Częstotliwości dźwięków na klawiaturze
Siemka :)
Kiedys widzialem taki obrazek klawiatura ustawiona pionowo i obok niej albo na niej czestotliwosci [Hz] kazdego dźwieku... Szukam i szukam i szukam juz ponad godzine i nie moge znalezć.
Jesli masz pod reka ten schemat prosze wrzuc linka, bo chce sprawdzic cos niecos o harmonicznych.
A swoja droga czy jest jakis sposob aby USLYSZEC harmoniczne danego dzwieku jesli nie mam fortepianu [w ksiazce ktora czytam uzyto fortepianu w doswiadczeniu pozwalajacym uslyszec harmoniczne "Harmonia cz.1" Sikorskiego]. Sprzet jaki posiadam to keyboard i komputer. Mam tez stara gitare rozstrojona, nie umiem na niej grac ani sie nia poslugiwac wiec chyba raczej odpada.
Z gory dzieki za odpowiedzi
pozdrawiam
MAD MAXX
Kiedys widzialem taki obrazek klawiatura ustawiona pionowo i obok niej albo na niej czestotliwosci [Hz] kazdego dźwieku... Szukam i szukam i szukam juz ponad godzine i nie moge znalezć.
Jesli masz pod reka ten schemat prosze wrzuc linka, bo chce sprawdzic cos niecos o harmonicznych.
A swoja droga czy jest jakis sposob aby USLYSZEC harmoniczne danego dzwieku jesli nie mam fortepianu [w ksiazce ktora czytam uzyto fortepianu w doswiadczeniu pozwalajacym uslyszec harmoniczne "Harmonia cz.1" Sikorskiego]. Sprzet jaki posiadam to keyboard i komputer. Mam tez stara gitare rozstrojona, nie umiem na niej grac ani sie nia poslugiwac wiec chyba raczej odpada.
Z gory dzieki za odpowiedzi
pozdrawiam
MAD MAXX
Re: Częstotliwości dźwięków na klawiaturze
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
......
szkoda ze nie ma czestotliwosci dla czarnych klawiszy, ale mimo wszystko dzieki serdeczne :)
szkoda ze nie ma czestotliwosci dla czarnych klawiszy, ale mimo wszystko dzieki serdeczne :)
jak nie ma, jak sa? - w drugim linku.
harmoniczne: trudno uslyszec je w normalnym dzwieku. jesli zagrasz niski dzwiek na gitarze (lub fortepianie...) i dokladnie sie wsluchasz, czasem mozesz wyroznic harmoniczna o dwie oktawy i tercje wielka powyzej tonu podstawowego - mozesz sobie zagrac wczesniej ten dzwiek, zeby wiedziec "gdzie" sluchac. duzo zalezy tez od barwy dzwieku, ta harmoniczna nie odezwie sie oczywiscie, jesli uderzysz strune w 1/5 jej dlugosci.
jesli chodzi o komputer, to chocby w audacity mozesz generowac tony proste - mozesz pomiksowac harmoniczne w roznych proporcjach i sluchac efektow.
harmoniczne: trudno uslyszec je w normalnym dzwieku. jesli zagrasz niski dzwiek na gitarze (lub fortepianie...) i dokladnie sie wsluchasz, czasem mozesz wyroznic harmoniczna o dwie oktawy i tercje wielka powyzej tonu podstawowego - mozesz sobie zagrac wczesniej ten dzwiek, zeby wiedziec "gdzie" sluchac. duzo zalezy tez od barwy dzwieku, ta harmoniczna nie odezwie sie oczywiscie, jesli uderzysz strune w 1/5 jej dlugosci.
jesli chodzi o komputer, to chocby w audacity mozesz generowac tony proste - mozesz pomiksowac harmoniczne w roznych proporcjach i sluchac efektow.
nie sorki, w tym drugim to jest to czego szukalem !!!:D:D Dzieki wielkie !!
PS: przeoczylem ten drugi klik ;)
PS: przeoczylem ten drugi klik ;)
...nie sorki, w tym drugim to jest to czego szukalem !!!:D:D Dzieki wielkie !!
PS: przeoczylem ten drugi klik ;)...
:D No widzisz. Miałem kiedys taka ksiazke, chyba nadal gdzies ja mam, ze stanów znajomy mi przywiolz nazywa sie poprostu making music. jak ja znajde wrzuce z niej skany bo procz czestotliwosci rozpisane sa dodatkowe wiadomosci odnosnei kazdego klawisza harmoniczne etc:) Postaram sie znalezc i zalinkowac skan. Pozdro
PS: przeoczylem ten drugi klik ;)...
:D No widzisz. Miałem kiedys taka ksiazke, chyba nadal gdzies ja mam, ze stanów znajomy mi przywiolz nazywa sie poprostu making music. jak ja znajde wrzuce z niej skany bo procz czestotliwosci rozpisane sa dodatkowe wiadomosci odnosnei kazdego klawisza harmoniczne etc:) Postaram sie znalezc i zalinkowac skan. Pozdro
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
:D No widzisz. Miałem kiedys taka ksiazke, chyba nadal gdzies ja mam, ze stanów znajomy mi przywiolz nazywa sie poprostu making music. jak ja znajde wrzuce z niej skany bo procz czestotliwosci rozpisane sa dodatkowe wiadomosci odnosnei kazdego klawisza harmoniczne etc:) Postaram sie znalezc i zalinkowac skan. Pozdro...
ooo to i ja poprosze taki scan
ooo to i ja poprosze taki scan
drummer
...:D No widzisz. Miałem kiedys taka ksiazke, chyba nadal gdzies ja mam, ze stanów znajomy mi przywiolz nazywa sie poprostu making music. jak ja znajde wrzuce z niej skany bo procz czestotliwosci rozpisane sa dodatkowe wiadomosci odnosnei kazdego klawisza harmoniczne etc:) Postaram sie znalezc i zalinkowac skan. Pozdro...
ooo to i ja poprosze taki scan...
kolejne harmoniczne są po prostu wielokrotnościami podstawowej:)
ooo to i ja poprosze taki scan...
kolejne harmoniczne są po prostu wielokrotnościami podstawowej:)
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]