Neumann U87 - jak to z nim jest?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
FranekZonzel
Neumann U87 - jak to z nim jest?

Post autor: FranekZonzel » poniedziałek 17 gru 2007, 09:25

Zastanawiam sie jak to jest z tymi mikrofonami że ludzie odradzają kupno Neumanna U87 AI , piszą kup to kup tamto itp itd :D że on taki że inny , że to, że tamto, a potem jak sie czyta wyposażenie jakiegoś studia to prawie każdy kto ma U87 od niego zaczyna :/ i potem leci Mikrofony : Neumann U 87 AI , xxxxxxxxxxxxx.....
Tak sie składa że mój Szanowny ojciec ma setki filmów na dvd o rozmaitych zespołach i artystach i jak tam oglądam (rozglądam sie) i patrze po studiach to wiekszosc nagrywa wlasnie na U87AI.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Neumann U87 - jak to z nim jest?

Post autor: Soundscape » poniedziałek 17 gru 2007, 09:37

...Zastanawiam sie jak to jest z tymi mikrofonami że ludzie odradzają kupno Neumanna U87 AI , piszą kup to kup tamto itp itd :D że on taki że inny , że to, że tamto, a potem jak sie czyta wyposażenie jakiegoś studia to prawie każdy kto ma U87 od niego zaczyna :/ i potem leci Mikrofony : Neumann U 87 AI , xxxxxxxxxxxxx.....
Tak sie składa że mój Szanowny ojciec ma setki filmów na dvd o rozmaitych zespołach i artystach i jak tam oglądam (rozglądam sie) i patrze po studiach to wiekszosc nagrywa wlasnie na U87AI. ...
Po prostu popularny (i dobry, uniwersalny) mikrofon, ale przede wszystkim popularny. Kiedyś i ja o nim marzyłem. Ale zawsze miałem niechęć do rzeczy, które są bardzo popularne (jak i z muzyką, tak i ze sprzętem), więc przestałem rozważać zakup tego mikrofonu kiedykolwiek. Z drugiej strony: tak, prawie każde liczące się studio posiada U87, ale coraz częściej słyszę, że owy mikrofon leży sobie spokojnie podczas sesji, bo np. za bardzo wyciąga błędy wokalisty i wolą go nagrać "gorszym" lub też innym mikrofonem. (Tu z kolei widać, że coś jest nie tak z wokalistami i potwierdza się reguła, że sprzęt za dziesiątki tysięcy nie czyni cudów z kiepskiego wykonania.)

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » poniedziałek 17 gru 2007, 09:40

ale kto, kiedy odradzal ?

wiesz, zasadniczo jak masz kase to kupuj smialo, zalowac nie bedziesz,
jest to w koncu jakis standard/wyznacznik.
problem w tym, ze wiele mlodych realizatorow, nagrywajac caly czas w kiepskich warunkach, i posiadajac jeszcze ograniczone mozliwosic (np ja :D),
mysla ze kupno np tego neumana to spelnienie marzen i rozwiazanie wszystkich problemow.
i podejrzewam ze w takich sytuacjach ludzie raczej odradzali.
bo za ta kase, to mozna duzo wzucic w akustyke/wytlumienie pomieszczenia, a reszte zainwestowac w inny mikrofon np klasy 2000-3000 zł i wyniki na pewno beda lepsze.

kolejna sprawa, ze jeden wokal moze brzmic wysmienicie na U87, a inny lepiej np na akg solid tube, jescze inny lepiej na jakims rode.
dlatego studia najczesciej maja wiele typow mikrofonow.
a to ze maja w studio u87 nie znaczy ze wszyscy na nim nagrywaja

(to ze mam w studio presonus firestudio i emu1212m nie znaczy ze nagrywam zawsze na presonus :D)

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » poniedziałek 17 gru 2007, 09:48

... że sprzęt za dziesiątki tysięcy nie czyni cudów z kiepskiego wykonania.)...
Zgodze sie ze czesto bywa tak ze drogi i precyzyjny sprzet pokazuje wrecz wyciąga na wierzch to co gorsze przez co efekt jest odwrotny od zamierzonego. Jednak nie zmienia to faktu ze Neumann U87AI to bardzo precyzyjny mikrofon i jasny przez co nie trzeba go tak krecic na eq. To jasne ze uzywanie 87 przez ludzi którzy nie panuja nad głosem mija sie z celem ale tu nie o to chodzi...

minimax

Post autor: minimax » poniedziałek 17 gru 2007, 10:40

> i patrze po studiach to wiekszosc nagrywa wlasnie na U87AI.

Nic dodać, nic ująć. Oczywiście, jeśli masz na mikrofon 600 zł to Oktava 319 musi być dobra, ale jeśli stajesz do konkurencji z czołówką światową, to życie jest brutalne. To naprawdę dobry mikrofon, nagrałem już na nim trochę materiału i cały czas jestem pod wrażeniem :)
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 17 gru 2007, 11:19

...> i patrze po studiach to wiekszosc nagrywa wlasnie na U87AI.

Nic dodać, nic ująć. Oczywiście, jeśli masz na mikrofon 600 zł to Oktava 319 musi być dobra, ale jeśli stajesz do konkurencji z czołówką światową, to życie jest brutalne. To naprawdę dobry mikrofon, nagrałem już na nim trochę materiału i cały czas jestem pod wrażeniem :)
...
Właśnie w tym sęk, że nie musisz nagrywać akurat Neumannem. Wystarczy, że masz go na liście swojego sprzętu. To jest nazwa (i oczywiście brzmienie, ale przede wszystkim nazwa), która zdobyła uznanie i ma sporą historię. Jak ktoś ma wybrać pomiędzy dwoma studiami, zapewne wybierze to (o ile ma tyle kasy) gdzie jest wśród mikrofonów Neumann, ale nie równa się to z tym, że będzie też nim nagrany. Bo nagle się okazuje, że lepiej się sprawdza Groove Tubes GT60 np., albo jakiś Rode, jak kolega Devil wyżej to opisał. Wszystko zależy od sytuacji i od umiejętnośći realizatorskich. Nieprawidłowe użycie drogiego sprzętu też może doprowadzić do katastrofy. (I nie chodzi tu o łupanie orzeszków np. Rode-em Classic.)

ODPOWIEDZ