od pół roku mam dx7IIfd w bardzo dobrym stanie, natrafiłem jednak na pewien problem z klawiaturą, mianowicie nie wysyła ona pełnego zakresu dynamiki, tak na zewnątrz jak i do wewnętrznego modułu. Z moich badań wynika że zakres jaki wysyła na zewnątrz to 0 do 106 jednostek, powyżej tej granicy dźwięk się nie odzywa. Klawiatura jest znakomita i chętnie bym ją wykorzystywał w różnych układach lecz problem ten dyskwalifikują ją w znacznym stopniu. Nawet grając na samym DX przy maksymalnie szybkim uderzeniu nie odzywają się te maksymalnie ostre dźwięki które mogę odtworzyć przy podłączeniu zewnętrzenej klawiatury do DX.
Czy jest to wada systemu operacyjnego czy problem z samą klawiaturą. Można to w jakiś sposób naprawić/skonfigurować ?
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
Yamaha DX7 - problem z klawiaturą
Re: Yamaha DX7 - problem z klawiaturą
DX-7 (pierwsza wersja) była znana z tego, że klawiatura wysyłała tylko parametr dynamiki od 0 do 100. To był błąd konstrukcyjny, który podobno poprawiono w modelu DX-7II. Nie wiem, dlaczego u Ciebie tak jest, ale może to kwestia jakiegoś parametru wymuszającego kompatybilność wstecz?
...DX-7 (pierwsza wersja) była znana z tego, że klawiatura wysyłała tylko parametr dynamiki od 0 do 100. To był błąd konstrukcyjny, który podobno poprawiono w modelu DX-7II. Nie wiem, dlaczego u Ciebie tak jest, ale może to kwestia jakiegoś parametru wymuszającego kompatybilność wstecz?...
Nie ma takiego parametru w DX7IIFD. Możliwe za to jest zabrudzenie styków - skutkuje ono tym, że klawisz kontaktuje, ale żeby to nastąpiło, blaszka musi być mocniej niż normalnie dociśnięta, czyli włączenie się nieco opóźnia - to są ułamki milisekund, ale dla układu pomiaru czasu odpowiedzialnego za dynamikę, ma to znaczenie. DX7IIfd jest w stanie wygenerować komunikat Note On z velocity 127 - można to sprawdzić zwierając styki klawisza np śrubokrętem.
Nie ma takiego parametru w DX7IIFD. Możliwe za to jest zabrudzenie styków - skutkuje ono tym, że klawisz kontaktuje, ale żeby to nastąpiło, blaszka musi być mocniej niż normalnie dociśnięta, czyli włączenie się nieco opóźnia - to są ułamki milisekund, ale dla układu pomiaru czasu odpowiedzialnego za dynamikę, ma to znaczenie. DX7IIfd jest w stanie wygenerować komunikat Note On z velocity 127 - można to sprawdzić zwierając styki klawisza np śrubokrętem.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
Dodam jeszcze, że zabrudzenie styków w DX7II, oprócz zaniżonej dynamiki, może też dawać inny, bardzo irytujący efekt - przy mocnym graniu na skutek drgań styków, wysyłane są komunikaty NoteOn z bardzo małym velocity z losowych klawiszy na klawiaturze - co objawia się np zatykaniem się polifonii - uderzamy sobie np czterodźwięk forte, który zaraz się urywa, bo odezwało się (b krótko i niesłyszalnie) kilka innych klawiszy...
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
to co napisał "ast" to prawda nie wiem jak w twoim egzeplarzy ale u mnie DX7II FD wysyła od 0 do 127, a zabrudzenie wspomnianych styków skutkowało mi w bardzo podobny sposób na jednej oktawie...
www.galeria-tbg.pl