Który ze sklepów z legalnymi mp3 wybrać ma artysta?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
wishmaster
Re: Który ze sklepów z legalnymi mp3 wybrać ma artysta?

Post autor: wishmaster » środa 19 gru 2007, 18:09

Panowie, a czy ktos juz FAKTYCZNIE korzystal ze wspolpracy iTunes?

Przyznam sie, ze na pierwszy rzut oka opis ich rozkrecajacej sie dzialalnosci wyglada calkiem zachcecajaco... (fragment pozwole sobie wkleic) :

Do stycznia 2007, sklep sprzedał ponad 2 miliardy piosenek, do 9 kwietnia - 2,5 miliarda, a do sierpnia - 3 miliardy piosenek, co stanowiło około 80% światowej sprzedaży muzyki przez Internet.
Nowe piosenki są dodawane do katalogu iTunes każdego dnia, podczas gdy iTunes Store jest aktualizowany w każdy wtorek. Sklep posiada obecnie ponad 3,500,000 piosenek. Apple publikuje dodatkowo "Single of the Week" i zazwyczaj "Discovery Download" we wtorki, które później są dostępne za darmo przez najbliższy tydzień.
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » środa 19 gru 2007, 18:38

z tego co wiem można zrobic tez w ten sposob ze wykupuje się numer telefonu sms (np.7345). Na swojej stronie umieszcza sie mp3 do pobrania za wysłaniem smsa na wykupiony numer.Przy sciagnieciu mp3 przez kogokolwiek czesc kwoty za wysłanego smsa (nie wiem procentowo ile to jest) przechodzi na konto założyciela numeru.Cene za sms uslala sie dowolnie. Problem w tym ze utrzymanie takiego numeru jest bardzo drogie, słyszalem ze nawet kilkanascie tys.zł miesiecznie. Drugi problem to promocja takiej strony,czy muzyki aby w ten sposob muzyke sprzedać. Plusem za to jest niewatpliwie pełna kontrola i wiedza na temat ilosci sprzedanego materiału oraz mozliwosc ustalenia za niego własnej ceny.Moze to wszystko jest oczywiste i nie odkrywam ameryki nikomu ale mysle ze kazde zdanie moze byc wziete pod uwage.
Co do watku to interesuje mnie jeszcze taki wynalazek jak youtube, ktory udostepnia przeciez muzyke i wideoklipy za darmo w ilosci nieograniczonej.Czy ponosi z tego tytułu jakies koszty?Słyszeliscie moze cos na ten temat?Czy ja mogłbym otworzyc sobie bez przeszkód strone np. www.klipymuzyczne.pl umiescic na nich wideo z muzyka i zarabiac na reklamach na tejze stronie?dziwne to i pomieszane jest troszke...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » środa 19 gru 2007, 19:42

W sumie stwierdziłem, że gdyby nie koszty numeru sms to byłoby w pytę... w końcu posiadając własny serwer mogę sprawdzać ilość ściągnięć. Jeżeli ktoś korzystał z iTunes to poproszę o opinię

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » środa 19 gru 2007, 19:44

Z tego co wiem na youtube sami użytkownicy wrzucają filmy.. ponoć warner bros próbował wykupić youtube, kiedy się nie udało założył procesy o fragmenty ich produkcji na serwerze, nie wiem jak to wszystko się skończyło ale domyślam się, wszystkie filmy są umieszczone bez uszanowania praw autorskich.

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » środa 19 gru 2007, 19:54

ale nie sugeruj sie tym co napisałem o tej kwocie za numer sms bo to nullsą nie potwierdzoneinformacje.Sprobuj skontaktowac sie z operatorami ile kosztuje taki numer.byc może sa jakies inne rozwiazania np.podział zysków z operatorem albo cos w tym guscie...
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 20 gru 2007, 00:10

jesli chcesz itunes, to jedna z lepszych propozycji jest tunecore, ktory nie pobiera prowizji za sprzedaz (aczkolwiek sam itunes pobiera)

w przyszlym roku powstanie tez sklep internetowy we wspolpracy z moim kolega, gdzie bedziemy sprzedawac interesujaca muzyke bez posrednictwa wydawnictw - czyli bedziemy jednoczesnie sklepem i wydawnictwem

sklep bedzie dzialal na rynku polskim, sprzedawal glownie polska muzyke, a platnosci bedzie mozna dokonywac prawie kazda mozliwa metoda, m.in. telefonem komorkowym, gotowka w sklepach spolem, przelewami, kartami platniczymi, itp.
[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 20 gru 2007, 11:06

na platnosci sms napewno nic nie zarobisz.....nie wiem czy cokolwiek zarobisz bo drogich smsow nikomu wysylac sie nie chce - ale jedno jest pewne - swietnie zarobi na tym operator....

najlepsze wyjscie to konto z mozliwoscia doladowania i w ramach doladowania masz mozliwosc sciagniecia ilustam mp3.....

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 20 gru 2007, 12:41

...na platnosci sms napewno nic nie zarobisz.....nie wiem czy cokolwiek zarobisz bo drogich smsow nikomu wysylac sie nie chce - ale jedno jest pewne - swietnie zarobi na tym operator....

najlepsze wyjscie to konto z mozliwoscia doladowania i w ramach doladowania masz mozliwosc sciagniecia ilustam mp3........

E, nie, im wiecej sposobow platnosci tym lepiej, jak ktos chce to przeleje i doladuje, jak ktos nie chce to wysle SMS

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » czwartek 20 gru 2007, 13:26

na platnosci sms napewno nic nie zarobisz.....nie wiem czy cokolwiek zarobisz bo drogich smsow nikomu wysylac sie nie chce - ale jedno jest pewne - swietnie zarobi na tym operator....

Możliwe bardzo ale nie na 100%.Polecam kontakt z operatorem i zaczerpniecie dokladnych informacji na temat podziału zysków z takiego smsa.Płatne konto jest rozwiazaniem o tyle moim zdaniem nie korzystnym,ze po prostu dużo z tym mogłoby być ceregieli dla przypadkowego klienta.Oczywiście ze im wiecej opcji tym lepiej lecz z tego co widze to młodzi ludzie czyli rynkowy target nie maja żadnych oporów z wysłaniem smsa i za 10zł za głupi dzwonek(i tak przeciez rodzice płacą).Jest to szybkie sprawne i nie trzeba sie rejestrowac, posiadac jakiegos konta do przelewu i inne takie.Słucha, fajne, spodoba sie taki motyw na komórce kumplom, 5 sekund i sprawa załatwiona.Ostatnio mój 14-letni kuzyn ściągnął dzwonek z głosem Krzysztofa kononowicza za 12 zł.Obyśmy żyli w ciekawych czasach...

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 21 gru 2007, 02:19

racja szkudlik bywa roznie

kolega nizej - ale albo dogadujesz sie z operatorem majac kompletny system do obslugi sma (nie maly i skomplikowany) ale idziesz na latwizne i korzystasz z serwisu......

a wiem ze stworznie samemu takiego serwisu to kupa pracy......

ODPOWIEDZ