Genelec: lepiej analog czy cyfre?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MB
Re: Genelec: lepiej analog czy cyfre?

Post autor: MB » piątek 28 gru 2007, 11:03

Czyli wykorzystujesz głównie monitory studyjne nie do tego, do czego zostały przeznaczone a raczej w charakterze głośników multimedialnych. No cóż, Twoje prawo, ale masz bardzo zafałszowany obraz, zatem proponuję jednak nie nazywać swojej sytuacji "typową".

Moim zdaniem operowanie regulacją czułości w monitorach w charakterze regulatora głośności to błąd, który prędzej czy później skończy się uszkodzeniem monitorów.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 28 gru 2007, 12:13

Moim zdaniem operowanie regulacją czułości w monitorach w charakterze regulatora głośności to błąd, który prędzej czy później skończy się uszkodzeniem monitorów....
Dla czego miałoby się tak stać ? Monitory będą mniej eksploatowane niż w studio, czułość z tyłu zawsze będzie na minus kilka-kilkanaście dB (aby monitory nie "obrywały" czasem za mocnym impulsem).

ps. monitory studyjne to najtańszy dobry zestaw nagłaśniający - miałem wszystko ... ampli kina domowego, zestawy komputerowe od 2.0 po 5.1, wzmacniacz stereo + kolumny - wszystko to nieczytelny, niedokładny szrot w porównaniu ze sprzętem studyjnym

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » piątek 28 gru 2007, 12:21

...Czyli wykorzystujesz głównie monitory studyjne nie do tego, do czego zostały przeznaczone a raczej w charakterze głośników multimedialnych. No cóż, Twoje prawo, ale masz bardzo zafałszowany obraz, zatem proponuję jednak nie nazywać swojej sytuacji "typową".

Moim zdaniem operowanie regulacją czułości w monitorach w charakterze regulatora głośności to błąd, który prędzej czy później skończy się uszkodzeniem monitorów....
ale skad wniosek ze ma bardzo zafalszowany obraz???
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 28 gru 2007, 12:58

juz chyba samo to ze wiekszosc muzy jest masterowana, czyli (przynajmniej w zalozeniu) mixowana pod brzmienie konsumenckie na wyspecjalizowanych kolumnach.

Mnie sluchanie muzy na ADAM A7 nie zawsze sprawia frajde, slychac wady, cienki dzwiek.

a gdy slucham muzy na bzdziocha konsumenckich, to juz mentalnie nawet oddzielam to od "analizowania" muzyki :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 28 gru 2007, 13:11

Dla czego miałoby się tak stać ? Monitory będą mniej eksploatowane niż w studio, czułość z tyłu zawsze będzie na minus kilka-kilkanaście dB (aby monitory nie "obrywały" czasem za mocnym impulsem).
no właśnie o to obrywanie chodzi. To nieistotne jaką liczbowo wartość czułości monitora nastawiasz (czy to -6dB czy -18dB), ważne jak ma się ta czułość do maksymalnego poziomu sygnału, który może do monitora trafić w danej konfiguracji sprzętu. Wyobraź sobie sytuację, że odtwarzasz film z bardzo cichym dźwiękiem i z przyzwyczajenia kompensujesz ten niedostatek pokrętłem czułości w monitorze. Odchodzisz od komputera, a w trakcie Twojej nieobecności dziecko albo małżonka włącza sobie inny film, w którym dźwięk jest maksymalnie sprasowany i podbity. Katastrofa wisi na włosku.

ps. monitory studyjne to najtańszy dobry zestaw nagłaśniający - miałem wszystko ... ampli kina domowego, zestawy komputerowe od 2.0 po 5.1, wzmacniacz stereo + kolumny - wszystko to nieczytelny, niedokładny szrot w porównaniu ze sprzętem studyjnym...
Ależ rozumiem Tę argumentację. Nie krytykuję wykorzystania monitorów studyjnych do celów multimedialnych tylko polemizuję z nazywaniem jej typowym wykorzystaniem.

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » piątek 28 gru 2007, 14:52

Wyobraź sobie sytuację, że odtwarzasz film z bardzo cichym dźwiękiem i z przyzwyczajenia kompensujesz ten niedostatek pokrętłem czułości w monitorze. Odchodzisz od komputera, a w trakcie Twojej nieobecności dziecko albo małżonka włącza sobie inny film, w którym dźwięk jest maksymalnie sprasowany i podbity. Katastrofa wisi na włosku.

Tu mi sie przypomniala sytuacja jak na poczatku obcowalem z monitorami. Mialem wtedy ustawione monitory na maxa, i poziom glosnosci na waveterminalu prawie ze na max i na takich ustawieniach spokojnie sobie skakalem po dysku twardym gdy nagle przyszedl mail.... a ja niemalze spadlem z krzeselka :))) Przez 5 minut dochodzilem do siebie :)) bron soniczna! Teraz mam ustawione monitory tylko na polowe ich mocy chodz w manualu prosza zeby ustawic na 75% mocy.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 28 gru 2007, 15:30

Teraz mam ustawione monitory tylko na polowe ich mocy chodz w manualu prosza zeby ustawic na 75% mocy. ...
Zwracam uwagę na to, że regulacja czułości monitorów to nie jest regulacja mocy.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 28 gru 2007, 16:40

Zwracam uwagę na to, że regulacja czułości monitorów to nie jest regulacja mocy. ...
Czym w takim razie różni się potencjometr głośności we wzmacniaczu "Hi-Fi" od potencjometru z tyłu monitora studyjnego?

lub

Czym się różni potencjometr z tyłu monitora od potencjometru w mini-mikserze ?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 28 gru 2007, 17:10

Czym w takim razie różni się potencjometr głośności we wzmacniaczu "Hi-Fi" od potencjometru z tyłu monitora studyjnego?
funkcjonalnie - prawie niczym: potencjometr głośności we wzmacniaczu reguluje poziom sygnału wejściowego. potencjometr z tyłu monitora reguluje czułość. Ani jeden ani drugi nie reguluje mocy. Moc wynika z konstrukcji wzmacniacza/monitora i zazwyczaj nie jest regulowalna.

lub

Czym się różni potencjometr z tyłu monitora od potencjometru w mini-mikserze ?...
potencjometr w mikserze reguluje poziom sygnału wyjściowego względem przyjętego poziomu odniesienia 0dB (zakładam, że wejście miksera jest prawidłowo wysterowane tak, że wskaźniki pokazują wartości poniżej 0dB). Podziałka dB przy suwaku tego potencjometru wskazuje zatem poziom sygnału. O funkcji regulatora czułości w monitorze napisałem wyżej. Zwracam uwagę na to, że monitor "nie wie" jaki będzie poziom sygnału, który użytkownik poda na jego wejście i (w odróżnieniu od potencjometru w mikserze) zazwyczaj nie ma wskaźnika tego poziomu.

Innymi słowy:

w mikserze cyfrowym pozycja MAX potencjometru jednoznacznie określa jaki jest górny limit poziomu sygnału (wynika to z ograniczonego zakresu dynamicznego wyjściowego przetwornika C/A). Nie ma więc możliwości przekroczenia tego poziomu. W monitorze ustawiając jakkolwiek czułość wejściową tak naprawdę nie mamy żadnej gwarancji, że sygnał, który do tego monitora trafi nie przekroczy wartości dopuszczalnej. Skala dB przy tym regulatorze nie oznacza więc poziomu sygnału tylko czułość.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 28 gru 2007, 19:20

i hajpierw dajesz caly sprzet na max a potem regulujesz monitory by odpowiednio glosno graly.....

bnie bedzie niespodzianek

regulacja w sprzecie hifi jest po przedwzmacniaczu ktory czulosc ma ustawiona na sztywno.....bo jest na to standard - za glosny sygnal zawsze przesteruje przedwzmacniacz i nie masz nawet co regulowac

ODPOWIEDZ