MacBook i Cubase LE

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Mike_S.
MacBook i Cubase LE

Post autor: Mike_S. » czwartek 06 gru 2007, 21:08

Mam problem a mianowicie Cubase LE nie chce się uruchomić na tym komputerze. Wyskakuje podczas ładowanie programu unexpected error i program się zamyka. Nie pomaga aktualizacja ani reinstal systemu (Mac OS X tiger 10.4.5). Niestety komputera parametrów zapomniałem spisać ale jest jakiś nowszy model z intel core 2 duo (kupiomy za około 5 tys.). Czy istnieje jakichś sposób żeby tego cubase odpalić.

Druga sprawa chciałem zainstalować boot camp, ale niestety znalezienie tego w necie (chodzi o wersje 1.4) jest niemożliwe a na stronie aplle nie ma . Czy istnieje sznasa na zdobycie tego.

Czy Windows XP w przypadku jeżeli zainstaluje boot campa będzie się instalował i chodził bezproblemowo na takim laptopie. CZy istnieje jakaś alternatywa dla boot camp?
Trance 4 ever

Awatar użytkownika
spiker

Re: MacBook i Cubase LE

Post autor: spiker » piątek 07 gru 2007, 08:16

Witam
Czytając Twój post dochodze do wniosku, że chciałem uruchomić Cubase LE pod Mac OSX...ota tak, po prostu. Nie da się. Nie ma wersji Cubase dla Mac.

cyt: Czy istnieje jakichś sposób żeby tego cubase odpalić.
========
Oczywiście - Boot Camp i instalacja Windows

Druga sprawa chciałem zainstalować boot camp, ale niestety znalezienie tego w necie (chodzi o wersje 1.4) jest niemożliwe a na stronie aplle nie ma . Czy istnieje sznasa na zdobycie tego.
========
Obecnie Boot Camp jest zaimplementowany wprost w system Mac Leopard. Jednocześnie nie ma dostępnych działających wersji wczesniejszych Boot Camp. Wniosek - upgrade'uj się do Leoparda

Czy Windows XP w przypadku jeżeli zainstaluje boot campa będzie się instalował i chodził bezproblemowo na takim laptopie. CZy istnieje jakaś alternatywa dla boot camp? ...
Będzie działal. Alternatywą jest Paralel Desktop.

O korzyściach i wadach Boot Camp i Paralell desktop napisano sporo w 10/2007 EiS

pozdrowienia

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » piątek 07 gru 2007, 09:11

Jest jeszcze cos takiego jak VMware i wszyscy urzytkownicy Maca z WinXP twierdza ze jest najlepszy.A tak z drugiej strony to jak chcesz uzywac Cubase LE to lepiej odpal garage band ktorego masz razem z systemem i tam sie zabaw,na pewno jest to duzo bardziej kreatywny soft niz Cubase w wersji light.
[addsig]

Awatar użytkownika
smal108

Post autor: smal108 » piątek 07 gru 2007, 13:43

...Mam problem a mianowicie Cubase LE nie chce się uruchomić na tym komputerze. Wyskakuje podczas ładowanie programu unexpected error i program się zamyka. Nie pomaga aktualizacja ani reinstal systemu (Mac OS X tiger 10.4.5). Niestety komputera parametrów zapomniałem spisać ale jest jakiś nowszy model z intel core 2 duo (kupiomy za około 5 tys.). Czy istnieje jakichś sposób żeby tego cubase odpalić.

Generalnie Subase LE nie będzie śmigał prawidłowo na Macach z Intelami. Jeżeli chcesz Cubase to Studio 4 bo tylko on jest napisany na te maczki intelowskie. Cała reszta Cubase niestety będzie sprawiała kłopoty jeśli w ogóle się odpali. Ja w tej chwili używam Cubase LE ( bo czekam na Logica express 8) ale działa bardzo kapryśnie. Co ciekawe podobno Logic poniżej ósemki (na tych maczkach) też nie działa jak należy.
Radhe Govinda!

Awatar użytkownika
smal108

Post autor: smal108 » piątek 07 gru 2007, 13:56

...Witam
Czytając Twój post dochodze do wniosku, że chciałem uruchomić Cubase LE pod Mac OSX...ota tak, po prostu. Nie da się. Nie ma wersji Cubase dla Mac.

Nie ma Cubase dla Mac?
Skąd te informacje?
Przykładowo zajżyj tu http://www.steinberg.net/610_1.html
Problem jest tylko na makach z intelam i dla nich jest cubase studio 4.
Radhe Govinda!

Awatar użytkownika
Mike_S.

Post autor: Mike_S. » piątek 07 gru 2007, 14:36

...Jest jeszcze cos takiego jak VMware i wszyscy urzytkownicy Maca z WinXP twierdza ze jest najlepszy.A tak z drugiej strony to jak chcesz uzywac Cubase LE to lepiej odpal garage band ktorego masz razem z systemem i tam sie zabaw,na pewno jest to duzo bardziej kreatywny soft niz Cubase w wersji light.
...

Dzięki wszystkim za rady

Ale czy garage band obsługuje hardware ? od razu mówie że modół brzmieniowy również musi być podłączony.

Czy VMware jest darmowy gdzieś do pobrania?

Aktualizacja do Leoparda pewnie darmowa nie jest :/ ile ona kosztuje z tigera?
Trance 4 ever

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 07 gru 2007, 15:04

Czy VMware jest darmowy gdzieś do pobrania?

Na www.vmware.com można pobrać trial 30-dniowy, po rejestracji.

Aktualizacja do Leoparda pewnie darmowa nie jest :/ ile ona kosztuje z tigera?...

Nie ma takiej opcji jak aktualizacja, trzeba kupić po prostu normalną wersję. Kosztuje 500 zł brutto.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 07 gru 2007, 21:49

W kwestii Cubase na MAC - odszczekuję: "hau hau" .
Od kiedy przesiadłem się na Sonar'a nastąpiły widac zmiany.
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 07 gru 2007, 22:16

vmware to virtualna maszyna - nie bedzie dzialac tak wydajnie jak natywny system
ma tez swoje plusy ale jednak
lepiej chyba z bootcamp skorzystac - oczywiscie tylko w leopardzie bo wszystkie wczesniejsze wersje bootcamp to byly bety i nie zawsze dobrze dzialaly

tyle co wiem

ps.nie mecz sie cubasem pod mackiem - szkoda zdrowia

ODPOWIEDZ