Fostex PM-4 vs. Alesis M1 Active 520

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Dawid999
Fostex PM-4 vs. Alesis M1 Active 520

Post autor: Dawid999 » wtorek 11 gru 2007, 23:07

Witam wszystkich! Mam tylko jedno małe pytanie, które z tych monitorów są lepsze?:-? bo mam straszny dylemat. Przeznaczenie to homerecording (produkcja, itd.), są to podobne ceny i więcej nie mogę niestety wydać (odpadają wypowiedzi:dołóż troche...). Wiem, że pojawią się zaraz odpowiedzi typu: użyj opcji szukaj, to już było, zaśmiecasz forum itp., przepraszam was ale nie mam czasu na przeszukiwanie postów, w których być może nie ma nawet odpowiedzi. Proszę jednak o konkretne odpowiedzi jeżeli to jest możliwe oczywiście- bardzo dziękuje:) Pozdrawiam zainteresowanych!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Fostex PM-4 vs. Alesis M1 Active 520

Post autor: Soundscape » środa 12 gru 2007, 07:50

...Witam wszystkich! Mam tylko jedno małe pytanie, które z tych monitorów są lepsze?:-? bo mam straszny dylemat. Przeznaczenie to homerecording (produkcja, itd.), są to podobne ceny i więcej nie mogę niestety wydać (odpadają wypowiedzi:dołóż troche...). Wiem, że pojawią się zaraz odpowiedzi typu: użyj opcji szukaj, to już było, zaśmiecasz forum itp., przepraszam was ale nie mam czasu na przeszukiwanie postów, w których być może nie ma nawet odpowiedzi. Proszę jednak o konkretne odpowiedzi jeżeli to jest możliwe oczywiście- bardzo dziękuje:) Pozdrawiam zainteresowanych!...
I o jednych monitorkach było już i o drugich, i to konkretnie. Naprawdę trzeba tylko wpisać do wyszukiwarki.
No ale dobra,
Fostexy są jak dla mnie za tą cene z 4 calowym wooferem (o jakich kolwiek mocnych basach zapomnij) są dobre. Grają czysto, ale leciutko koloryzują. I nie są zbyt głośne, choć jak na te gabaryty, jest dobrze.
Alesisy to raczej do multimediów. Znakomite do filmów, gier i słuchania muzyki. Jeżeli chcesz na nich mixy robić to musisz je wkuć dobrze. (Jakieś 2 miesiące to trwało u mnie.) Wydajnością nie grzeszą, ale dołu będziesz miał już więcej, góra też daje radę, ale w środku pasma już mogą pojawić się problemy.
Osobiście (mając niegdyś te Alesisy przez rok) zainteresował bym się Fostexem z ewentualnym późniejszym dokupem subwoofera.

I to czego nie chciałeś, ale musi być: jak by jednak dało rade dołożyć 300 PLN, to mógł bys już miec KRK RP5.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 12 gru 2007, 10:05

...Podłączę się.

Mam do wyboru:
KRK RP5
FOSTEX PM0.5 MKII
Behringer B2030A
EVENT ALP-5

...
Behringery wbrew pozorom wcale nie mają dużo dołu...Fostexy grają fajnie, ale wiadomo: w tej kategorii idealnie nie będzie za nic, a tragicznie nie jest. Eventy (to co wynika z większości testów) mają kiepską stereofonie, a to przy filmach ma chyba wielkie znaczenie. Najbardziej neutralne brzmieniowo są KRK. (Z kolei są niezbyt czyste w okolicach 100Hz.) Nie to że chwale swoje (mam RP6), ale w tej cenie, szczególnie gdy staniały, moim zdaniem nic lepszego nie ma.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 12 gru 2007, 13:21

A jak z Fostexami PM0.5? Bas, jak bas, nie spodziewam sie po głośniku 12cm niczego szczególnego, mają jakieś większe minusy?
...
Tak w porównaniu do KRK grają bardziej ostro. Mają jaśniejszą góre. Ale jak się zdecydujesz na RP5, to sub RP10 też staniał. I to ojakieś 500 PLN, więc można już go mieć w okolicach 1000-a

Minusy PM0.5 (był też test w EiS kiedyś) z tego co zauwarzyłem, to ustawienie. Mocniej reagują na miejsce ustawienia niż np. RP6-ki.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 13 gru 2007, 18:52

...

Mnie osobiście zastanawia budowa głośników niskotonowych w tych Fostexach

http://www.musicaudio.pl/product_info.php/cPath/40_75/products_id/2592.html

i jak to wpływa na przenoszenie i liniowośc - konstrukcja zaiste nietypowa jak wstęgi w Adamach...

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 13 gru 2007, 18:56

I dopne się jeszcze do Fostexa....

szukałem - nie znalazłem opinii

http://www.musicaudio.pl/product_info.php/cPath/40_75/products_id/2594

parametry na papierze są ok, wygląd (rzecz 3 rzędna) świetny - ale jak to gra ? Do Muzyki technicznej powinny być ok skoro niskotonowiec ma sporą średnicę. Ktoś zna te głośniki ?

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » czwartek 13 gru 2007, 20:27

......
A czy cena to nie za sztukę?
Muzyk, gitarzysta

Monsun

Post autor: Monsun » czwartek 13 gru 2007, 21:27

zastanawialem sie nad tymi waszymi monitorami rowniez jakis czas temu i moj wybor padl na Samson Resolv 65a. Wydaje mi sie ze maja duzo bardziej opanowany dol niz alesisy. troche brakuje mi w srodku przez co czesto wokale poczatkowo robie ciut za glosno. ale nauczylem sie ich w jakies 2 tygodnie. dosc cieta i bardzo selektywna gora.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 14 gru 2007, 08:20

...zastanawialem sie nad tymi waszymi monitorami rowniez jakis czas temu i moj wybor padl na Samson Resolv 65a. Wydaje mi sie ze maja duzo bardziej opanowany dol niz alesisy. troche brakuje mi w srodku przez co czesto wokale poczatkowo robie ciut za glosno. ale nauczylem sie ich w jakies 2 tygodnie. dosc cieta i bardzo selektywna gora....
Tyle, że mówimy o pieniążkach do 1100 PLN. Ja osobiście planuję Fostexy PM0.4, jako mniejszy odsłuch do "brzdąkania". Naprawde są kompaktowe i grają w swojej klasie rewelacyjnie. (A napewno lepiej niż pierdziołki M-Audio czy ESI.) PM0.5 grają podobnie, tylko potężniej (przez to, że są większe). Ale jak bym miał wydać te 1.1k na monitoring, tracking i mix, to wchodzi w rachubę KRK. I nie wiem czemu, ale Samsonom nie ufam. Ale to może być spowodowane serią Resolv, która nie wywarła na mnie większego wrażenia. (A porównywane były z Alesisami M1 A 520, które też nie są rewelką.)

TeeR

Post autor: TeeR » piątek 14 gru 2007, 09:45

A czy ktoś z forumowiczów ma w ogóle te maleńkie Fostexy i mógł by się podzielić wrażeniami?

ODPOWIEDZ