Wytwórnie i ich kruczki prawne
chociaz moim zdaniem wcale nie jest tak jak mowi PiotrK, ze oprocz majorsow w Polsce jest samo podziemie bez sily przebicia (sa przeciez chociazby Kayax, SP REcords, Embargo, Fonografika i inne), to jednak rowniez dolaczam sie do glosu : olej wytwornie! strata czasu energii i samodzielnosci w imie zupelnie nieoplacalnych korzysci. jestescie przeciez juz po wszystkich etapach, gdzie wytwornia od biedy bylaby przydatna.
a z hologramami to prawda, ze sie tak "utarlo", ale to nikomu niepotrzebny gadzet i glownie chyba zpavowi zalezy zeby ludzie mysleli ze to obowiazkowy znak wodny
a z hologramami to prawda, ze sie tak "utarlo", ale to nikomu niepotrzebny gadzet i glownie chyba zpavowi zalezy zeby ludzie mysleli ze to obowiazkowy znak wodny
fan dobrego brzmienia ;)
Re: Wytwórnie i ich kruczki prawne
aha, moim zdaniem manewr Radiohead genialny jest i to jest przyszlosc, a nie pazerne molochy nadmuchane ;)
nie boj sie , grembo, nie ma czego :)
nie boj sie , grembo, nie ma czego :)
fan dobrego brzmienia ;)
No ok...to teraz pytanie: bedziemy bez wytworni, bez zaiksu, zpav itp. i co zatem ma chronic przed podskubaniem naszego materialu? Zatem czym mamy sie bronic i z czego korzystac, ze ten material jest akurat nasz i mamy do niego prawa w razie problemow? Nie chodzi mi o glupia naklejke hologramu, lecz o sama firme, ktora niejako zabezpieczy nas przed plagiatowaniem.
No i trzeba wziac pod uwage,ze od jednego utworu MP3 trzeba odliczyc 1% dla firmy F....costam za ich patent lub zaserwowac na stronce OGG, ktory jest w pelni darmowy:)
[addsig]
No i trzeba wziac pod uwage,ze od jednego utworu MP3 trzeba odliczyc 1% dla firmy F....costam za ich patent lub zaserwowac na stronce OGG, ktory jest w pelni darmowy:)
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
...No ok...to teraz pytanie: bedziemy bez wytworni, bez zaiksu, zpav itp. i co zatem ma chronic przed podskubaniem naszego materialu? Zatem czym mamy sie bronic i z czego korzystac, ze ten material jest akurat nasz i mamy do niego prawa w razie problemow? Nie chodzi mi o glupia naklejke hologramu, lecz o sama firme, ktora niejako zabezpieczy nas przed plagiatowaniem.
...
Czy fraunhofer posiada patent na FORMAT mp3? Chyba nie - ZTCW płatny jest jedynie ich kodek, ale przeciez można kodować pliki darmowym LAME. Gdyby było tak jak mówisz - to darmowe kodeki mp3 nie mogłyby istnieć - a istnieją i mają się dobrze.
...
Czy fraunhofer posiada patent na FORMAT mp3? Chyba nie - ZTCW płatny jest jedynie ich kodek, ale przeciez można kodować pliki darmowym LAME. Gdyby było tak jak mówisz - to darmowe kodeki mp3 nie mogłyby istnieć - a istnieją i mają się dobrze.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
Ten temat już był, jak chronić sie przed kradzieżą.
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.
...No ok...to teraz pytanie: bedziemy bez wytworni, bez zaiksu, zpav itp. i co zatem ma chronic przed podskubaniem naszego materialu? Zatem czym mamy sie bronic i z czego korzystac, ze ten material jest akurat nasz i mamy do niego prawa w razie problemow?
Ani ZAiKS ani ZPAV ani żadna inna organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi nie chroni przed niczym.
Każdy może zgłosić utwory do ZAiKS czy ZPAV co wcale nie oznacza potwierdzenia autorstwa. Te organizacje nie potwierdzają autorstwa dzieł, w przypadku jakichkolwiek watpliwości prawnych ani ZAiKS ani ZPAV nie są instytucjami poświadczającymi.
Te organizacje zbierają w naszym imieniu nalezne nam tantiemy - i tylko tyle.
Fakt, że zastrzeżesz materiał w ZAIKS (ZPAV) nie świadczy równocześnie, że jesteś jego autorem. Spory dotyczace autorstwa rozstrzyga sąd - i tylko on
Przed kradzieżą materiału nic nie chroni. Każdy materiał, nawet taki zarejestrowany we wszystkich organizacjach na świecie można skopiować/spiracić/splagiatować.
Z racji obowiazujacego w Polsce ustawodawstwa artyście/twórcy przysługują autorskie prawa osobiste oraz autorskie prawa majatkowe (o ile ich nie sprzedał/oddał) a dzieło jest chronione od chwili jego powstania, niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności.
Ani ZAiKS ani ZPAV ani żadna inna organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi nie chroni przed niczym.
Każdy może zgłosić utwory do ZAiKS czy ZPAV co wcale nie oznacza potwierdzenia autorstwa. Te organizacje nie potwierdzają autorstwa dzieł, w przypadku jakichkolwiek watpliwości prawnych ani ZAiKS ani ZPAV nie są instytucjami poświadczającymi.
Te organizacje zbierają w naszym imieniu nalezne nam tantiemy - i tylko tyle.
Fakt, że zastrzeżesz materiał w ZAIKS (ZPAV) nie świadczy równocześnie, że jesteś jego autorem. Spory dotyczace autorstwa rozstrzyga sąd - i tylko on
Przed kradzieżą materiału nic nie chroni. Każdy materiał, nawet taki zarejestrowany we wszystkich organizacjach na świecie można skopiować/spiracić/splagiatować.
Z racji obowiazujacego w Polsce ustawodawstwa artyście/twórcy przysługują autorskie prawa osobiste oraz autorskie prawa majatkowe (o ile ich nie sprzedał/oddał) a dzieło jest chronione od chwili jego powstania, niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności.
- wishmaster
Jesli macie surowe sesje na dysku - to wystarczy zupelnie
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty
...No ok...to teraz pytanie: co zatem ma chronic przed podskubaniem naszego materialu?
Lepiej zapytać - po co nagralismy materiał? po to by nagrac i pokazac paru ziomkom, by grac koncerty, by zostać bogaczem po sprzedaniu platyny (10 tys?)?
Nagranie i wydanie plytki (czy samemu czy u majorsa) to poczatek zabawy, a 90% procent bandów myśli że to finał bo jedyny cel to "nagranie płyty".
Spokojnie nikt ci materiału nie podskubie, najwyżej internetowi piraci jak bedziecie juz ZNANI i na to nie masz sposobu. takich bandów są tysiące a nie słyszałem by ktoś cos komus podskubał
Lepiej zapytać - po co nagralismy materiał? po to by nagrac i pokazac paru ziomkom, by grac koncerty, by zostać bogaczem po sprzedaniu platyny (10 tys?)?
Nagranie i wydanie plytki (czy samemu czy u majorsa) to poczatek zabawy, a 90% procent bandów myśli że to finał bo jedyny cel to "nagranie płyty".
Spokojnie nikt ci materiału nie podskubie, najwyżej internetowi piraci jak bedziecie juz ZNANI i na to nie masz sposobu. takich bandów są tysiące a nie słyszałem by ktoś cos komus podskubał

racja - zaiks mozna olac - co lepse nawet jak ich olejesz to musza dbac o to ze zbieraja tobie kase - oczywiscie ieknie marudza ze jak cos chcesz to musisz byc zarejestrowany - a nie musisz
no właśnie jak to jest - bo ile osób tyle opinii. mieszkam we Wro, byłem we wrocławskiej siedzibie, marmury, klima, odstawiona pani sekretarka. Pytam jak można "wstąpić" do zaiksu. Na co mi odpowiada "my tutaj nie wiemy, to proszę do Warszawy dzwonić".
Czyli rozumiem, że jeśli wydam płytę i nawet w życiu nic nie podpiszę z zaiksem to mają obowiązek za mnie pieniądze ściągać ?
I drugie pytanie: załóżmy, że rezygnuję z wytwórni i wszystko [dystrybutorzy itd.] na własną rękę załatwiam. A nie potrzebuję mieć jakiejś dzialalności założonej ?
no właśnie jak to jest - bo ile osób tyle opinii. mieszkam we Wro, byłem we wrocławskiej siedzibie, marmury, klima, odstawiona pani sekretarka. Pytam jak można "wstąpić" do zaiksu. Na co mi odpowiada "my tutaj nie wiemy, to proszę do Warszawy dzwonić".
Czyli rozumiem, że jeśli wydam płytę i nawet w życiu nic nie podpiszę z zaiksem to mają obowiązek za mnie pieniądze ściągać ?
I drugie pytanie: załóżmy, że rezygnuję z wytwórni i wszystko [dystrybutorzy itd.] na własną rękę załatwiam. A nie potrzebuję mieć jakiejś dzialalności założonej ?
- wishmaster
A czym sie wtedy de facto roznisz od jakiegos grajka brzdakajacego w ruchliwym podziemiu? Niczym. Co zarobisz i ile zarobisz - to Twoje.
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty