Preamp Rocktron PRO GAP?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JOURESY
Preamp Rocktron PRO GAP?

Post autor: JOURESY » czwartek 20 gru 2007, 20:05

Witam,

Mój kolega gitarzysta chciałby nabyć okazyjnie takie cudo, dobre to?
czy raczej ma sobie dać spokoj? Piszcie

JoU

Awatar użytkownika
grembo

Re: Preamp Rocktron PRO GAP?

Post autor: grembo » czwartek 20 gru 2007, 20:30

tradycyjnie dobre opinie sa o SANSAMP - moze tego warto poszukac, ja znam basowy i mila rzecz bardzo.

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » czwartek 20 gru 2007, 20:45

...tradycyjnie dobre opinie sa o SANSAMP - moze tego warto poszukac, ja znam basowy i mila rzecz bardzo....
Kolega myśli jeszcze o POD XT PRO, wogóle on taki niezdecydowany generalnie szuka czegoś sprawdzonego, do zastosowań studyjnych, co by mu wiosło brzmiało soczyście, wiosło to Fender strat American Deluxe, ogólnie chodzi mu o to żeby w jego domowym studyjku osiągnąć dobre brzmienie...

JoU

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 20 gru 2007, 20:51

ostatnio kolega dogrywal u mnie gitare na POD - bardzo wygodna i fajna rzecz... choc emulacja jednak :) gitara nagrana PODem fajnie siedzi w mix, sporo bajerów :)

Ja tez zastanawialem sie do basu nad Bass PODem - 1700 zeta, ale stwierdzilem ze jako tradycjonalista, ktory ma juz dosc bajerów wybiore .. preamp Fodery, Aquilar czy Sadowskeyego - z jednym w sumie brzmieniem :)

Joachim jest chyba gitarzysta, napewno powie wiecej jak go zaczepisz :)

PZDR

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » piątek 21 gru 2007, 07:16

Patrzyłem na manuale Pod XT pro i Live, jak to jest z nimi, czy one moga pracować jako interface do nagrywania i odsłuchiwania na PC przez USB, czy pozostaje tylko łaczenie ich przez np. SPDIF

JoU

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » piątek 21 gru 2007, 07:30

znów ja...
podbijam się, ale widze że cyftowo wychodzi tylko wersja pro,
Kolega posiada kartę EMU 0404, chce sie jej pozbyć, narzeka na kiepskie brzmienie, przy czym nie posiada prawdziwych odsluchów tylko jakąś wieżyczke philipsa i preamp SM pro TB101, pod który podpina gitarke, a efekty realizuje programowo,
widzę dla nie go jedna drogę:
-pozostawienie sobie EMU bo dobra jest poprostu
-zakup monitorów chociazby alesisów aktywnych
-zakup POD-a w wersji na scenę czyli XT live
pozbycie się tego preampu skoro nie planuje nagrywania wolkali,
dobrze myślę, zważywszy , że nie jestem gitarzystą?

JoU

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » piątek 21 gru 2007, 07:49

H&K Tubeman 2 - wyjsciem bez symulacji paki łączymy do PODxt, gdzie włączamy TYLKO symulację kolumny Marshalla (jest kilka - wedle gustu), tzn bez symulacji mikrofonu czy ampa, ustawiamy go w trybie pracy z combem i obcinamy treble do ok. 65%. Nagrywamy to samo 4 razy i każdą parę rozstawiamy w panoramie, przy czym pierwsza para nagrywana jest na gitarze normalnie nastrojonej, a druga na obniżonej do D. Jak narazie najlepiej mi zabrzmiało ze wszystkiego, co miałem i próbowałem (tzn.samego PODa, SansAmpa, symulacji soft (wszystkich, jakie są), PODa podpiętego do lampowego komba, samego komba nagrywanego w pokoju przez różne mikrofony). Jeśli ma być np. do deathmetalu, to nie bardzo, ale nieco lżejsze przestery wychodzą bardzo fajnie.

WESOŁYCH ŚWIĄT,
OPE
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 22 gru 2007, 02:53

...ostatnio kolega dogrywal u mnie gitare na POD - bardzo wygodna i fajna rzecz... choc emulacja jednak :) gitara nagrana PODem fajnie siedzi w mix, sporo bajerów :)

Ja tez zastanawialem sie do basu nad Bass PODem - 1700 zeta, ale stwierdzilem ze jako tradycjonalista, ktory ma juz dosc bajerów wybiore .. preamp Fodery, Aquilar czy Sadowskeyego - z jednym w sumie brzmieniem :)

Joachim jest chyba gitarzysta, napewno powie wiecej jak go zaczepisz :)

PZDR...

Ale zalezy o co pytasz. Rocktron czy Line6?
Nie mam ProGAPa, mam zupelnie inny sprzet Rocktrona. ProGAP znam z opowiesci - ale z dawnych czasow - wtedy sie o nim mowilo bardzo dobrze, pare niezlych plyt powstalo na nim.

PODa mamy w studio, rzadko korzystam, nie dla tego ze nie chce z niego korzystac, tylko bardziej powodem jest brak takiej potrzeby. Jednoczesnie jestem swiadom tego, ze na niejednej dobrej produkcji z korzystano z POD, ale tez pamietam wielokrotnie, jak POD przegrywal z piecem i rezygnowalismy z nigo podczas nagran.

Osobiscie nie za bardzo lubie PODa, z tego typu sprzetu wole VOXa - jest blizszy moim oczekiwaniom brzmieniowym, choc ma mniej symulacji.
Mimo, ze fanatykiem Line6 nie jestem, to kupilem wlasnie sobie pod choinke GearBoxa - VST sie przyda, zwlaszcza ze mozna wlaczyc kilka naraz
W koncu to ja bede decydowac, kiedy go uzyje, a kiedy nie
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 22 gru 2007, 11:37

Reasumujac, wydaje sie ze POD XT live koledze powinien wystarczyc - z tym preampem/diboxem pojechalem w koncu jestem basista i to normalne ze mnie wystarczy :)

Mysle ze na tym etapie wystarczy mu POD a i na scenie zarzadzi.

Kolega sie pozbywa go dlatego ze nie ma w nim (albo w piecy Rivera) wejscia na POD po Preampie a przed Koncowka. Tylko ze to live muzyk przede wszystkim.

ODPOWIEDZ