TC Electronics - Konnekt a Powercore

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Bartos
TC Electronics - Konnekt a Powercore

Post autor: Bartos » czwartek 13 gru 2007, 12:19

Witam!
Rozważając nową kartę do lapka trafiłem na produkty tc electronics: konnekt 24D/Live i 8. Dwa pierwsze posiadają procesor DSP, więcej wyjść i oczywiście dużo wyższą cenę :) O ile w dziedzinie i/o wystarczyłby mi zupełnie podstawowy model (konnekt 8) o tyle zastanawiam się, czy nie wartoby wejść w te "słynne" efekty powercore. Pamiętam opinię wyczytaną na forum EiS, że porównując algorytmy powercore do UAD-1 te pierwsze mają lepsze pogłosy, natomiast uady mają lepsze kompresory (nie przekręciłem niczego?).

Z szybkiego rozeznania wynika, że Live i 24D to tak naprawdę ta sama karta w innym pudełku i z innymi efektami. Czy ktoś z szanownych grupowiczów jest w stanie wypowiedzieć się na temat ich przydatności?

pozdrawiam serdecznie :)

PS: w specyfikacji tc jest napisane, że output 3/4 ma +12dBu ... Moja gina ma albo -10dBV, albo +4dBu.... czy ja dobrze rozumiem, że tc dają jeszcze silniejszy sygnał niż gina?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: TC Electronics - Konnekt a Powercore

Post autor: JoachimK » czwartek 13 gru 2007, 12:49

Zaleta jest mozliwosc nagrywania od razu z efektem (np. kompresor+eq) lub sluchanie poglosu podczas nagrania, ze znikomymi latencjami.
Inne zalety - wraz z nowym firmware Konnekt24D/live moze sie jeszcze cos pojawic (pierwsze wersje mialy tylko channel strip i poglos, potem pojawily sie tuner i filtr - oczywiscie free)

Ale to co teraz jest dostepne, to nie sa algorytmy te z gornych polek TC. Nie mowie, ze sa zle, wrecz przeciwnie, jednak musialbys posluchac. dla mnie osobiscie to juz za malo i nie jestem zainteresowany tymi efektami.
Inna sprawa, ze posiadacze PowerCore moga takze miec dostep do tych algorytmow z Konnekta - wersja na poCo takze jest.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » czwartek 13 gru 2007, 13:14

...Zaleta jest mozliwosc nagrywania od razu z efektem (np. kompresor+eq) lub sluchanie poglosu podczas nagrania, ze znikomymi latencjami.
Inne zalety - wraz z nowym firmware Konnekt24D/live moze sie jeszcze cos pojawic (pierwsze wersje mialy tylko channel strip i poglos, potem pojawily sie tuner i filtr - oczywiscie free)

Ale to co teraz jest dostepne, to nie sa algorytmy te z gornych polek TC. Nie mowie, ze sa zle, wrecz przeciwnie, jednak musialbys posluchac. dla mnie osobiscie to juz za malo i nie jestem zainteresowany tymi efektami.
Inna sprawa, ze posiadacze PowerCore moga takze miec dostep do tych algorytmow z Konnekta - wersja na poCo takze jest....

Doczytałem też, że Live ma wejście gramofonowe i ładną osłonkę przedniego panelu (tzn. wystające elementy utrudniające uszkodzenie..). Efekty z info u dystrybutora i na tc są inne (ch strip dla 24D, kompresor dla Live), ale jeśli nie jest to "górna półka" to chyba nie będę dopłacał tylu pieniędzy i zdecyduje się na konnekt 8.. ew. edirol fa-66 lub presonus ;)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 13 gru 2007, 13:21

ale jeśli nie jest to "górna półka" to chyba nie będę dopłacał tylu pieniędzy i zdecyduje się na konnekt 8.. ew. edirol fa-66 lub presonus ;)...

Lepiej sprawdzic na ucho, jesli masz mozliwosc, mialem na mysli odniesienie do tych najlepszych procesorow TC. Z drugiej strony te w Konnekt nie sa takie zle, analogicznie mozna powiedziec , ze to nie jest 'dolna polka TC'
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ