Korg TR vs. X50 - czy brzmią tak samo?
Klawiatura to kwestia gustu - uważam ze najgorsza nie jest...
A różnica w cenie na moje oko jest większa niż 700-800 zł. Zarówno oficjalna ceny na stronie korga, jak i w pierwszym z brzegu sklepie muzycznym, różnią się o 1060 zł...
P.S. Pliki mp3 demo ze strony korga są identyczne co do bajtu.
A różnica w cenie na moje oko jest większa niż 700-800 zł. Zarówno oficjalna ceny na stronie korga, jak i w pierwszym z brzegu sklepie muzycznym, różnią się o 1060 zł...
P.S. Pliki mp3 demo ze strony korga są identyczne co do bajtu.
-
Re: Korg TR vs. X50 - czy brzmią tak samo?
...Witam!
Macałem pare miesięcy temu obydwie klawiaturki, ale w końcu zdecydowałem się na soft. Podstawową różnicą ww instrumentów jest to, że TR bazuje na serii Triton, a X50 ma (teoretycznie) coś z silnika Oasys (choć jak dla mnie to tak nie brzmi). Brzmieniowo wybrał bym X50. TR ciut już plastikiem jedzie, ale nie jest moim zdaniem tak tragicznie, jak to było powiedziane w wskazanej przez Ciebie wypowiedzi.
A! Jeżeli miałeś styczność już z Micro X-em, to brzmieniowo jest taki sam jak X50. Tyle że gabarytowo mniejszy.
...
Micro x to nie jest to samo!
Macałem pare miesięcy temu obydwie klawiaturki, ale w końcu zdecydowałem się na soft. Podstawową różnicą ww instrumentów jest to, że TR bazuje na serii Triton, a X50 ma (teoretycznie) coś z silnika Oasys (choć jak dla mnie to tak nie brzmi). Brzmieniowo wybrał bym X50. TR ciut już plastikiem jedzie, ale nie jest moim zdaniem tak tragicznie, jak to było powiedziane w wskazanej przez Ciebie wypowiedzi.
A! Jeżeli miałeś styczność już z Micro X-em, to brzmieniowo jest taki sam jak X50. Tyle że gabarytowo mniejszy.
...
Micro x to nie jest to samo!
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.
Posiadam TR76 i powiem wam, że dla mnie ten instrument nadaje sie tylko do gry live. Midi jest pokopane w tym instrumencie i nawet w oficjalnym serwisie wiele w tym temacie, nie byli wstanie wyjaśnić. Po wejściu w tryb sekwencera, automatycznie obcina sie barwą FX-y. Także wszystkie cudne barwy brzmią w tym trybie fatalnie, płasko, bez życia. Ich ubogość zniechęca do dalszej gry.
Natomiast tryb COMBI i PROGRAM jest bardzo dobry. Spotkamy w nim wiele świetnych barw. Jednakże dla mnie brzmieniowo instrument za mocno skierowany w kierunku hh i r'n'b.
Pozdrawiam
Natomiast tryb COMBI i PROGRAM jest bardzo dobry. Spotkamy w nim wiele świetnych barw. Jednakże dla mnie brzmieniowo instrument za mocno skierowany w kierunku hh i r'n'b.
Pozdrawiam
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
...Posiadam TR76 i powiem wam, że dla mnie ten instrument nadaje sie tylko do gry live. Midi jest pokopane w tym instrumencie i nawet w oficjalnym serwisie wiele w tym temacie, nie byli wstanie wyjaśnić. Po wejściu w tryb sekwencera, automatycznie obcina sie barwą FX-y. Także wszystkie cudne barwy brzmią w tym trybie fatalnie, płasko, bez życia. Ich ubogość zniechęca do dalszej gry.
No to niezły dramat...
Jednakże dla mnie brzmieniowo instrument za mocno skierowany w kierunku hh i r'n'b.
Czy mógłbyś to rozwinąć? Dlaczego tak skierowany? (Nie znam się na hh i r'n'b zupełnie...)
No to niezły dramat...
Jednakże dla mnie brzmieniowo instrument za mocno skierowany w kierunku hh i r'n'b.
Czy mógłbyś to rozwinąć? Dlaczego tak skierowany? (Nie znam się na hh i r'n'b zupełnie...)
...Posiadam TR76 i powiem wam, że dla mnie ten instrument nadaje sie tylko do gry live. Midi jest pokopane w tym instrumencie i nawet w oficjalnym serwisie wiele w tym temacie, nie byli wstanie wyjaśnić. Po wejściu w tryb sekwencera, automatycznie obcina sie barwą FX-y. Także wszystkie cudne barwy brzmią w tym trybie fatalnie, płasko, bez życia.
Ależ korgowskie "MIDI" wcale nie jest aż tak znowu pokopane, znam znacznie gorsze, choćby rolandowskie
. Prawdą jest jednak, że nie można w trybie sekwencera korzystać z całego dobrodziejstwa torów jego efektów, co nie jest wcale niczym ani nowym, ani szczególnym. Na rynku jest mnóstwo instrumentów o podobnej architekturze efektów, włącznie z całą serią osławionego w te klocki E-mu, Ensoniqa czy Kurzweila. Tu po prostu trzeba sobie ten temat mocno poukładać w głowie i pisząc (ew. edytujac jakiś już gotowy) song w sekwencerze odpowiednio do niego podejść.
...Natomiast tryb COMBI i PROGRAM jest bardzo dobry. Spotkamy w nim wiele świetnych barw. Jednakże dla mnie brzmieniowo instrument za mocno skierowany w kierunku hh i r'n'b...
Khmm...
Jakim więc cudem widzę zarówno TR-a, a ostatnio coraz częściej X-50 w knajpach do których czasem zagladam?
W żadnej z nich nie grają ani hh ani r'n'b, a grają wyśmienicie
[addsig]
Ależ korgowskie "MIDI" wcale nie jest aż tak znowu pokopane, znam znacznie gorsze, choćby rolandowskie

...Natomiast tryb COMBI i PROGRAM jest bardzo dobry. Spotkamy w nim wiele świetnych barw. Jednakże dla mnie brzmieniowo instrument za mocno skierowany w kierunku hh i r'n'b...
Khmm...
Jakim więc cudem widzę zarówno TR-a, a ostatnio coraz częściej X-50 w knajpach do których czasem zagladam?

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
.
=========================
Oj jest, jest w tym modelu.
Khmm...
...
Nie znam X-50. Znam TRa a jego barwy w dużej mierze sa w kierunku hh i r'n'b. A w knajpie to wszystko wpleciesz w papkę. TR wystarczy że ma dobre piana :)

=========================
Oj jest, jest w tym modelu.
Khmm...

...
Nie znam X-50. Znam TRa a jego barwy w dużej mierze sa w kierunku hh i r'n'b. A w knajpie to wszystko wpleciesz w papkę. TR wystarczy że ma dobre piana :)
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
- mr-hammond
Ja chyba wiem co ma kolega Nord na mysli. Majac korga x5 nie bylo takich niespodzianek ze naciskam klawisz a tu " gra muzyka" to byl instrument do grania. Zdarza mi sie grac live na korgu le i tam jest za duzo presetow wlasnie takich rytmicznych i co gorsza czasem jest stres ze nie klikne prawidowego presetu i zacznie sie jakis sliczny dance czy tez hh. No ale to wada wspolczesnych klawiszy :)
No i wspomniany tryb seq, ktory musi ciagnac tyle " wspanialych" barw ktore nagle bledą. :)
No i wspomniany tryb seq, ktory musi ciagnac tyle " wspanialych" barw ktore nagle bledą. :)
- Soundscape
- Kontakt:
...
Micro x to nie jest to samo!...
Wiem, mój błąd. Po prostu brzmieniowo mi się wydawał identyczny (bawiłem się nim od razu po X50). Ale jak wyżej zostało wymienione ma większy bank itd itp. Sorki za niepoprawność (za dużo klawiszy i instrumentów mi w głowie
).
...
Micro x to nie jest to samo!...
Wiem, mój błąd. Po prostu brzmieniowo mi się wydawał identyczny (bawiłem się nim od razu po X50). Ale jak wyżej zostało wymienione ma większy bank itd itp. Sorki za niepoprawność (za dużo klawiszy i instrumentów mi w głowie

-
Micro X to naprawdę ciekawy instrument. Niektóre brzmienia powalają i próżno ich szukać w X50 czy w TR. Tyle ze te dodatkowe brzmienia zostały umieszczone tam kosztem stereofonicznej barwy fortepianu, rhodesów, wiolonczeli, gitary i jeszcze czegoś... Także pewien kompromis. Jeśli ktoś ma już rhodes i piano w innym parapecie, np. jakimś stage piano, to bez wahania brać MICRO X.
-
...Micro X to naprawdę ciekawy instrument. Niektóre brzmienia powalają i próżno ich szukać w X50 czy w TR. Tyle ze te dodatkowe brzmienia zostały umieszczone tam kosztem stereofonicznej barwy fortepianu, rhodesów, wiolonczeli, gitary i jeszcze czegoś... Także pewien kompromis. Jeśli ktoś ma już rhodes i piano w innym parapecie, np. jakimś stage piano, to bez wahania brać MICRO X. ...
Aha... ale microx raczej na scenie się nie przyda... Mała klawiatura to raz, no a dwa to praktycznie brak przycisków do szybkiego wyboru barw
Aha... ale microx raczej na scenie się nie przyda... Mała klawiatura to raz, no a dwa to praktycznie brak przycisków do szybkiego wyboru barw