dzwiękiem. I chyba rzeczywiście tak jest.
Ciekawe na jakiej podstawie ktoś sformułował takie stwierdzenie. Na moim służbowym notebooku Fujitsu-Siemens dwa interfejsy firewire (RME Fireface 800 oraz MOTU 828) chodzą jak marzenie....
Witam,

MB, cieszę się, że na twoim Fujitsu wszystko śmiga bez zastrzeżeń. Wcale nie mam zamiaru tego podważać. W moim przypadku było jednak inaczej. Podłączyłem Alesisa przez przejściówkę z PCMCIA na firewire, ponieważ mój notebook nie ma wbudowanego wejścia FW. Po zainstalowaniu wszystkiego notebook wcale nie odtwarzał żadnych dzięków (pisałem o tym szerzej w innym poście). Potem zrobiłem próbę na notebooku Della. Tam dzwięk był, natomiast bardzo zakłóconany, przerywany. Nie ma się co dziwić, bo to dość stary notebook i pewno jego parametry są za słabe.
Tak, czy inaczej, na Fuitsu Siemensie nie było nic słychać (Intel Certino Duo 1,6 GB, 1GB RAM, 60GB HDD).
Na rożnych postach przeczytałem, że użytkownicy odradzają FS do prac z dzwiękiem (chociażby to: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=17437&forum=19)

Na podstawie własnych doświadczeń oraz pojawiająych się na forum opini innych użytkowników, sformuowałem swoje stwierdzenie.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
ghospore

Post autor: ghospore » niedziela 30 gru 2007, 12:35

...to nawet nie tak, ze najlepsze, a raczej JEDYNE :D
no racja...czyli najlepsze, bo jedyne :)

No właśnie, a jak wypada ogólnie w porównaniu z Firepodem? Tzn fakt posiadania ADAT-a już jest na plus, ale chodzi mi głównie o jakość przedwzmacniaczy oraz latencję i pracę z VST.
Pozdrowionka - Leff...
Uzywam IO26 tylko jako zestawu przedwzmacniaczy, więc na ten temat mogę się wypowiedzieć - nagrywałem taki sam skład, w tej samej sali, na takich samych mikrofonach korzystając z Presonusa FirePod'a i IO26 - w mojej ocenie przedwzmacniacze w tych urządzeniach są porównywalne...no może z małym plusikiem po stronie Presonusa, ale to moja subiektywna ocena słuchowa nie poparta żadnymi konkretnymi testami.

W FirePodzie irytowało mnie skokowe działanie potercjometrów. W Alesisie chodzą płynnie. Poza tym jak IO26 straci kontakt z kompem to nadal działa, co umożliwia robienie bekapu na jakieś inne urządzenie do zapisu i nagranie koncertowe jest uratowane newet jak superstabilny laptop padnie. Czytałem, że FireStudio Presonusa ma podobnie, nie wiem jak z FirePodem. Dla mnie to duży plus.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
ghospore

Post autor: ghospore » niedziela 30 gru 2007, 17:50

A jak z poziomem szumów w IO? Porównywalne z mikserami Behringer, Alesis?
W tym interfejsie maksymalne wzmocnienie ty chyba tylko 50dB, więc np. do nagrań lektora nie bardzo się da...?
Mój wysłużony Behringer szumiał zdecydowanie bardziej, ale znowu ocena ta nie jest wynikiem pomiarów tylko eksperymentu empirycznego:) Z żadnym Alesisem nie porównywałem, a co do elektronicznych szczegółów budowy to się nie orientuje.

Monter - dlaczego max wzmocnienie 50dB miałoby uniemożliwiać nagranie lektora?
pozdrawiam

iKamil

Post autor: iKamil » niedziela 30 gru 2007, 18:48

...A jak z poziomem szumów w IO? Porównywalne z mikserami Behringer, Alesis?
W tym interfejsie maksymalne wzmocnienie ty chyba tylko 50dB, więc np. do nagrań lektora nie bardzo się da...?
Mój wysłużony Behringer szumiał zdecydowanie bardziej, ale znowu ocena ta nie jest wynikiem pomiarów tylko eksperymentu empirycznego:) Z żadnym Alesisem nie porównywałem, a co do elektronicznych szczegółów budowy to się nie orientuje.

Monter - dlaczego max wzmocnienie 50dB miałoby uniemożliwiać nagranie lektora?...
Według mnie nagrani lektora to nie przeszkoda dla alesisa. Jego preampy są na tyle ciche,że można wzmocnić sygnał o 30dB (np; w Audacity' m) nie bojąc się o szumy

Matyax

Post autor: Matyax » wtorek 05 sty 2010, 15:23

Witam,

Mam problem z Alesisem io 26 :/

Mianowicie podczas nagrywania w cubasie tracę synchronizaję ścieżki midi z ścieżkami audio. Podczas samego nagrywania w odsłuchu jest ok. Ale po nagraniu okazuje się, że ścieżka midi jest rozciągnięta w czasie.

Midi nagrywam przez USB (CME m-key). Może lepiej podłączyć przez kabel midi bezpośrednio do Alesisa? (nie mam jeszcze takiego kabla)

Może ktoś z Was miał takie problemy?

Ścieżki audio chodzą poprawnie.

Mateusz

ODPOWIEDZ