Co tu dużo mówić:
Założenia:
* Bezawaryjność (skłaniam się ku Direct Drive, nie musi być jakiś mocny)
* Uniwersalny typ wkładki
* Ramię raczej 'S', choć to nie jest to jakiś priorytet
* Wyjście na chincze
Preamp - mikser Soundcraft Compact 4
Cena - ~300 zł (używany)
Moja propozycja: jakiś Technics na Allegro, ale wolałbym jednak poznać zdanie innym. nie chcę kupić jakiegoś szmelcu, priorytet to bezwaryjnośc :)
Pozdrawiam.
Gramofon - odsłuch i sampling
fan winylów ;)
-
- Kontakt:
Re: Gramofon - odsłuch i sampling
moze coś ze starszych SL ?
np: sl-d2
np: sl-d2
http://www.myspace.com/audiophone
W gramofonie niewiele może się popsuć. Kabel aby to miało czincze to można samemu sobie dolutować jakiś ładny. Ramię i napęd jeśli tylko normalne położenie płyty i puszczenie winyla to nie musi mieć takich założeń jak mówisz. Co do montowania wkładki są dwa patenty: "bagnetowe" gdzie możesz włożyć długi system bądź krótki w headshell'u bądź taki gdzie wkręcisz tylko krótki. Więc możliwe, że całkowicie by Ci wystarczyła jakas Unitra-Fonica. Sam od odsłuchu płyt mam jakiś takowy. Bardzo ciężki talerz wcale nie ma tendecji do bujania prędkością (jest nawet jakiś elektroniczny układ samokontroli) a kabel sam sobie spreparowałem.
Pozdro.
Pozdro.
...W gramofonie niewiele może się popsuć. Kabel aby to miało czincze to można samemu sobie dolutować jakiś ładny. Ramię i napęd jeśli tylko normalne położenie płyty i puszczenie winyla to nie musi mieć takich założeń jak mówisz. Co do montowania wkładki są dwa patenty: "bagnetowe" gdzie możesz włożyć długi system bądź krótki w headshell'u bądź taki gdzie wkręcisz tylko krótki. Więc możliwe, że całkowicie by Ci wystarczyła jakas Unitra-Fonica. Sam od odsłuchu płyt mam jakiś takowy. Bardzo ciężki talerz wcale nie ma tendecji do bujania prędkością (jest nawet jakiś elektroniczny układ samokontroli) a kabel sam sobie spreparowałem.
Pozdro....
Jak najbardziej popieram :)
Unitra-Fonica-na poczatek spokojnie wystarcza(nawet na stosunkowo długo ) przewineło sie przez moje rece duuuzo Unitr...i jakos na zadną nie narzekałem;)
Pozdro....
Unitra-Fonica-na poczatek spokojnie wystarcza(nawet na stosunkowo długo ) przewineło sie przez moje rece duuuzo Unitr...i jakos na zadną nie narzekałem;)
......W gramofonie niewiele może się popsuć. Kabel aby to miało czincze to można samemu sobie dolutować jakiś ładny. Ramię i napęd jeśli tylko normalne położenie płyty i puszczenie winyla to nie musi mieć takich założeń jak mówisz. Co do montowania wkładki są dwa patenty: "bagnetowe" gdzie możesz włożyć długi system bądź krótki w headshell'u bądź taki gdzie wkręcisz tylko krótki. Więc możliwe, że całkowicie by Ci wystarczyła jakas Unitra-Fonica. Sam od odsłuchu płyt mam jakiś takowy. Bardzo ciężki talerz wcale nie ma tendecji do bujania prędkością (jest nawet jakiś elektroniczny układ samokontroli) a kabel sam sobie spreparowałem.
Pozdro....
Unitra-Fonica-na poczatek spokojnie wystarcza(nawet na stosunkowo długo ) przewineło sie przez moje rece duuuzo Unitr...i jakos na zadną nie narzekałem;)...
aa bym zapomniał ;) dodatkowym plusem jest to , ze mozna dostac takowe gramofoniki za naprawde smieszna cene;) wystarczy rozejrzec sie po komisach...czy tez nawet allegro itp
Pozdro....
Unitra-Fonica-na poczatek spokojnie wystarcza(nawet na stosunkowo długo ) przewineło sie przez moje rece duuuzo Unitr...i jakos na zadną nie narzekałem;)...
aa bym zapomniał ;) dodatkowym plusem jest to , ze mozna dostac takowe gramofoniki za naprawde smieszna cene;) wystarczy rozejrzec sie po komisach...czy tez nawet allegro itp
- Soundscape
- Kontakt:
aa bym zapomniał ;) dodatkowym plusem jest to , ze mozna dostac takowe gramofoniki za naprawde smieszna cene;) wystarczy rozejrzec sie po komisach...czy tez nawet allegro itp...
Jeżeli chodzi o dostępność sprzętu Unitry w Warszawie, to polecam sklep przy ulicy Brackiej. Mają prawie wszystko i niedrogo + serwis.
Jeżeli chodzi o dostępność sprzętu Unitry w Warszawie, to polecam sklep przy ulicy Brackiej. Mają prawie wszystko i niedrogo + serwis.
Właśnie nie jestem z WWA ;) A unitry wolałbym uniknąć właśnie ze względu na dostępność serwisu i części ;)
fan winylów ;)
...Właśnie nie jestem z WWA ;) A unitry wolałbym uniknąć właśnie ze względu na dostępność serwisu i części ;)...
A co może Ci sie popsuć w takim gramofonie??
A co może Ci sie popsuć w takim gramofonie??
Chcesz Technics'a to kupuj Technics'a. Sam mam SL3 używkę w świetnym stanie z allegro, z direct drivem i jestem z niego w pełni zadowolony. To lepsze wyjście niż jakiś nowy szajs w moim odczuciu albo Unitra.