Potencjometr filtra w JUNO 106 jest bardziej płynny i owe schodki są mniej odczuwalne niż w JX-8P. Z tego co się orientuję PG-800 komunikuje się z JX-8P za pomocą informacji SYSEX. Czy fakt ten ma jakiś wpływ na tę róznicę czy kompletnie nie ma to znaczenia ?
zasadnicze znaczenie ma na ilu bitach jest przesyłana wartość CutOff. Jeśli na 7 (tzw. "jednobajtowy" parametr CC) to kwantyzacja jest stosunkowo zgrubna, jeśli na 14 (parametr dwubajtowy CC lub SysEx) to jest dużo dużo lepiej. Ma to też związek z rozdzielczością przetwornika A/C, który odczytuje stan potencjometru.
Czy jest jakiś " patent " żeby pozbyć się tego efektu i uzyskać płynniejsze brzmienie filtra bawiąc się w czasie rzeczywistym na JX-8P?
Być może, że jest możliwa przeróbka instrumentu poprzez dodanie kondensatora wygładzającego schodkowe zmiany napięcia podawanego na filtry, ale taka zmiana wprowadziłaby równocześnie spore ograniczenie na szybkość modulacji filtru.
Mówcie sobie co chcecie ale dla mnie nie ma mowy o odpuszczeniu sobie sprzętu i przejściu na soft. Bijcie się, obrzucajcie argumentami :) Ja uważam , że nie ma porównania pod wieloma względami.Jak już kiedyś pisałem przy innych tematach nawet Virus TI czy inne cuda techniki nie są w stanie dorównać tym prostym staruszkom pod wieloma wzgledami.
Kolego, znowu mylisz pojęcia. To nie jest dyskusja na temat analog a cyfra. To jest dyskusja na temat hardware a software! Porównywać do software można wyłącznie instrumenty cyfrowe, inaczej dyskutujemy nad wyższością jabłek i pomarańczy.