Kurzweil K2661

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mr-hammond
Re: Kurzweil K2661

Post autor: mr-hammond » wtorek 11 gru 2007, 19:32

K2500 bardzo plynnie zmienial brzmienia ( przynajmniej moj)
Co do rozbudowanego sekwencera to w k2661 jest tak samo jak w modelach nizszych , kwantyzacja jest bardzo dokladna i mozna wybierac ja plynnie, ale czy wygodny to raczej nie. Podobal mi sie sekwencer w roland fantom x6 z uwagi na duzy lcd naprawde milo sie pracuje na nim. Brzmienie nowoczesne i na proby jak znalazl :) , ale czy to jest to czego szukasz to nie wiem - nie podales gatunku muzy.
W rolandzie masz klawiaturke pad, d-beam, oraz duzy lcd ktory wzorowo sie sprawdza, oraz worek swiezych brzmien, to konkurent motifa es6 ktory duzego lcd nie posiada.

Awatar użytkownika
łebski

Post autor: łebski » wtorek 11 gru 2007, 19:34

Jeśli chodzi o brzmienie to chyba trzeba po prostu przejechać się do jakiegoś sklepu gdzie mają Kurzweila i pograć, posłuchać.
PS. Klawiszowiec z Dream Teather przesiadł sie na Korga Oasys - z tym ogromnym wyswietlaczem....

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 11 gru 2007, 19:35

...E4k nadal nie spelnia moich potrzeb. Swietnie brzmi, ma super klawiature, bardzo rozbudowana synteze i edycje probek, natomiast ma cienki sekwencer. I pozostaje jedynie praca z sekwencerem programowym na komp....

Co fakt to fakt, bo ze sprzętowych i sprostających funkcyjnie współczesnemu softowi sekwencerów mamy raptem do wyboru albo leciwego Roland'a MC 500/50 albo wręcz "staruszkę" Yamaha QX3, ze wskazaniem na tą drugą. I, nie licząc tych (głównie protez, choć znajdą się i chlubne wyjątki) zaszytych w dzisiejszych klawiszach, żadnego innego .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
łebski

Post autor: łebski » wtorek 11 gru 2007, 20:10

Co fakt to fakt, bo ze sprzętowych i sprostających funkcyjnie współczesnemu softowi sekwencerów mamy raptem do wyboru albo leciwego Roland'a MC 500/50 albo wręcz "staruszkę" Yamaha QX3, ze wskazaniem na tą drugą. I, nie licząc tych (głównie protez, choć znajdą się i chlubne wyjątki) zaszytych w dzisiejszych klawiszach, żadnego innego .
...
Ale to nie o to chodzi. Nie chodzi o taki sekwencer, który będzie dorównywał softowi. Chodzi o samo komponowanie utworow. Mi osobiscie lepiej i bardziej intuicyjnie tworzy sie kawalki na sprzecie, gdzie mozesz np. w mgnieniu oka zmienic strukture utworu poprzez zamiane sekwencji intro, zwrotka, refren itp.
Komputery tez maja swoje wady. W windowsie czesto sie cos zawiesza i tracisz dane, co jest moim zdaniem bardzo irytujace zwlaszcza przy etapie tworzenia, poza tym od dlugiego siedzenia przy monitorze bola oczy.

Awatar użytkownika
łebski

Post autor: łebski » wtorek 11 gru 2007, 20:20

Ja oczywiście korzystam tez z programowego sekwencera ale akurat tylko na koncowym etapie: poprawianie bledow, dopasowanie zmian efektow do wokalu w zewn. procesorze efektow, itp. Mysle,ze to jest kwestia przyzwyczajenia i nie liczy sie jak cos sie zrobi i na czym, tylko czy otrzymamy porządany efekt końcowy. Ale jak widze nadal sporo wykonawcow nie targa na koncerty tych programowych sekwencerow... wiec chyba nie jestem osamotniony w swoim mysleniu.

Awatar użytkownika
łebski

Post autor: łebski » wtorek 11 gru 2007, 20:27

Sory preceli, moze troche nie zakumalem twojej intencji. A tego fantoma też sprawdzę przy najbliższej okazji.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 11 gru 2007, 20:38

Moze zainwestuj w jakiegos maczka na osx np g4 mnie poki co sie nic nie wiesza, pisze dlatego o kompie bo szbciej chyba sie pracuje na kompie niz nawet na rolandzie :)
Latwiej zmienic strukture calosci na kompie wg. mnie, ale jak mowisz to przyzwyczajenia, a roland ma sekwencer podobny jak cubase z microedycja.

Awatar użytkownika
łebski

Post autor: łebski » wtorek 11 gru 2007, 23:34

Na razie nie mam kasy na Maca a chcialbym takiego o w miare przyzwoitych parametrach, zeby dobrze radzil sobie rowniez z nagrywaniem. Ale mysle o tym juz od dluzszego czasu.
Co do K2661 to wlasnie gdzies wyczytalem, ze K2661 w wersji podstawowej posiada procesor KDFX - 5 niezaleznych efektow, ktory w wersji K2500 i K2600 trzeba dokupic osobno. Natomiast kolega Mariuszek pisze, ze w K2661 KDFX jest uproszczony, wiec juz sam nie wiem jak to jest naprawde. Moze ktos wie cos wiecej na ten temat?

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 12 gru 2007, 09:29

... W windowsie czesto sie cos zawiesza i tracisz dane, co jest moim zdaniem bardzo irytujace zwlaszcza przy etapie tworzenia, poza tym od dlugiego siedzenia przy monitorze bola oczy....
Jakoś mi się nic nie zawiesiło od kilku lat pd Windows XP (Live 6, NI Komplete 5, Sound Forge 9). Dziwny jakiś chyba jestem. I monitor mam dobrej jakości i oczy nie bolą. Bardzo dziwne. Czy ktoś z Was też tak ma jak ja ?
Tkwisz niestety w zakorzenionych przed laty stereotypach odnośnie pracy na komputerach. To już nie te komputery, nie ten software i nie te czasy.

Awatar użytkownika
łebski

Post autor: łebski » środa 12 gru 2007, 10:47

Sam widziałem z 2 razy jak na koncertach, w tym raz na jednym dużym festiwalu, jak wykonawcy zawiesił się komputer w trakcie występu i jedyne co było słychać w głośnikach to ten znany wszystkim śliczny dźwięk wylogowania się z systemu windows xp. Widocznie oni nie mieli tak jak ty
Ale swoją drogą może to też jest stereotyp i ludzie do tego zawieszania windowsa na scenie przyzwyczają się tak jak np. do tego, że gitarzyście podczas występu pęknie struna.

ODPOWIEDZ