Mikrofon, monitory, gramofony

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: Mikrofon, monitory, gramofony

Post autor: Kyle » czwartek 06 gru 2007, 19:36

Jeśli chodzi o tanie monitory a w miarę dobre, to polecam np Yamahy HS-50 (tańsze) lub HS-80M (droższe). Te ostatnie posiadam.
HS-50 za grosz basu nie mają:
http://www.ixbt.com/proaudio/yamaha-hs50m.shtml

HS-80 już są całkiem całkiem ... tylko trzeba im dać więcej przestrzeni - tylny bassreflex i dodatkowo 30 cm głębokości

http://www.ixbt.com/proaudio/yamaha-hs80m.shtml

dj.unitra

Post autor: dj.unitra » czwartek 06 gru 2007, 23:53

...Jeśli chodzi o tanie monitory a w miarę dobre, to polecam np Yamahy HS-50 (tańsze) lub HS-80M (droższe). Te ostatnie posiadam.
HS-50 za grosz basu nie mają:
http://www.ixbt.com/proaudio/yamaha-hs50m.shtml

HS-80 już są całkiem całkiem ... tylko trzeba im dać więcej przestrzeni - tylny bassreflex i dodatkowo 30 cm głębokości

http://www.ixbt.com/proaudio/yamaha-hs80m.shtml...
Wiesz wykresy, wykresami, ale w rzeczywistości najlepiej posłuchać jak grają. HS-50 na pewno mają mniej basu, HS-80 mają mocniejszy bas i nie wiem po co w nich dodatkowo 30 cm głębokości. Dają wystarczająco niskich tonów. No chyba, że robimy dyskotekę...

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 07 gru 2007, 00:50

i nie wiem po co w nich dodatkowo 30 cm głębokości.
Gdyby były płytsze miałyby mniejszą objętość i na pewno nie schodziłyby tak nisko z basem ;) Większy woofer zobowiązuje konstruktorów do zwiększenia objętości skrzynki.

dj.unitra

Post autor: dj.unitra » piątek 07 gru 2007, 09:51

... i nie wiem po co w nich dodatkowo 30 cm głębokości.
Gdyby były płytsze miałyby mniejszą objętość i na pewno nie schodziłyby tak nisko z basem ;) Większy woofer zobowiązuje konstruktorów do zwiększenia objętości skrzynki....
Jasne, zgodzę się z Tobą w kwestii zwiększania objętości pudła, ale jeśli chodzi o HS-80, (akurat na nich odsłuchuje) uważam, że bas mają na całkiem normalnym poziomie. A wiem, to bo miałem do czynienia z innymi odsłuchami, więc mogłem porównać. Znaczącą rolę odgrywa pomieszczenie i ustawienie monitorów. Jeśli to będzie jakaś mała kanciapa nie zaadaptowana akustycznie, to dźwięk się inaczej już rozchodzi i często słyszy się efekt dużego dołu. Tak samo ze złym ustawieniem (np odstępem tyłu monitorów od ściany- jeśli nie zachowasz należytego odstępu, to może być z dźwięku kiła .

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 07 gru 2007, 11:49

Ależ ja nie twierdzę że z basem w Yamaha 80 jest coś nie tak - wszystko jest w najlepszym porządku ... tylko wymagają większego odstępu od ściany z powodu bassreflex i dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę że są głębokie na 30 cm - czyli zjedzą np. więcej biurka na głębokość jeśli je ktoś na nim stawia itd.

Jeśli ktoś ma miejsce to czemu nie.

Natomiast w Yamaha 50 z basem jest na prawdę kiepsko (-6 dB przy 100 Hz !!!!!! ) i ustawienie nie pomoże ( no chyba że jakoś w rogach pokoju ale nie wiem jak to wpłynie na kontrolę/punktowość basu ).

dj.unitra

Post autor: dj.unitra » piątek 07 gru 2007, 12:04

...Ależ ja nie twierdzę że z basem w Yamaha 80 jest coś nie tak - wszystko jest w najlepszym porządku ... tylko wymagają większego odstępu od ściany z powodu bassreflex i dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę że są głębokie na 30 cm - czyli zjedzą np. więcej biurka na głębokość jeśli je ktoś na nim stawia itd.

Jeśli ktoś ma miejsce to czemu nie.

Natomiast w Yamaha 50 z basem jest na prawdę kiepsko (-6 dB przy 100 Hz !!!!!! ) i ustawienie nie pomoże ( no chyba że jakoś w rogach pokoju ale nie wiem jak to wpłynie na kontrolę/punktowość basu )....
Widzę, że się trochę nie zrozumieliśmy z tymi monitorami, oczywiście zgadzam się z Tobą . Co do HS-50 to rozmawiałem z gościem z hurtowni muzycznej i do nich polecał aktywny subwoofer Yamaha HS10W, tak na podniesienie niskich częstotliwości.

mospin

Post autor: mospin » sobota 08 gru 2007, 11:00

ale mimo wszystko te yamahy kosztują ok 1500 za parę a aż tyle na odsłuchy chyba nie będę mógł przeznaczyć :/

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » sobota 08 gru 2007, 15:32

...ale mimo wszystko te yamahy kosztują ok 1500 za parę a aż tyle na odsłuchy chyba nie będę mógł przeznaczyć :/...
Odsłuch to podstawa... pomyśl jeszcze o jakiejkolwiek adaptacji akustycznej pokoju - zmierz pogłos, rozprosz pierwsze odbicia, pomyśl o podstawkach pod monitory itd...
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

mospin

Post autor: mospin » niedziela 09 gru 2007, 17:30

a czy mimo wszystko te krk nie dałyby rady??

ODPOWIEDZ