Cykliczne wyzwalanie nut i sampli

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
WG
Cykliczne wyzwalanie nut i sampli

Post autor: WG » środa 12 gru 2007, 12:56

Ok.

A dodałem jeszcze jeden ciekawy przykładzik
Proponuję szybko naprzemiennie uderzać w C4 i D4
Pod E4 i F4 są przejścia.

perka_z_przejsciami.zip

Plik trzeba rozpakować gdzieś i do samplelorda wczytać
perka_z_przejsciami.sfz

Wszystko techniką tzw. Cycle Robin czyli cyklicznego wyzwalania sampli.

Znikam bo mam trochę pracy z GIG-ami na dzisiaj i mam okazję wyjątkowo podziałać na Tyros 2, więc muszę wykorzystać sytuację z formatem do Tyrosa póki mam okazję
Pozdr.

PS. Temat skryptów na pewno będzie jeszcze zgłębiany przeze mnie jako, że chcę uderzyć w skrypty Kontakta też.

Awatar użytkownika
mytnik

Re: Cykliczne wyzwalanie nut i sampli

Post autor: mytnik » środa 12 gru 2007, 13:02

Żeby było wiadomo o co chodzi skopiuję fragmenty rozmowy

Mytnik: http://youtube.com/watch?v=ZKgKPaCwERw TU też jest ciekawie. Mnie z kolei zastanawia, jakie urządzenie sprawia że jego tom gra melodyjkę i czy jest to w ogóle możliwe do osiągnięcia programowo.

mr-hammond: Kiedys mialem okazje grac z Mioduszewskim, mial wtedy yamahe dtx i pamietam ze tam bylo takei ustawienie ze stopa grala pochod basowy.

Programowo moglbys to osiagnac za pomoca dynamiki, 0-40 pierwszy- 40-70- drugi itd nic innego nie przychodzi mi do glowy poki co.

Mytnik: kiedyś już mieliśmy okazję rozmawiać tutaj: http://www.eis.com.pl/virtual/Forum, wówczas chodziło mi o coś innego, ale porzuciłem ten kierunek poszukiwań

mr-hammond: w ddrum chyba musi byc jakas opcja ktora gra jakis " cykl" dzwiekow po sobie , bo zauwarz na filmiku jak raz nie dogral to szybko dostukal by zaczac sekwencje od poczatku.

Nie wiem czy jest taka wtyczka ale ktos by mogl napisac :ustawiasz wavy w odpowiedniej kolejnosci i graja po kazdym stuknieciu w pad, klawiature

Mytnik: Nie spotkałęm się z taką wtyczką, ale popieram. Może udało by się namówić WG na taką opcję w SampleLord.

Przyszło mi jeszcze do głowy takie rozwiązanie:

Jednym komunikatem (padem) wyzwalasz zaprogramowany ciąg innych nut/komunikatów wpadających do jakiegoś instrumentu/samplera

janos: a może cycle round robin w NI Battery 3. Po odpowiednim zaprogramowaniu, wstukując jedną nutę, za każdym razem wyzwalana jest inna komórka z samplami

WG: Wrzuciłem na listę do zrobienia jako tworzenie skryptów.

Jak dobrze zrozumiałem za pomocą jednego naciśnięcia klawisza czy jego zwolnienia wyzwalamy serię dźwięków o zaprogramowanych odstępach czasowych i określonym tempie ?

Możnaby by pokusić się o bardziej inteligentne działanie gdzie sekwencje byłyby odtwarzane w zależności od ostatniego tempa uderzanych klawiszy

Z tym, że takie opcje to chyba tylko do gry na żywo raczej

mr-hammond: Włodku chodzi raczej o to by za kazdym razem kiedy uderzamy pada odzywał sie inny wav.

WG: To w takim razie TO JUŻ JEST i Cycle Robin działa od pierwszych wersji SL'a. Jako, że nie ma edytora to natenczas można użyc format sfz i tam spreparować odpowiedni patch a potem wrzucić do SL'a.

Ale ...

Z opisu jaki dostałem e-mailowo od naszego forumowicza to chodzi o cykliczne wyzwalanie nut i to jest z pewnością warte uwagi i na ten cel przewiduję skrypty.

Edytor w SL będzie gotowy za kilka tygodni.

Skrypty są również na liście, może wyskoczą razem z edytorem.

Za pomocą skryptów powyższe akcje jak cykliczne wyzwalanie nut będzie jak najbardziej możliwe do zaprogramowania z opcją tap tempo.

Czyli jeszcze trochę a mamy aranżer

Ale tak czy owak to jest oddzielna działka przewidziana na najbliższy rok.

Napiszcie co możecie na temat tej opcji i jej działania, z pewnością

wezmę to pod uwagę !

Możliwe że ja mogę nieco inaczej widzieć implementację podczas gdy użytkownik inaczej widzi jej praktyczne zastosowanie

Mytnik: No mi bardziej chodzi o wyzwalanie różnych dźwięków, różne wawy można wtedy podpiąć pod inne klawisze, a dodatkowo można by wyzwalać melodyjki za pomocą np. piano

mechanizm:

ustawiamy pad modułu na dźwięk np. c2

pad samlera jest odpalany w/w c2, pod którym jest zaprogramowana melodyjka składająca się z ustalonych dźwięków, np. a1, h1, c2.

kolejne uderzenia w pad powodują odpalenie w/w klawiszy w kółko (celowo wklepuję tam c2)

Cycle Robin? Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale

a1=1.wav

h1=2.wav

c2=3.wav

odpalanie:

1 uderzenie = a1

2 =h1

3=c2

4=h1 itd

WG: Zrobiłem krótkie demko działania opcji Cycle Robin w Samplelord.

Do pobrania tutaj: http://www.samplelord.com/tools/cykle.zip

Proszę rozpakować a do Samplelorda wczytać pliczek cykle.sfz

A potem grać np. ósemeczkami.

Miłej zabawy

drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 12 gru 2007, 13:17

Wszystko techniką tzw. Cycle Robin czyli cyklicznego wyzwalania sampli.
Nie kumam, jak podglądam sfz w demo ESC, to jest tam tylko plik sn.wav
W zipie jest tylko sfz i wavy, więc co sprawia że to tak działa? Innymi słowy jak zrobić samemu takiego sfz'a?
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 12 gru 2007, 13:20

...Wszystko techniką tzw. Cycle Robin czyli cyklicznego wyzwalania sampli.
Nie kumam, jak podglądam sfz w demo ESC, to jest tam tylko plik sn.wav
W zipie jest tylko sfz i wavy, więc co sprawia że to tak działa? Innymi słowy jak zrobić samemu takiego sfz'a?...
Kurde, ja to zawsze o jeden raz za mało pomyślę zanim zadam pytanie, więc odpowiem sobie sam: Edycja pliku sfz w notatniku :)

pozdrawiam
drummer

WG

Post autor: WG » środa 12 gru 2007, 13:54

PS.A no właśnie odkryłem, że ESC i SL wogóle nie odczytuje oryginalnych definicji "Cycle Robin" z SFZ-ta
W SFZ tymi parametrami są seq_position i seq_length

Poprawna definicja tej perki powinna być taka i wtedy sfz odczytuje również poprawnie tę sekwencję.
-----------------------------------------------

ampeg_release=100
seq_length=8

sample=hh.wav seq_position=1
sample=hh.wav seq_position=2
sample=hh.wav seq_position=3
sample=hh.wav seq_position=4
sample=hh.wav seq_position=5
sample=hh.wav seq_position=6
sample=hh.wav seq_position=7
sample=hh.wav seq_position=8

sample=bd.wav seq_position=1
sample=sn.wav seq_position=3
sample=bd.wav seq_position=4
sample=bd.wav seq_position=6
sample=sn.wav seq_position=7
-----------------------------------------------

Ech.
Nie wiem jakim cudem mi to umknęło, jeszcze dzisiaj to poprawię w SL 1.3.4. Z kolei parametr ribon został dodany do celów testowych Samplelorda :), przy okazji zdradziłem chyba trick z komendą robin ale pożyteczny jak widzę

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 13 gru 2007, 12:14

Swoją drogą to jestem ciekaw czy jakieś sprzętowe samplery takie rzeczy potrafią. Zna ktoś może?
drummer

WG

Post autor: WG » czwartek 13 gru 2007, 20:47

...Swoją drogą to jestem ciekaw czy jakieś sprzętowe samplery takie rzeczy potrafią. Zna ktoś może?...
Szczerze mówiąc ja się nie spotkałem ale to może być kwestią systemu operacyjnego.

Co do wersji SL'a miało być na wczoraj. Przepraszam ale opóźni się wydanie poprawki związanej z odczytem tych parametrów z sfz przesunąłem to na bardziej "zbiorowe" wydanie.
Import cycle robin z innych formatów działa bez zakłóceń i problem dotyczy głównie tego formatu. A w najbliższych dniach pojawi się uaktualnienie SL'a. W międzyczasie kończę import 24-bitowej akceleracji plików GIG i tym samym chcę zamknąć ten format jako już całościowy i pełny już import łącznie z obsługą plików dzielonych *.gx01. Innymi słowy ESC i SL pretenduje po GigaStudio jako drugi software, który importuje wszystko z GIG-ów

Przy okazji ta wiadmość może ucieszyć co niektórych posiadaczy samplerów Akai MPC. W ESC 3.5.2 pojawił się import/eksport plików z MPC-etek, na razie jest format snd ale planuję też pełniejsze wydanie w postaci plików *.pgm. Aczkolwiek MPC-tki w pełni obsługują wave-y.
Docelowo ESC będzie mógł służyć jako software do przygotowywania barw na różne platformy wkrótce będzie gotowy edytor.

Pozdr.

WG

Post autor: WG » sobota 15 gru 2007, 21:02

Co do wersji SL'a miało być na wczoraj. Przepraszam ale opóźni się wydanie poprawki związanej z odczytem tych parametrów z sfz.

Jest już SL 1.3.3 a w nim dodany import poleceń seq_length i seq_position z sfz, jak również poprawiony został przykład cycle_robin prezentujący możliwości sekwencyjnego odtwarzania próbek.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 16 gru 2007, 12:51

przy okazji zdradziłem chyba trick z komendą robin ale pożyteczny jak widzę ...
Komenda robin trochę wygodniejsza i krótsza :)
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 17 gru 2007, 14:53

Czy chciało by Ci się w przyszłości pokombinować z jakimś pluginem potrafiącym w ten sposób sterować innymi VSTi
drummer

ODPOWIEDZ