Kurzweil K2661

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mr-hammond
Re: Kurzweil K2661

Post autor: mr-hammond » środa 12 gru 2007, 10:56

Ponoc kurzweile tez sie wieszaja , mnie sie nie zdarzyło ani razu ale poczytaj w archiwum . Komputer na Windowsie raz mi sie wysypał podczas koncertu, na osx póki co nie. Nie lepiej kupic np sonic cella , masz mp3 karty pamieci itd modul fantoma i player jednoczesnie w malej zgrabnej obudowie a wszystko montowac wygodnie w domu na duzym lcd komputera, by potem zabrac na koncert.
Sekwencer kurzweila uzywalem tylko do zapisu pomyslow nie chcialo mi sie w nim grzebać bo maly lcd, ale do tej pory ludzie robią na o1w, x3, le :) i nie nie narzekają tak wiec moze i ty bedziesz zadowolony.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » środa 12 gru 2007, 12:52

...Ponoc kurzweile tez sie wieszaja , mnie sie nie zdarzyło ani razu ale poczytaj w archiwum . Komputer na Windowsie raz mi sie wysypał podczas koncertu, na osx póki co nie.
mr-hammond, opisz może w jaki sposób korzystasz z komputera na koncertach. Oprócz niego masz przecież (o ile pamiętam) 3 parapety. Grasz solo koncerty czy z kapelą?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 12 gru 2007, 12:53

Jakoś mi się nic nie zawiesiło od kilku lat pd Windows XP (Live 6, NI Komplete 5, Sound Forge 9). Dziwny jakiś chyba jestem. I monitor mam dobrej jakości i oczy nie bolą. Bardzo dziwne. Czy ktoś z Was też tak ma jak ja ?

Ja mam tak samo

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 12 gru 2007, 12:57

......Ponoc kurzweile tez sie wieszaja , mnie sie nie zdarzyło ani razu ale poczytaj w archiwum . Komputer na Windowsie raz mi sie wysypał podczas koncertu, na osx póki co nie.
mr-hammond, opisz może w jaki sposób korzystasz z komputera na koncertach. Oprócz niego masz przecież (o ile pamiętam) 3 parapety. Grasz solo koncerty czy z kapelą?
...
Z kapela , czasem wykorzystuje dwa parapety 88 klawiszy plus maly novation.
Komputer pelni role albo 3 klawisza ( czyli modul) oraz loopy gdzie wysylany jest klik do perkusisty.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 12 gru 2007, 13:06

czasem wykorzystuje dwa parapety 88 klawiszy plus maly novation...
Czyli 1 88 plus maly 25 :) tak mialo byc :)

Awatar użytkownika
mariuszek

Post autor: mariuszek » środa 12 gru 2007, 14:19

Co do K2661 to wlasnie gdzies wyczytalem, ze K2661 w wersji podstawowej posiada procesor KDFX - 5 niezaleznych efektow, ktory w wersji K2500 i K2600 trzeba dokupic osobno. Natomiast kolega Mariuszek pisze, ze w K2661 KDFX jest uproszczony, wiec juz sam nie wiem jak to jest naprawde. Moze ktos wie cos wiecej na ten temat?

...
w wersji 2600 i 2661 KDFX jest od razu, co do mozliwosci to tez sa takie same z ta roznica ze w 2661 nie ma tylu wyjsc fizycznych na panelu tylnim instrumentu (sa tylko 2 pary jak dobrze pamietam), co do samego procesora masz te same parametry...
www.galeria-tbg.pl

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » niedziela 16 gru 2007, 14:34

Bardzo ciekawie zapowiada się Kurzweil PC3X Mr hammond co Ty na to?
http://www.kurzweilmusicsystems.com/Product.php?product=37

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » niedziela 16 gru 2007, 16:36

...Bardzo ciekawie zapowiada się Kurzweil PC3X Mr hammond co Ty na to?
http://www.kurzweilmusicsystems.com/Product.php?product=37 ...
Wyglad troszke jak Gem :), ale pozyjemy zobaczymy ja chciałbym usłyszeć ten nowy rom "String Section ROM bank" instrument ogólnie zapowiada sie ciekawie, lecz strona producenta jak zawsze "dosłownie" milczy jesli chodzi o nowosci.
Skoro jakiś nowy PC wyszedł to i seria K zostanie rozszerzona ...

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » niedziela 16 gru 2007, 19:09

Wyglad troszke jak Gem :), ale pozyjemy zobaczymy ja chciałbym usłyszeć ten nowy rom "String Section ROM bank"
W końcu jakieś nowe brzmienia Sam jestem ciekawy, ale instrument chyba jeszcze nie wyszedł.

instrument ogólnie zapowiada sie ciekawie, lecz strona producenta jak zawsze "dosłownie" milczy jesli chodzi o nowosci.

Fakt, nawet przykładów dźwiekowych teraz słucha się gorzej

Skoro jakiś nowy PC wyszedł to i seria K zostanie rozszerzona ...
Tak mówisz? Byłoby super! O ile dobrze wyczytałem PC3 ma 16 insertów efektowych? Nie wiem czy nawet OASYS ma tyle, a to dość ważna sprawa przecież.
I tak przy okazji. Rozmawiałem z pewnym zacnym kompozytorem (wszyscy Go chyba znamy) użytkownikiem Kurzweili. Powiedział, że nie ma instrumentów, które lepiej siedziałyby w miksie niż Kurzweil. Yamahy, Korgi, Rolandy owszem jeżeli testujemy pojedyncze brzmienia. Prawda wychodzi w miksie - kilka trackow na tych instrumentach powoduje interferencje fal, znieksztalcenia fazowe, słowem - im gęstsza faktura, tym mniej dźwięku!
Jest coś w tym, bo facet, gdyby chciał, korzystałby z innych instrumentów, z resztą często dostaje je do testowania.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » niedziela 16 gru 2007, 19:26

Tak mówisz? Byłoby super! O ile dobrze wyczytałem PC3 ma 16 insertów efektowych? Nie wiem czy nawet OASYS ma tyle, a to dość ważna sprawa przecież.
NIe wiem nie pracuje w firmie kurzweil to moje przypuszczenia :) , a co do pc3 to jak wyjdzie to bedzie mozna cokolwiek powiedziec ,ja pamietam OASISA ktory wygladal jak korg triniti - lecz wtedy nie wszedl na rynek, dlatego dopoki sprzet nie wejdzie to ja jestem sceptyczny- bo zawsze moga cos zmienic itd.
I tak przy okazji. Rozmawiałem z pewnym zacnym kompozytorem (wszyscy Go chyba znamy) użytkownikiem Kurzweili. Powiedział, że nie ma instrumentów, które lepiej siedziałyby w miksie niż Kurzweil. Yamahy, Korgi, Rolandy owszem jeżeli testujemy pojedyncze brzmienia. Prawda wychodzi w miksie - kilka trackow na tych instrumentach powoduje interferencje fal, znieksztalcenia fazowe, słowem - im gęstsza faktura, tym mniej dźwięku!
Jest coś w tym, bo facet, gdyby chciał, korzystałby z innych instrumentów, z resztą często dostaje je do testowania.
...
Cos w tym jest , ale to nie znaczy ze inne gorsze, bo przeciez po to jest edycja w Daw by tak wykrecic by siedzialo w mixie, fakt jesli nawalimy barw przesycone procesorem fx - (korg, yamaha) to moze byc gesto, kurzweil jest troszke inaczej programowany, lecz i yamahe jak i korga można tak wy edytować by w mixie siedziało.

ODPOWIEDZ