Który ze sklepów z legalnymi mp3 wybrać ma artysta?
Witam Panow
Poszukuje kontaktu z osobami sprzedajacymi swoja muzyke poprzez internet. Szczegolnie poszukuje wskazowek jak zaczac sprzedawac swoje utwory poprzez ogolnoswiatowe serwisy typu itunes.com
Czy ktos posiada takie doswiadczenie ?
Poszukuje kontaktu z osobami sprzedajacymi swoja muzyke poprzez internet. Szczegolnie poszukuje wskazowek jak zaczac sprzedawac swoje utwory poprzez ogolnoswiatowe serwisy typu itunes.com
Czy ktos posiada takie doswiadczenie ?
- wishmaster
Re: Który ze sklepów z legalnymi mp3 wybrać ma artysta?
O wlasnie!
podpisuje sie pod pytaniem. Temat: iTunes. Jak w praktyce ta zabawa wyglada?
podpisuje sie pod pytaniem. Temat: iTunes. Jak w praktyce ta zabawa wyglada?
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty
...O wlasnie!
podpisuje sie pod pytaniem. Temat: iTunes. Jak w praktyce ta zabawa wyglada? ...
Możesz kupić wejście do iTunes przez różne firmy. Koszt to ok 100-200 pln na rok. (moze są tańsze serwisy) iTunes rozmawia tylko z powaznymi podmiotami. No i aby coś szarpnąć na tym, wypada się mocno samemu promować abo mieć dobrą markę bo kawałków w sieci, w różnych serwisach są teraz miliony milionów :)
podpisuje sie pod pytaniem. Temat: iTunes. Jak w praktyce ta zabawa wyglada? ...
Możesz kupić wejście do iTunes przez różne firmy. Koszt to ok 100-200 pln na rok. (moze są tańsze serwisy) iTunes rozmawia tylko z powaznymi podmiotami. No i aby coś szarpnąć na tym, wypada się mocno samemu promować abo mieć dobrą markę bo kawałków w sieci, w różnych serwisach są teraz miliony milionów :)
http://www.superstereo.pl
oj uwazaj zeby cie nie przekrecili - mp3 sa duzo za drogie wiec chetnych na nie wielu nie ma a z calej ceny dostajesz naprawde malutenki ulamek jako wlasciciel tejze mp3
Poza tym nie wiem jaka jest wiarygodność - jeśli np. dostanę pieniądze za 100 pobrań skąd mogę mieć pewność, że było ich 100 a nie 10000 ?!
- Soundscape
- Kontakt:
...Poza tym nie wiem jaka jest wiarygodność - jeśli np. dostanę pieniądze za 100 pobrań skąd mogę mieć pewność, że było ich 100 a nie 10000 ?!...
Nie sądze, żebyś sprzedając swoje mp3 nie miał dostępu do sprzedanej ilości. (Aczkolwiek w dzisiejszych czasach już nic mnie nie zdziwi...)
Nie sądze, żebyś sprzedając swoje mp3 nie miał dostępu do sprzedanej ilości. (Aczkolwiek w dzisiejszych czasach już nic mnie nie zdziwi...)
Możesz kupić wejście do iTunes przez różne firmy. Koszt to ok 100-200 pln na rok. (moze są tańsze serwisy) iTunes rozmawia tylko z powaznymi podmiotami. No i aby coś szarpnąć na tym, wypada się mocno samemu promować abo mieć dobrą markę bo kawałków w sieci, w różnych serwisach są teraz miliony milionów :)...
...i to za friko!!! Powoli należy się przyzwyczajać do faktu, że sprzedaż muzyki na dowolnym nośniku to historia, bez względu na to czy ludzi ciągnących z P2P czy innego czorta będzie się biczować publicznie na rynku albo łamać kołem. Futurystycznie wygląda na to że nagraną muzykę będzie trzeba rozdawać jako reklamę a głównym żródłem dochodów będą koncerty. Chyba że muzyczni biznesmeni wymyślą coś jeszcze innego.
Uważam zabezpieczenie cyfrowego materiału za niemożliwe...zawsze ostatecznie się to obejdzie/scrackuje etc. taka prawda, jedyne źródło dochodów to będzie koncert + ew. zyski z emisji w Tv czy radio..chociaż przy ambitnej muzyce to odpada.
Tak z ciekawostek zbierając na pierwszą pojemnościówkę pracowałem 3 dni aż do wigilii w Media Markt parę lat temu, pakowałem zakupy przy kasie, ludzie wtedy sporo płyt kupują na prezenty i mniej więcej zobaczyłem statystykę, co schodzi:
A)zagraniczne legendy [akurat wyszła Madonna - Confession on Dancefloor - szło tego trochę]
B) ambitna muzyka [jakieś jazzy, Możdżer, Turnau itd.]
C)trochę polskiego hip hopu
Taka prawda - muzyka, której targetem jest ambitne audytorium, schodzi. Są to ludzie, którzy szanują wykonawców, z wysoką kulturą i po prostu płacą za czyjąś pracę. Obstawiam, że sprzedaż płyt czołowych polskich gwiazdeczek z Eski jest mniejsza, paradoksalnie do kilkakrotnie większego zainteresowania.
Ta sama sytuacja przeniesie się w sprzedaży elektronicznej, sądzę, że ambitny odbiorca, nawet mogąc "oszukać" tego nie zrobi. Ciekawe jak radzą sobie programy "donationware", bo gdybym udostępnił płytę i podał numer konta to każde wpłacone 1,5 zł odpowiadałoby 10 zł wydanym na płyte [przecież tyle procent się z reguły dostaje] i odpada cała machina produkcyjna, wystarczy skupić się na promocji.
Tak z ciekawostek zbierając na pierwszą pojemnościówkę pracowałem 3 dni aż do wigilii w Media Markt parę lat temu, pakowałem zakupy przy kasie, ludzie wtedy sporo płyt kupują na prezenty i mniej więcej zobaczyłem statystykę, co schodzi:
A)zagraniczne legendy [akurat wyszła Madonna - Confession on Dancefloor - szło tego trochę]
B) ambitna muzyka [jakieś jazzy, Możdżer, Turnau itd.]
C)trochę polskiego hip hopu
Taka prawda - muzyka, której targetem jest ambitne audytorium, schodzi. Są to ludzie, którzy szanują wykonawców, z wysoką kulturą i po prostu płacą za czyjąś pracę. Obstawiam, że sprzedaż płyt czołowych polskich gwiazdeczek z Eski jest mniejsza, paradoksalnie do kilkakrotnie większego zainteresowania.
Ta sama sytuacja przeniesie się w sprzedaży elektronicznej, sądzę, że ambitny odbiorca, nawet mogąc "oszukać" tego nie zrobi. Ciekawe jak radzą sobie programy "donationware", bo gdybym udostępnił płytę i podał numer konta to każde wpłacone 1,5 zł odpowiadałoby 10 zł wydanym na płyte [przecież tyle procent się z reguły dostaje] i odpada cała machina produkcyjna, wystarczy skupić się na promocji.
Całe szczęście, że jest jeszcze cała masa ( i może nawet przybywa tej masy) ludzi korzystających z płyt vinylowych - podrabianie tego jest raczej nieopłacalne. Choć są wynalazki jak Torq, MixVibes itp. to jednak ciągle ludziska kupują za niebagatelne pieniądze czarne krążki

i chwała im za to !
Tak samo miałem kiedyś pomysł, bo dla wielu młodych, co nie mają konta, płatność przelew to abstrakcja, ale np. gdyby zrobić płatność sms? tylko tutaj ten sam problem, tzn. wiarygodność serwisu który to by realizował..