......Hmm... czy ktos moglby polecic mi VSTi ktory zastapi/skopiuje moje "analogowe" skrzypce? :)...
Sądzę że stworzenie wiernie brzmiacych cyfrowych skrzypiec nie byłoby problemem gdyby się ktoś uwziął, pytanie tylko po co ? I tak aby zabrzmiało to jak należy potrzebny jest człowiek bo to sposób w jaki porusza smykiem i palcami po strunach stanowi o autentycznosci brzmienia, więc nie ma żadnego sensu ani ekonomii w tworzeniu takiego instrumentu. Natomiast syntezatory to całkiem co innego. Wciskamy klawisz i kręcimy gałką. Wpływ człowieka ( pierwiastek humanistyczny ) na instrument jest taki sam czy to cyfra, czy analog, czy VST. Myśle że ta dyskusja pełna jest sentymentów, resentymentów i innych emocji zaciemnaiących obraz. Widok instrumentu, zapach i masa innych emocji dodają muzykom nieistniejących wrażeń słuchowych. Porównania z gitarami czy skrzypacami sa bez sensu. W ogóle ciekawe jakie to naturalne i wręcz korzenne są teraz analogowe syntezatory, które przecież są kawałkiem elektroniki, bezduszną maszyną jeszcze nie tak dawno przeciwstawianą prawdziwym " żywym " instrumentom. Dziś stają po drugiej stronie barykady. Ciekawe przed czym będziemy bronic za 20 lat VST - te stare, dobre, prawdziwe wirtuale. Czy zauważacie że samo słowo SYNTEZATOR jest zaprzeczeniem naturalności ?...
Oczywiscie masz racje (no moze tylko nie do konca z tymi software'owymi skrzypcami - juz wielu sie upieralo ale chyba jeszcze dlugo nie zabrzmi to tak jak powinno);
Chodzilo mi tylko o wskazanie roznicy midzy "hardware" wykorzystywany do obrobki dzwieku i "hardware" jako zrodlo dwzeiku - czyli instrument;
Jakkolwiem mozna dyskutowac o wyzszosci/nizszosci software'u w procesie studyjnej obrobki dzwieku, to jako instrument porownywane moim zdaniem moga byc tylko syntezatory (software'owe ze sprzetowymi) + ew kilka innych instrumentow;
Dlatego VSTi nie zastapia nigdy (no, to bym przesadzil) - dluuugo jeszcze lwiej czesci hardware'u;
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!