Lokalizacja namiotu akustyka na placu
Idealnym byłoby ustawienie w osi symetrii sceny ,25 m przed.Organizatorzy jednak często żądają przesunięcia w bok aby nie zasłaniać sceny. Rzeczywiście ,przy małych, średnich i niskich scenach namiot skutecznie zaslania widowisko.Jest jeszcze taki problem, że w sylwestrową noc ( 3-4 godz.) organizatorom nie opłaca się zamawiać płotów a ochrona jest ilościowo znikoma .Można zatem być staranowanym przez tłum.Zauważyłem, że nawet giganty nagłośnieniowe ulegają presji i idą w bok.Tak robiła firma nagłaśniająca Lato z Polsatem .Niezależnie od ustawienia namiotu ,jak się wyjdzie na zewnatrz to brzmienie jest zdecydowanie inne (lepsze).Czy zatem warto upierać się przy swoim, gdy często na takich imprezach oprócz konferansjery nagłaśniamy muzykę mechaniczną ? Pozdrawiam.
Re: Lokalizacja namiotu akustyka na placu
...Idealnym byłoby ustawienie w osi symetrii sceny ,25 m przed.Organizatorzy jednak często żądają przesunięcia w bok aby nie zasłaniać sceny. Rzeczywiście ,przy małych, średnich i niskich scenach namiot skutecznie zaslania widowisko.Jest jeszcze taki problem, że w sylwestrową noc ( 3-4 godz.) organizatorom nie opłaca się zamawiać płotów a ochrona jest ilościowo znikoma .Można zatem być staranowanym przez tłum.Zauważyłem, że nawet giganty nagłośnieniowe ulegają presji i idą w bok.Tak robiła firma nagłaśniająca Lato z Polsatem .Niezależnie od ustawienia namiotu ,jak się wyjdzie na zewnatrz to brzmienie jest zdecydowanie inne (lepsze).Czy zatem warto upierać się przy swoim, gdy często na takich imprezach oprócz konferansjery nagłaśniamy muzykę mechaniczną ? Pozdrawiam....
Dziwny post ;)
...
Często, ale nie zawsze. Przy obcowaniu z żywym zespołem, taki zabieg bardzo utrudnia prace, zwlaszcza, gdy chcemy włożyć w nią trochę wysiłku. No ale wiadomo, mniejsze imprezy mają to do siebie, że grają na nich 'male zespoły', ktore to zaś poprzez swój powiedzmy sobie szczerze marny backline odstraszają akustyków od wnikliwego podejścia do sprawy;) Trochę to przeraża, choć z drugiej strony - cierpliwość ma swoje granice;)
Pozdr.