Gitara z pieca - mikrofony

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
hid37
Gitara z pieca - mikrofony

Post autor: hid37 » niedziela 09 gru 2007, 02:30

Szukalem info w róznych tematach na forum, troche w sumie sie dowiedzialem, ale to nie dokońca rozwiązało mi problem. Nagrywam przesterowaną gitare z pieca Shurem SM57 i SP B1 przez mikser do karty.

shure SM57 blisko, po prawej stronie kolumny (dwugłośnikowej) kilka cm w bok od membrany, sp B1 metr od kolumny, mniej więcej po środku, na wysokosci pół metra od ziemi...

teraz problem: staram sie uzyskać dość przestrzenną gitare (no i nie jest źle) shure SM57 nagrywa spoko, ale B1 to sam piach... brzmi tragicznie, czy to wina położenia względem kolumny? w kilku innych pozycjach brzmi podobnie (piach).

moze lepiej zainwestować w kolejnego SM57 albo inny mic? tutaj pytanko bardziej z tips and tricks: jakie microfony i położenie będą najlepsze dla mocnego przesteru w numetalu? (wzmacniacz mam dobry wiec tutaj nie ma problemu z ukreceniem odpowiedniego brzmienia wyjściowego)

Awatar użytkownika
majall

Re: Gitara z pieca - mikrofony

Post autor: majall » niedziela 09 gru 2007, 10:28

Dobre rezultaty uzyskasz stosując Audio Technica ATM63HE i Sennheiser e 606
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
hid37

Post autor: hid37 » niedziela 09 gru 2007, 14:23

...Dobre rezultaty uzyskasz stosując Audio Technica ATM63HE i Sennheiser e 606...

thx, a jakie ustawienia mikrofonów względem kolumny bylyby najlepsze zeby uzyskac troche przestrzeni dla przesteru?

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » niedziela 09 gru 2007, 14:52

Choć zajęcie jest czasochłonne to warto poeksperymentować z ustawieniami .Myślę że w końcu dojdziesz do swojego indywidualnego brzmienia .
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Antheck

Post autor: Antheck » niedziela 09 gru 2007, 23:07

moze lepiej zainwestować w kolejnego SM57 albo inny mic? tutaj pytanko bardziej z tips and tricks: jakie microfony i położenie będą najlepsze dla mocnego przesteru w numetalu? (wzmacniacz mam dobry wiec tutaj nie ma problemu z ukreceniem odpowiedniego brzmienia wyjściowego)...
Proponuje wy.....lić SMa i zamiast niego wrzucić dwie sztuki AT2020 Audio Technica. Mikrofonik tani jak barszcz, a i wiele innych rzeczy nim nagrasz. Wielka membrana daje naprawdę niezłe rezultaty. Rozsuwasz w panorami te dwa sita i produkujesz taki sound z pieca, że głowa mała.
Pozdrawiam,
[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » poniedziałek 10 gru 2007, 01:03

...moze lepiej zainwestować w kolejnego SM57 albo inny mic? tutaj pytanko bardziej z tips and tricks: jakie microfony i położenie będą najlepsze dla mocnego przesteru w numetalu? (wzmacniacz mam dobry wiec tutaj nie ma problemu z ukreceniem odpowiedniego brzmienia wyjściowego)...
Proponuje wy.....lić SMa i zamiast niego wrzucić dwie sztuki AT2020 Audio Technica. Mikrofonik tani jak barszcz, a i wiele innych rzeczy nim nagrasz. Wielka membrana daje naprawdę niezłe rezultaty. Rozsuwasz w panorami te dwa sita i produkujesz taki sound z pieca, że głowa mała.
Pozdrawiam,
...
Mam 3 sztuki SHURA SM 57, tego "legendary" i 3 sztuki AUDIOTECHNIKI ATM 650. Są to hiperkardioidy przeznaczone raczej do bębnów i na tym też je testowałem z SHURAMI... niestety na niekorzyść SHURA. Ten mikrofon jest figurą brązową, którą ktoś po brązowił w czasach, kiedy nie było w zasadzie konkurencji. Dzisiaj za te same pieniądze albo i taniej można kupić zajebiste majki. W ogóle polecam firmę AUDIOTECHNIKA. Mam parę jej majków i naprawdę rewelacja. No i to japońska firma jest A tak poza tym, to polecam nagrywać gitary pojemnościówkami. Ciężej to wysterować i nieprzesterować, ale jak ktoś lubi bardziej "amerykańskie" brzmienie, to tak powinno być
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » poniedziałek 10 gru 2007, 01:10

W ogóle polecam firmę AUDIOTECHNIKA. Mam parę jej majków i naprawdę rewelacja. No i to japońska firma jest...
Pierwsze słyszę o takiej firmie... Możesz troszke przybliżyć co to za japoński producent?

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » poniedziałek 10 gru 2007, 01:14

Pierwsze słyszę o takiej firmie... Możesz troszke przybliżyć co to za japoński producent?...
No ja też pierwsze słyszę o takiej firmie. Może koledze chodziło o AUDIO-TECHNICA ale skoro posiada tych "majków" kilka to pewnie się nie pomylił w pisowni :)
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » sobota 22 gru 2007, 18:19

...Pierwsze słyszę o takiej firmie... Możesz troszke przybliżyć co to za japoński producent?...
No ja też pierwsze słyszę o takiej firmie. Może koledze chodziło o AUDIO-TECHNICA ale skoro posiada tych "majków" kilka to pewnie się nie pomylił w pisowni :)...
oczywiście, masz rację, AUDIO-TECHNICA. Napisałem wcześniej fonetycznie to dobre majki, mniej u nas znane, ale powoli ludzie się odwracają od SHURE, Audix jak tylko będzie miał porządnego dystrybutora w Polsce, zarządzi, mówię wam....
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » sobota 22 gru 2007, 18:42

Eeee tam, od razu odwracają... bogactwo rózności jest;-)
a Shure to standard do którego i tak się wraca, bo zawsze daje przewidywalne rezultaty.

Wracając do gitar: SM57 to złoty środek, można kombinować z A-T 2020 w cenie ok. 400 pln za sztukę - czyli porównywalną. Spróbowałem też kiedyś Electro-Voice 868 N/D - czyli mikrofonu do stopy i okazało się, że nic nie trzeba kombinować później w miksie, poza obcięciem dołu. Od tej pory nagrywam w taki właśnie sposób - przez EV 868 N/D, z dużą dynamiczną membraną podobną do tej, jaka jest w klasycznym RE20.

Położenie mikrofonu to ważna sprawa - w środek membrany głośnika daje brzmienie bardziej średnicowe i brightowe, w resor - mięsiste i łagodniejsze, gdzieś pośrodku da też inne - zależy, jakie Ci się spodoba. Próbuj, kombinuj, słuchaj. Załóż na tą gitarkę kompresor, posłuchaj. Przy nagrywaniu dwoma mikrofonami tego samego źródła i rozsunięciu w panoramach sprawdź tylko, jakie efekty da to w trybie mono. Łątwo zrobić tutaj krzywdę nagraniu - w stereo jest pięknie, w mono - zdrada!

Niezłe brzmienie daje nagranie po raz drugi tej samej partii na drugi kanał i rozsunięcie w panoramie.

Słuchać, próbować, kombinować.... i znów słuchać.

ODPOWIEDZ