Subwoofer studyjny - problem z wyborem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Filippo
Subwoofer studyjny - problem z wyborem

Post autor: Filippo » piątek 30 lis 2007, 22:42

Mam monitory aktywne behringer b2031a, miałem zamiar kupić sobie dedykowany dla nich subek behringer b2092a, ale okazało się, że wycofali go z produkcji, bo miał jakąś wadę fabryczną i teraz mam problem z wyborem subwoofera, bo ogólnie nie mogę znaleść niczego z takimi parametrami za taką cenę. Na wydanie mam jakieś 1600zł. Może mi ktoś doradzić, jaki subek dobrze by się sprawował z moimi monitorkami

Awatar użytkownika
lakiernik

Re: Subwoofer studyjny - problem z wyborem

Post autor: lakiernik » piątek 30 lis 2007, 23:29

Myślę ,że mógłbyś podpasować któryś subek od blue sky'a, chyba dobry będzie ten od media desk, albo i jak dobrze utrafisz na Ebay'u, to ten od Pro Desk uświadczysz, szukaj w goglach BLUE SKY SUBWOOFER, od kiedy usłyszałem bas na subie od Media Desk zwariowałem na punkcie tej firmy
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

DZ1

Post autor: DZ1 » sobota 01 gru 2007, 22:03

Wycofali b2092a??? szkoda, tez mialem go dokupowac do moich b2031a za kilka miesiecy... no coz szkoda.
To moze sub KRK? Np. z 10calowym glosnikiem w bass-reflexie za nieco ponad 1000pln

Pozdrawiam

Filippo

Post autor: Filippo » niedziela 02 gru 2007, 15:59

...Wycofali b2092a??? szkoda, tez mialem go dokupowac do moich b2031a za kilka miesiecy... no coz szkoda.
To moze sub KRK? Np. z 10calowym glosnikiem w bass-reflexie za nieco ponad 1000pln

Pozdrawiam...

A co powiecie o M-Audio BX10s ?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 03 gru 2007, 08:48

A co powiecie o M-Audio BX10s ?...
O M-Audio (moim zdaniem) zapomnij. KRK ma fajny sub. Jeśli chcesz tanio, to zobacz jeszcze suba firmy Fostex do serii PM. Też w okolicach 1000 PLN. KRK V12s jest fajnym subem jeszcze, tylko już sporo droższy.

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » poniedziałek 03 gru 2007, 10:44

Yamaha
SW coś tam 215, 315 albo ich nowsze wersje. Mam 215. bardzo OK. Pomruk jak trzeba z regulacją i możliwością dostrojenia.

Modele Yamahy niższe niż te, IMO są raczej do kitu. Tylko buczą.
http://www.superstereo.pl

Filippo

Post autor: Filippo » poniedziałek 03 gru 2007, 13:19

Szkoda tylko, że te Yamahy to subki do kina domowego, a ja napisałem, że szukam studyjnego. KRK wygląda atrakcyjnie patrząc na parametry, ale subwoofer M-audio ma je nieco lepsze: wyższa moc, szersze pasmo przenoszenia. Warto wydać więcej za trochę wyższe parametry??

M-Audio: Moc 240W Pasmo: 20-200 Hz
KRK: Moc 225W Pasmo: 36 -150 Hz
Reszta parametrób jest taka sama.

Może m-audio nie ma takiej renomy jak KRK?? Wiecie, ja się nie znam, ale proszę o opinie poparte własnym doświadczeniem.

Soundscape czemu odradzasz mi M-Audio?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 03 gru 2007, 14:07

Soundscape czemu odradzasz mi M-Audio?...
Mam kiepskie doświadczenia z polskim serwisem. Miałem kłopocik z interfejsem audio (kabel mi się zaklinował). Serwis stwierdził, że urzywałem niestandardowego kabla XLR (nie wiem jak wygląda niestandardowe XLR, ale raczej nie ma czegoś takiego), po czym wymienili przedwzmacniacz za stosowną dla nich opłatą nie informując mnie o tym. (Jeśli serwis naprawia coś co jest na gwarancji odpłatnie, musi o tym najpierw informować klienta.) Spory trwały miesiąc, wymówka za wymówką (powt. niestandardowy kabel XLR) itp. W końcu usłyszałem: gwarancja nie obejmuję uszkodzeń mechanicznych. Ok, ale czemu usłyszałem to dopiero po miesiącu?

No nic. M-Audio ma dobre interfejsy z serii Firewire, ale do całej reszty(szczególnie do klawiatur) nie mam zaufania. Zaproponowałem KRK, bo zawsze odpowiadają na pytania w mailu (czasami nawet 2 osoby naraz) i mają mało awaryjny sprzęt.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 03 gru 2007, 14:12

Był bym zapomniał: interfejs wrócił do mnie bez jednej śróbki (plomby) na panelu. Jek bym odesłał, to podejrzewam, że znów bym troche poczekał na sprzęt. I znów było by to uszkodzenie mechaniczne...

Filippo

Post autor: Filippo » poniedziałek 03 gru 2007, 14:12

Wielkie dzięki za tego posta, napewno wezmę sobie Twoją opinię do serca ;) Pozdro.
Jak ktoś ma jeszcze coś do napisania to proszę ;)

ODPOWIEDZ