Mikrofon do 100zł
Witam!
Pragne kupic sobie mikfon do ćwiczenia śpiewu i rapu, oraz do nagrywania wokali do podkładów. Sprzet bede podlaczal do komputera w ktorym mam SB Live 5.1 (wiem ze zadna super karta).
Z tego co zdarzylem przeczytac to najlepiej sprawuja sie mikrofony pojemnosciowe, ale najtanszy widzialem w okolicach 200zł. Mam maxymalnie 100zł do zdysponowania, i chcialbym dostac fachową porade ktory mikrofon bedzie najlepiej sie sprawował w moim ze tak nazwe domowym studiu :)
Prosze o odp
Pozdrawiam
MAD MAXX
Pragne kupic sobie mikfon do ćwiczenia śpiewu i rapu, oraz do nagrywania wokali do podkładów. Sprzet bede podlaczal do komputera w ktorym mam SB Live 5.1 (wiem ze zadna super karta).
Z tego co zdarzylem przeczytac to najlepiej sprawuja sie mikrofony pojemnosciowe, ale najtanszy widzialem w okolicach 200zł. Mam maxymalnie 100zł do zdysponowania, i chcialbym dostac fachową porade ktory mikrofon bedzie najlepiej sie sprawował w moim ze tak nazwe domowym studiu :)
Prosze o odp
Pozdrawiam
MAD MAXX
Re: Mikrofon do 100zł
Schodzenie poniżej pewnego progu[ceny] mija się z celem...też tak zaczynałem, męczyłem się z Shure C608 [właśnie coś ok 100 zł], trzeba stanąć na głowie, żeby z takiego mikrofonu jakąś zrozumiałość wyciągnąć. Domyślam się, że jesteś młody, uczysz się dziennie i jeszcze nie pracujesz. Jeśli mieszkasz w dużym mieście, są na pewno jakieś firmy załatwiające tymczasowych pracowników supermarketom [np. Work Service]. Płacą marnie, ale przepracuj 2 - 3 weekendy i będziesz miał na sensowny sprzęt. Za 300 zł można już chyba używanego shure sm 58 dostać a to absolutnie wszystko, czego na razie potrzebujesz. Od 4 - 6 stów zaczynają się sensowne pojemnościówki [Studio Projects B1, Oktava mk-319] ale domyślam się, że nie masz miksera, żeby je zasilić. Poważnie, warto trochę pozbierać/popracować najpierw, niż kupić tani mikrofon i później przy każdym numerze siedzieć cholera_wie_ile i poprawiać brzmienie nagranych śladów,które ostatecznie i tak brzmią tragicznie... Powodzenia!
Kiedyś w jakimś sklepie oglądałem i słuchalem któregoś Behringera za okolo 150zł i konfrontowałem go z jakimś Shurem za nieco ponad 250. Shure odpadł moim zdaniem. Używałem tego C608 też kiedyś i nie myśl nawet go sprawdzać bo dno totalne. Możesz pomyśleć nad jakimś pojemnikiem na usb ale do niego też bedziesz musiał doskładać.
ja mialem tak jak zaczynałem z rapem że kupiłem shure pg48, na początek jest on naprawde dobrym rozwiazaniem bo nie możesz wiedzieć jak Ci to bedzie wychodzić itp, czy tego nie porzucisz, a potem kasa w błoto, ja jak już byłem pewny kupiłem soundcraft compacta 4 i potem mxla 770, i na razie na tym jade ale mysle w przyszlosci nad czymś lepszym.. do 100 zł z nowych shure c606n, ewentualnie mogę za 70 zł opylić mojego shure pg48, ale to nie zadne namawianie czy cos, jak cos wochu@o2.pl , jesli jednak masz cierpliwosc i jestes pewien tego co robisz to radzę składać na pojemnościówkę, bo to naprawde dobre rozwiazanie, przedmowca dobrze mowi :)
W cenie do 100zł nie kupuj niczego. Strata pieniędzy, a w dodatku wyrobisz sobie złe nawyki. Rozsądne mikrofony zaczynają się od poziomu Shure SM 58, Sennheiser e845 itd.
A przy okazji są standardami na scenach i od razu możesz się zacząć do nich przyzwyczajać.
Do nagrywania naucz się materiału i wpadaj do jakiegoś studia, za 1h zapłacisz 30 zeta, ale będziesz miał dźwięk o wiele lepszy, niż możesz wyciągnąć w domu z ograniczonym budżetem
A przy okazji są standardami na scenach i od razu możesz się zacząć do nich przyzwyczajać.
Do nagrywania naucz się materiału i wpadaj do jakiegoś studia, za 1h zapłacisz 30 zeta, ale będziesz miał dźwięk o wiele lepszy, niż możesz wyciągnąć w domu z ograniczonym budżetem
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
Le Son LS 21, do 100 zeta podobno najlepszy, podobna barwa do SENNHAISER-a.
A tak jak przedmówca, potwierdzam, zacznij od standardu, bo poniżej wejdą w krew złe nawyki wokalowe związane z podbarwianiem lub niedobarwianiem sitka.
A tak jak przedmówca, potwierdzam, zacznij od standardu, bo poniżej wejdą w krew złe nawyki wokalowe związane z podbarwianiem lub niedobarwianiem sitka.
Witam.
Wiadomo, ze sm58 to klasyk ale do 100plnow moge polecic Carol MDU-525 czy jakos tam to sie nazywało... Kiedys kiedys uzywalem go i w tej cenie juz pozniej nic lepszego niesłyszalem. Zadne tam jakies plaskikowe Philipsy albo panasoniki czy cos podobnego...
Kosztowal on niewiele ponad 100pln (chyba nawet 125). Ten majk spokojnie przebija mikrofony w cenie 200-250pln i jest wytrzymały. Wiem, bo pozniej chcalem kupic cos lepszego 'w tych pieniadzach' ale niebylo sensu.
Pozdrawiam
Wiadomo, ze sm58 to klasyk ale do 100plnow moge polecic Carol MDU-525 czy jakos tam to sie nazywało... Kiedys kiedys uzywalem go i w tej cenie juz pozniej nic lepszego niesłyszalem. Zadne tam jakies plaskikowe Philipsy albo panasoniki czy cos podobnego...
Kosztowal on niewiele ponad 100pln (chyba nawet 125). Ten majk spokojnie przebija mikrofony w cenie 200-250pln i jest wytrzymały. Wiem, bo pozniej chcalem kupic cos lepszego 'w tych pieniadzach' ale niebylo sensu.
Pozdrawiam
...Witam.
Pozdrawiam...
o, a nawte tu masz linke do tego majka
http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=1
....potanił cos przez te pare lat :)
Pozdrawiam...
o, a nawte tu masz linke do tego majka
http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=1
....potanił cos przez te pare lat :)
Natomias za 200 zł, zdecydowanie najlepszy, nie tylko w/g mnie mikrofon audio-technica mb3 k. Według fachowców najlepszy mikrofon wokalowy w sojej cenie, podobno lepszy od klasyków, międzynarodowe wyróżnienie.
dzieki wszystkim za odpowiedzi :) szczerze mowiac nie spodziewalem sie az tak wielu sugesti dlatego jestem pozytywnie zaskoczony:)
Shure SM58, patrze i widze wszedzie min 400zł, ewentualnie licytacje na allegro ale moze mi sie uda;).
Mialem do niedawna jakis z allegro, starsza wersje tego
...__alphard_najlepszy_profi_serie.html
niestety po miesiacu wtyczka sie obluzowala, dokrecilem srubke, za niedlugo zauwazylem ze obudowa pekla delikatnie w tym miejscu co dokrecilem, mikrofon przestawal dzialac gdy sie nim ruszylo, kumpel wpadl na pomysl ze go naprawi i rozebral go urwal przypadkiem kabelki, ktore w domu polutowal i stwierdzil ze niedziala. Tak to bylo z tym smiesznym mikrofonem.
Nierozumie tylko kwesti jakosci, bo z waszych wypowiedzi nie wynika ona raczej z pasma przenoszenia. Moge prosic o sprostowanie?
PS: Work service to straszne zlodzieje, wymagaja kolosy a placa to nie kokosy ale wypłata dla żebraka. Mimo wszystko dzieki :)
[Post edytowany przez Admina w dniu 03/12/2007]
Shure SM58, patrze i widze wszedzie min 400zł, ewentualnie licytacje na allegro ale moze mi sie uda;).
Mialem do niedawna jakis z allegro, starsza wersje tego
...__alphard_najlepszy_profi_serie.html
niestety po miesiacu wtyczka sie obluzowala, dokrecilem srubke, za niedlugo zauwazylem ze obudowa pekla delikatnie w tym miejscu co dokrecilem, mikrofon przestawal dzialac gdy sie nim ruszylo, kumpel wpadl na pomysl ze go naprawi i rozebral go urwal przypadkiem kabelki, ktore w domu polutowal i stwierdzil ze niedziala. Tak to bylo z tym smiesznym mikrofonem.
Nierozumie tylko kwesti jakosci, bo z waszych wypowiedzi nie wynika ona raczej z pasma przenoszenia. Moge prosic o sprostowanie?
PS: Work service to straszne zlodzieje, wymagaja kolosy a placa to nie kokosy ale wypłata dla żebraka. Mimo wszystko dzieki :)
[Post edytowany przez Admina w dniu 03/12/2007]