Windows XP Proffesional 64bit, a Cubase SX 3

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
GrooveOld
Re: Windows XP Proffesional 64bit, a Cubase SX 3

Post autor: GrooveOld » środa 26 gru 2007, 11:41

no własnie czy Cubase SX3 w wersji 32-bitowej obsłuży procesor 4 rdzeniowy? mam Core Quada i chciałbym przetestować jego moc, testowałem na sonarze 7 i bardzo ładnie zachowuje się ten procesor ale ten DAW mi sie w ogóle nie podoba, jest taki jakiś sztywny a te dropout'y w nim to juz masakra.

Awatar użytkownika
Aleksander_Montana

Post autor: Aleksander_Montana » środa 26 gru 2007, 12:43

witam co do prockow intel już zrobił nowe :) maja 12mb cashu :) nazywaja sie Peryn. Narazi nie są dostępne na rynku polskim. A co do spadku ceny o której mówicie to ciągle będą spadały bo rynek sie rozwija i jak za jakiśczas ma wejść nowa technologia to ceny lecą na łeb na szyje :) tak wiec ja bym proponował poczekać na Peryna :) pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 26 gru 2007, 12:49

penryn.....penryn....

i niestety nowinka amd okazala sie bublem i mozemy miec problem za pol roku bo intel zamuli z raku konkrencji...........

zreszta bezsensowna pogon - 3 lata temu powstawaly swietne produkcje na zlomie....teraz jest wypas a nic fajnego nie powstaje a jak juz to dalej hardware i na zlomie :)

nie pdcie bez sensu bo wpadacie w ta sama opcje co gracze wymieniajacy grafike za gruba kase dla kilku klatek....kompletny bezsens......

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » środa 26 gru 2007, 22:51

A co myślicie o wykorzystaniu dysków twardych o szybkości 15k czy nawet 20k obrotów na minutę? Nie miałem okazji testować ich w cichym miejscu i dlatego nie mam pojęcia jak bardzo głośne mogą być (a może jak bardzo ciche). Co do ich żywotności to dają radę służyć długie lata w obciążonych serwerach, choć z racji prędkości wydawałoby się że siłą rzeczy muszą żyć krócej. Czy jest sens myśleć o takich dyskach? Oczy mam zwrócone na Seagate 300GB 15k 16MB cache. Przede mną modernizacja, a może warto, ?

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 27 gru 2007, 09:34

...A co myślicie o wykorzystaniu dysków twardych o szybkości 15k czy nawet 20k obrotów na minutę?

Nie warto, dysk IDE lub SATA 7200rpm z bardzo dużym zapasem wystarcza na sesje nawet kilkudziesięcio ścieżkowe

A zawodne one są, mniej więcej w tym samym stopniu co zwykłe (wiem z praktyki)

Jak chcesz niezawodności to weź 2 dyski i połącz w RAID1. A przy okazji masz 2x szybszy odczyt (i taki sam lub odrobinę wolniejszy zapis ) Wyjdzie taniej i lepiej niż jeden 15k
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 27 gru 2007, 12:45

Jak chcesz niezawodności to weź 2 dyski i połącz w RAID1. A przy okazji masz 2x szybszy odczyt (i taki sam lub odrobinę wolniejszy zapis ) Wyjdzie taniej i lepiej niż jeden 15k
...
do czasu az jeden dysk kipnie :) wtedy mamy dokladnie co drugi bit, co niestety nie przeklada sie na co druga sciezke :)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 27 gru 2007, 12:57

...

...
do czasu az jeden dysk kipnie :) wtedy mamy dokladnie co drugi bit, co niestety nie przeklada sie na co druga sciezke :)...

To o czym piszesz, może się przydarzyć przy RAID0. Szkudlik proponuje RAID1 czyli dublowanie dysków. Wtedy jak jeden padnie, nie tracisz żadnych danych.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 27 gru 2007, 12:58

do czasu az jeden dysk kipnie :) wtedy mamy dokladnie co drugi bit, co niestety nie przeklada sie na co druga sciezke :)...

Nie pomyliles czasem z RAID0? Ja mówię o RAID1
więcej detali na
wikipedii

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 27 gru 2007, 13:29

przepraszam, nie dostrzeglem "przyklejonej" jedynki :)

ODPOWIEDZ