Software vs. hardware
Kartę mam E-MU 0404 na innych kartach niż E-MU proteus nie rusza.
Rusza, rusza. Wystarczy klawiatura lub interface MIDI Emu na usb aby komp je widział.
Re: Software vs. hardware
ja dorzuce tylko od siebie ze wiem jak brzmi Virus, Q czy NordLead. Jednak sa obecnie poza moim zasiegiem finansowym i nie panikuje bo Vsti mi wystarczają w zupełności
.
Przyznam racje natomiast co do namacalności. Juz sam kontroler z klawiszami i galeczkami zmienia sposob pracy z nimi (na lepsze)
A zabawa z VA daje jeszcze wiecej inspiracji!!
Nie ma nic piekniejszego niz zostawic w pokoju drobinke swiatla i krecic galami na VA - takie jam session daje niesamowite efekty

Przyznam racje natomiast co do namacalności. Juz sam kontroler z klawiszami i galeczkami zmienia sposob pracy z nimi (na lepsze)

A zabawa z VA daje jeszcze wiecej inspiracji!!
Nie ma nic piekniejszego niz zostawic w pokoju drobinke swiatla i krecic galami na VA - takie jam session daje niesamowite efekty

...
Rusza, rusza. Wystarczy klawiatura lub interface MIDI Emu na usb aby komp je widział....
Na jedno wychodzi
Klawiatura czy interfejs to przecież karta dźwiękowa
Rusza, rusza. Wystarczy klawiatura lub interface MIDI Emu na usb aby komp je widział....
Na jedno wychodzi

Klawiatura czy interfejs to przecież karta dźwiękowa
......
Na jedno wychodzi
Klawiatura czy interfejs to przecież karta dźwiękowa...
Jak w komputerze jest jakas karta emu, to program moze chodzic na sterownikach ASIO dowolnej innej i Proteus dziala na niej.
Na jedno wychodzi

Jak w komputerze jest jakas karta emu, to program moze chodzic na sterownikach ASIO dowolnej innej i Proteus dziala na niej.
Interesująca teoria

Chodzi o to że nie jesteś skazany korzystając z Proteusa X na brzmienie jakie oferuje karta dźwiękowa 0404.
Myślisz że EMU nie użyło w wersjach soft tych samych próbek dźwiękowych (albo je zepsuło) które są wgrane do modułów hardware ? To było by co najmniej dziwne.
...AN1x nagrali próbki
nie upieram się ze WSZYSTKIE VA, ale w tym konkretnym przypadku gadałem z "ktosiem" z Yamahy. pamiętam ze sie zdziwiłem bo z tego wynika ZUPEŁNIE inna bajka edycyjna.... no i po co robić VA z trzema "próbkami"?
Myślę, że albo ten ktoś z Yamahy nie wiedział o czym plecie, albo został źle zrozumiany. A może dyskusja dotyczyła CS1X ?
W AN1X można płynnie zmieniać wartości conajmniej kilku parametrów kształtu fali i można te fale wzajemnie synchronizować. Jakie niby próbki miałyby być zapisane w ROM? Zapisanie wszystkich możliwych kombinacji kształtu fali zajęłoby niewyobrażalną ilość pamięci (powiedzmy 6 parametrów, każdy z rozdzielczością 128 poziomów daje 2^42 kształty fali razy liczba próbek na okres minimum 256 czyli wychodzą setki terabajtów). Nie tylko bez sensu ale i niewykonalne....
AN1x i "płynna regulacja"??? Raczej "schodki"....
i mówiliśmy o AN1x a nie CS1
[addsig]
nie upieram się ze WSZYSTKIE VA, ale w tym konkretnym przypadku gadałem z "ktosiem" z Yamahy. pamiętam ze sie zdziwiłem bo z tego wynika ZUPEŁNIE inna bajka edycyjna.... no i po co robić VA z trzema "próbkami"?
Myślę, że albo ten ktoś z Yamahy nie wiedział o czym plecie, albo został źle zrozumiany. A może dyskusja dotyczyła CS1X ?
W AN1X można płynnie zmieniać wartości conajmniej kilku parametrów kształtu fali i można te fale wzajemnie synchronizować. Jakie niby próbki miałyby być zapisane w ROM? Zapisanie wszystkich możliwych kombinacji kształtu fali zajęłoby niewyobrażalną ilość pamięci (powiedzmy 6 parametrów, każdy z rozdzielczością 128 poziomów daje 2^42 kształty fali razy liczba próbek na okres minimum 256 czyli wychodzą setki terabajtów). Nie tylko bez sensu ale i niewykonalne....
[addsig]
"Rozmowy o muzyce, to jak tańczenie o architekturze". "Nadmiar wiedzy zabija ducha". "SZTUKA poszukiwana! Ktokolwiek wie, ktokolwiek słyszał?..." "Nie myl kamienia węgielnego z węglem kamiennym!"
Każdy z parametrów kształtu fali ma 128 poziomów ustawienia. Czy to nazwiemy schodkami czy nie, to tylko kwestia umowy. Faktem jest, że liczba różnych kształtów fali wynikająca z liczby możliwych kombinacji jest przeogromna i przekracza współczesne możliwości przechowania ich w ROM.
Jednym słowem przytaczana przez Ciebie opinia "ktosia od Yamahy" nie trzyma się kupy.
Każdy z parametrów kształtu fali ma 128 poziomów ustawienia. Czy to nazwiemy schodkami czy nie, to tylko kwestia umowy. Faktem jest, że liczba różnych kształtów fali wynikająca z liczby możliwych kombinacji jest przeogromna i przekracza współczesne możliwości przechowania ich w ROM.
Jednym słowem przytaczana przez Ciebie opinia "ktosia od Yamahy" nie trzyma się kupy.
- mr-hammond
To ja z innej beczki czy dwa novationy xio synth i x station brzmia inaczej bo mam dwa obok siebie i x station wydaje sie fajniejszy. Pomijam synteze bo lekko sie rozni, ale x station brzmi klarowniej. Ktos mial mozliwosc porownac ?
Co do An1x to MB ma racje.
Co do An1x to MB ma racje.
Jednym słowem przytaczana przez Ciebie opinia "ktosia od Yamahy" nie trzyma się kupy....
Ale jak to jest , że np. Filtr a dokładniej FREQUENCY w Juno 106 jest bardzo "płynne" a np w JX-8P sterowane z kontrolera PG-800 ma nie schodki a SCHODY. Wyraźnie słyszalne. Skąd może brać się ta dośc mocno zauważalna róznica . Oba są analogami , oba ze stajni Rolanda i oba mają podobne filtry.
Sorry za niefachowe określenia :)
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
Ale jak to jest , że np. Filtr a dokładniej FREQUENCY w Juno 106 jest bardzo "płynne" a np w JX-8P sterowane z kontrolera PG-800 ma nie schodki a SCHODY. Wyraźnie słyszalne. Skąd może brać się ta dośc mocno zauważalna róznica . Oba są analogami , oba ze stajni Rolanda i oba mają podobne filtry.
Sorry za niefachowe określenia :)
...
To wynika z ilości bitów sterujących przetwornikiem c/a, który steruje pasmem przepustowości filtra oraz z oprogramowania, które to obsługuje.