Genelec: lepiej analog czy cyfre?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: Genelec: lepiej analog czy cyfre?

Post autor: Kyle » piątek 28 gru 2007, 20:05

Potencjometr znajduje się zawsze przed samym wzmacniaczem - tak samo w hi-fi jak i studio monitorach ... tym samym regulujemy natężenie dźwięku - tak do tej pory myślałem i widzę że tylko to potwierdziliście.

Tylko nie wiem co MB miałeś na myśli z tą mocą (pisząc że nie regulujemy mocy potencjometrem z tyłu monitora) ... czy aby nie zagłębiasz się po prostu w samo nazewnictwo ? Wiadomo o co chodzi.

Co do poziomu sygnału wejściowego to w sytuacji kiedy mamy mikser + potencjometr w monitorze widzę po prostu dwa potencjometry jeden za drugim przed wzmacniaczem ... - w tym przypadku czy damy - 6 dB w mikserze czy - 6 dB w monitorach to efekt będzie identyczny i impuls podany do wzmocnienia będzie identyczny.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 28 gru 2007, 20:12

Tylko nie wiem co MB miałeś na myśli z tą mocą (pisząc że nie regulujemy mocy potencjometrem z tyłu monitora) ... czy aby nie zagłębiasz się po prostu w samo nazewnictwo ? Wiadomo o co chodzi.
ależ nie chodzi o nazewnictwo! chodzi o funkcję.

Co do poziomu sygnału wejściowego to w sytuacji kiedy mamy mikser + potencjometr w monitorze widzę po prostu dwa potencjometry jeden za drugim przed wzmacniaczem ... - w tym przypadku czy damy - 6 dB w mikserze czy - 6 dB w monitorach to efekt będzie identyczny i impuls podany do wzmocnienia będzie identyczny....
owszem, tego nie kwestionuję. cały czas próbuję Ci uświadomić, że te dwa kaskadowo połączone regulatory różnią się jedną zasadniczą rzeczą: zakresem regulacji. Sprawa nie jest bagatelna, wręcz przeciwnie: ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa sprzętu i Twoich uszu.

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » sobota 29 gru 2007, 01:46

Co do poziomu sygnału wejściowego to w sytuacji kiedy mamy mikser + potencjometr w monitorze widzę po prostu dwa potencjometry jeden za drugim przed wzmacniaczem ... - w tym przypadku czy damy - 6 dB w mikserze czy - 6 dB w monitorach to efekt będzie identyczny i impuls podany do wzmocnienia będzie identyczny....
owszem, tego nie kwestionuję. cały czas próbuję Ci uświadomić, że te dwa kaskadowo połączone regulatory różnią się jedną zasadniczą rzeczą: zakresem regulacji. Sprawa nie jest bagatelna, wręcz przeciwnie: ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa sprzętu i Twoich uszu.
...
A dla mnie to jest juz zboczenie bo kazdy wie o co chodzi. :) Poki co zycze wszystkim: Wesolych i pogodnych swiat! W sylwestra odpoczynku od analizowania muzyki!!! i zabawy do samego rana!! A w nowym roku: Duzo inspiracji, weny tworczej, mase pomyslow na melodie oraz aranzacje, unikania lenistwa i w kazdym tygodniu nowego roku realizowania wymazonych trackow oraz plyt. Zadowolenia z tej ciezkiej pracy i oczywiscie duuuuuuzo pieniazkow za wykonana robote!!!

lubie to co robie i jestem w tym dobry.

1212121212

Post autor: 1212121212 » sobota 29 gru 2007, 02:11

DEBIL !!!!!!!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 29 gru 2007, 02:14

A dla mnie to jest juz zboczenie bo kazdy wie o co chodzi. :)
wręcz przeciwnie - najwyraźniej wciąż wiele osób tego nie rozumie, np. sądząc po
tym poście, gdzie nastąpiło kompletne pomieszanie pojęć.

Wciąż bardzo wielu ludziom się wydaje, że jak ustawią regulator czułości wejścia w monitorze aktywnym na -6dB (lub 50%) to ten monitor będzie pracował na połowie mocy, tymczasem to zupełna nieprawda.

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 29 gru 2007, 11:02

wręcz przeciwnie - najwyraźniej wciąż wiele osób tego nie rozumie, np. sądząc po
tym poście, gdzie nastąpiło kompletne pomieszanie pojęć.

Wciąż bardzo wielu ludziom się wydaje, że jak ustawią regulator czułości wejścia w monitorze aktywnym na -6dB (lub 50%) to ten monitor będzie pracował na połowie mocy, tymczasem to zupełna nieprawda. ...
Wiadomo że nawet wtedy jest możliwe granie na max mocy ... jeśli poziom sygnału analogowego jaki dostarczymy będzie ponad normę ... myślę że wszyscy wiemy o co chodzi.

ps. głośnego sylwestra

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 29 gru 2007, 11:05

Wiadomo że nawet wtedy jest możliwe granie na max mocy ... jeśli poziom sygnału analogowego jaki dostarczymy będzie ponad normę ... myślę że wszyscy wiemy o co chodzi.

ps. głośnego sylwestra...
No chyba że na niektórych modelach wystąpi po prostu w takim przypadku przester ... ale to chyba ma miejsce tylko w typowych wzmacniaczach "hi-Fi"

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 29 gru 2007, 11:55

w monitorach regulujesz czulosc

nie regulujesz jej w hifi bo ustawiona jest na stale

dlatego mozna dac do monitorow bardzo duzy sygnal bez przesteru co w zadnym wypadku nie przejdzie przez sprzet hifi

ODPOWIEDZ