Różnice tempa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Darkthrone
Różnice tempa

Post autor: Darkthrone » niedziela 16 gru 2007, 14:07

Witajcie. Może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć takie oto zjawisko. A mianowicie chodzi to, że biorę dajmy na to jakąś zabawkę pokroju Fruity Loops, podpinam pod nią jakikolwiek VSTi perkusji, np. Addictive Drums, tworzę jakikolwiek rytm na 4/4 w tempie powiedzmy 160BPM, zapisuje wynikowy plik na dysk. Następnie przenoszę tenże plik do np. Sonara, ustawiam sesję na 160BPM, wczytuje rzeczony plik i co mi się pokazuje? Ano to, ze plik ma 159 ileś tam...Czy to normalne? Tempo to tempo więc chyba nie powinno być rozbieżności. Jeżeli to loop to skopiowanie go utworzy ścieżkę perkusji, która rozjedzie sie po kilku taktach...Może to coś w ustawieniach? Dziękuję z góry za odpowiedzi.

senjin
Kontakt:

Re: Różnice tempa

Post autor: senjin » niedziela 16 gru 2007, 15:48

A na jakiej podstawie sonar oblicza tempo pliku (dźwiękowego jak rozumiem, czyli wav lub coś podobnego?)? Jeżeli tam jest jakiś algorytm zgadywania tempa to może się zwyczajnie mylić, jeśli ma do dyspozycji tylko 1 takt. A jeśli na podstawie długości pliku, to może fruity dodaje na koniec pliku parę milisekund, potrzebne np. na wybrzmienie wszystkich sampli, pogłosów?... Sprawdziłeś to?

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » niedziela 16 gru 2007, 16:20

Może zapisujesz z "Leave Reminder". Zaznacz cut i powinno hulać...
Brak pomysłu w tej chwili...

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » niedziela 16 gru 2007, 18:26

...Może zapisujesz z "Leave Reminder". Zaznacz cut i powinno hulać......
Heh trywialna sprawa z tym Rzeczywiście hula. Przeoczyłem to. Dziekuję za podpowiedź.

ODPOWIEDZ