Mebel studyjny
...Ten mebel jest FATALNY pod względem ergonomicznym. Nie wiem, jaki dyletant to projektował, ale dobrze Ci radzę: posłuchaj rad ludzi, którzy mają doświadczenie. Ekran monitora MUSI być poniżej twarzy, inaczej gwarantujesz sobie chroniczny ból karku....
MB ma rację, lepiej daj ekran po środku a racka osobno gdzieś z boku. Po za tym monitorów lepiej nie stawiać bezpośrednio na blacie lepiej w ogóle osobno i na wysokości głowy.
MB ma rację, lepiej daj ekran po środku a racka osobno gdzieś z boku. Po za tym monitorów lepiej nie stawiać bezpośrednio na blacie lepiej w ogóle osobno i na wysokości głowy.
Piotrek
- FranekZonzel
Re: Mebel studyjny
......Ten mebel jest FATALNY pod względem ergonomicznym. Nie wiem, jaki dyletant to projektował, ale dobrze Ci radzę: posłuchaj rad ludzi, którzy mają doświadczenie. Ekran monitora MUSI być poniżej twarzy, inaczej gwarantujesz sobie chroniczny ból karku....
MB ma rację, lepiej daj ekran po środku a racka osobno gdzieś z boku. Po za tym monitorów lepiej nie stawiać bezpośrednio na blacie lepiej w ogóle osobno i na wysokości głowy. ...
Radze zastanów sie dobrze jaki mebel bedzie tobie potrzebny. Nie patrz na takie konstrukcje ...bo szczerze nie warto. Pamietaj ze meble w studiu musza byc wygodne i praktyczne. Ekrany musza byc ponizej głowy . Monitory (głośniki) ustawione pionowo: gwizdek na wysokosci twoich uszu, poziomo oba glosniki na wysokosci twoich uszu. Wszystko powinno byc tak ustawione by tobie sie dobrze pracowalo ale podstawy dla kazdego sa podobne poniewaz nie sa to wymysly tylko jak pisze PODSTAWY. Zadbaj o odleglosc pomiedzy toba a głosnikami, jesli sa to glosniki bliskiegi pola trójkąt o boku 1m nawet wystarczy. Pomysł ze sprzetem na wysokosci twojej głowy jest fatalny. Rack daj sobie gdzies z boku na podłodze tak by nie zasłaniał głośników. A jak masz mnóstwo sprzetu to buduj sie w koło:D byle przejscie było. Pamietaj meble studyjne winny byc stabilne , solidne. Pamietaj o szpilkach pod mebel na którym stoja głośniki.
POzdro
MB ma rację, lepiej daj ekran po środku a racka osobno gdzieś z boku. Po za tym monitorów lepiej nie stawiać bezpośrednio na blacie lepiej w ogóle osobno i na wysokości głowy. ...
Radze zastanów sie dobrze jaki mebel bedzie tobie potrzebny. Nie patrz na takie konstrukcje ...bo szczerze nie warto. Pamietaj ze meble w studiu musza byc wygodne i praktyczne. Ekrany musza byc ponizej głowy . Monitory (głośniki) ustawione pionowo: gwizdek na wysokosci twoich uszu, poziomo oba glosniki na wysokosci twoich uszu. Wszystko powinno byc tak ustawione by tobie sie dobrze pracowalo ale podstawy dla kazdego sa podobne poniewaz nie sa to wymysly tylko jak pisze PODSTAWY. Zadbaj o odleglosc pomiedzy toba a głosnikami, jesli sa to glosniki bliskiegi pola trójkąt o boku 1m nawet wystarczy. Pomysł ze sprzetem na wysokosci twojej głowy jest fatalny. Rack daj sobie gdzies z boku na podłodze tak by nie zasłaniał głośników. A jak masz mnóstwo sprzetu to buduj sie w koło:D byle przejscie było. Pamietaj meble studyjne winny byc stabilne , solidne. Pamietaj o szpilkach pod mebel na którym stoja głośniki.
POzdro
A co powiecie na ta wersje ? http://www.keoda.com/pokaz.php?a=mobilier-technique&b=5-4-2 moze ta bedzie odpowiedniejsza? Np bez tej półki po środku gdzie znalazł by sie monitor :) Ps; Sam sobie nie zaprojektuje mebla bo nie mam takich zzdolności opieram sie na wzorcach :)
- Soundscape
- Kontakt:
...A co powiecie na ta wersje ? http://www.keoda.com/pokaz.php?a=mobilier-technique&b=5-4-2 moze ta bedzie odpowiedniejsza? Np bez tej półki po środku gdzie znalazł by sie monitor :) Ps; Sam sobie nie zaprojektuje mebla bo nie mam takich zzdolności opieram sie na wzorcach :)...
Zobacz sobie produkty tutaj. Są (droższe, ale) bardziej praktyczne. Może z tu jakąś koncepcje znajdziesz. Moim zdaniem większość stanowisk prezentowanych tutaj niesie z sobą więcej możliwości.
Zobacz sobie produkty tutaj. Są (droższe, ale) bardziej praktyczne. Może z tu jakąś koncepcje znajdziesz. Moim zdaniem większość stanowisk prezentowanych tutaj niesie z sobą więcej możliwości.
No ciekawe tylko ile takie cudo bedzie kosztowało ... ? Ja zamawiam w studio projektowania mebl;i kuchennych i za tamten projekt wolają aby 300 zł ponieważ nie jest bardzo skomplikowany. Te meble myśle ze duzo droższę beda bo sa duzo bardziej skomplikowane. A zasub mojej kieszeni nie jest duzy :)
w tym drugim nie siedzisz po srodku a to bardzo duzy blad
a w tym pierwszym odsluchy moga powaznie wygiac ta gorna plyte jesli jest to standartowe 18 mm(a na takie wyglada)
raczej te meble to kiepski wzor do nasladowania
odsluchy bym na twoim miejscu dal na podstawki postawione obok biurka
a w tym pierwszym odsluchy moga powaznie wygiac ta gorna plyte jesli jest to standartowe 18 mm(a na takie wyglada)
raczej te meble to kiepski wzor do nasladowania
odsluchy bym na twoim miejscu dal na podstawki postawione obok biurka
- Soundscape
- Kontakt:
odsluchy bym na twoim miejscu dal na podstawki postawione obok biurka...
Ja dokładnie tak to rozwiązałem. Szafke na urządzenia typu rack zawsze można potem dostawić.
Ja dokładnie tak to rozwiązałem. Szafke na urządzenia typu rack zawsze można potem dostawić.
No dobra ale jak by np tą część na odsłuch zrobić z grubszej płyty albo np wzmocnic kolumnami ? Powinno być dobrze nie ? Mebe w zasadzie nie jest wysoki bo ma 1m10cm więc odsłuchy będa sie znajdować na wysokości uszu :) Sprzątu nie mam duzo więć rack styknie. Wydaje mi się że przy 1m10cm raczej problemu nie powinno być z kręgosłupek czy karkiem bo zawsze można wyrególować krzesło do odpowiedniego poziomu :) i
- FranekZonzel
Wydaje mi się że przy 1m10cm raczej problemu nie powinno być z kręgosłupek czy karkiem bo zawsze można wyrególować krzesło do odpowiedniego poziomu :) i ...
dla przecietnego człowieka siedzącego na krzesle wysokosc standów do głośników powinna wynoscic około 80cm przy głośniku ustawionym pionowo, dla głosników ustawionych poziomo troche wiecej około 95cm. Przecietna wysokosc biurka wynosi 75cm, ekran ustawiony na takim biurku będzie bardzo wygodny do pracy.
Jesli masz wysokie krzesło (np barowe :D ) i jestes wysokim czlowiekiem 110 będzie w sam raz.
Pozdrawiam
dla przecietnego człowieka siedzącego na krzesle wysokosc standów do głośników powinna wynoscic około 80cm przy głośniku ustawionym pionowo, dla głosników ustawionych poziomo troche wiecej około 95cm. Przecietna wysokosc biurka wynosi 75cm, ekran ustawiony na takim biurku będzie bardzo wygodny do pracy.
Jesli masz wysokie krzesło (np barowe :D ) i jestes wysokim czlowiekiem 110 będzie w sam raz.
Pozdrawiam
Taki drobny detal.... półka na klawiaturę w linku z pierwszego posta wygląda identycznie, jak w moim biurku ikea (ciekawe, jak to możliwe?). W każdym razie ta półka kończy się na brzegach blachą zagiętą do góry. W pierwszej chwili nie zwraca się uwagi na taki mały detal, ale potem nieprzyjemnie jest o to rękę opierać.