BFD DRUM

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: BFD DRUM

Post autor: grembo » środa 28 lis 2007, 23:44

wystarczy to co masz :)

tam jeszcze sa 2 "prztyczki" do hata - autopedal event chyba tez przydatne :)

jest jeszcze opcja shank - ale nie znam jej przeznaczenia - moze zwiazana z triggerem wlasnie

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » czwartek 29 lis 2007, 01:40

Majken - moduł TD-6 wysyła 127(czy tam 128) stopni otwarcia hi hatu. Cała rzecz tkwi w w tym, jakiego hihatu używasz z tym modułem.
Cała istota poprawnego funkcjonowania e-drums z samplami tkwi w skonfigurowaniu właśnie hihatu, reszta to pikuś.
Pliki drum-maps są przygotowane pod hihaty wystepujące domyślnie z danym modułem(w komplecie) i wtedy ma sens ich stosowanie. Inaczej mówiąc - dobierasz taką drum-map, jaki kontroler hihatu posiadasz. Tak więc popróbuj różne warianty i powinno dać się dobrać coś, co zadziała mniej-więcej bez grzebania.
Generalnie w BFD hihat działa nienajlepiej z e-drums, ale da się to ustawić zadowalająco.

Jeśli twój kontroler hihatu nie posiada pedału z potencjometrem, a jedynie switch on/off, to faktycznie będziesz mógł korzystać tylko z wariantu otwarty/zamknięty. Wtedy proponuję załadować drum map typu TD-3(chociaż domyślnie i tak moduł ten posiada "płynny" kontroler hihatu).

Korzystanie z midi learn w tym przypadku(hihatu) generalnie daje więcej szkody niż pożytku. Bardziej przydaje się ten suwak służący do ustalania w którym zakresie "otwarcia" peadału działają dane sample.

Grembo - co do "shank", to chodzi tu o hihat grany drzewcem pałki, czyli przeciwieństwo "tip" . Jeśli oczywiście nasz pad hihatu to "rozróżnia".

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » czwartek 29 lis 2007, 01:55

Poprawka - przy kontrolerze typu switch on/off, faktycznie najprościej będzie użyć funkcji midi learn w BFD.

Jeśli nasz pad hihatu jest mono, wtedy konfigurujemy tylko sample "shank" lub tylko "tip" - w zależności od tego które nam bardziej odpowiadają brzmieniowo(teoretycznie użyteczniejsze powinny być "shank"). Tak samo robimy z otwartym hihatem. W BFD Deluxe raczej polecam w takim przypadku do otwartego hihatu wybrać 3/4 niż full open.

Jeśli pad jest stereo - wtedy sample "shank" przyporządkowujemy do brzegu padu, a sample "tip" do środka padu. Tak samo działamy z otwartym hihatem.

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 29 lis 2007, 02:36

Oj to ja sobie z tym nie poszaleje - mam tylko Korga Padkontrol i drzewiec z miesa na palcach :)

Ale z tym suwakiem - to fajna sprawa, poeksperymentuje - bo pady w Korgu sa "troche" podzielone, uderzenie w krawedz pada powoduje midi o malym velocity i tu byc moze da sie sterowac stopniem otwarcia pada.

Na razie (moze innym uzytkownikom pada sie przyda taki pomysl) - zmapowalem Korga na kawalki, do wgrywania takich najbardziej "realistycznych" parti, czyli wlasnie hihat i werbel.

PAdow mam 16.

Zrobilem mapy gdzie na 16 jest podzielony uklad kick+snare (wszystkie opcje) + hihat (wszystkie opcje, ale ze stopniowaniem otwarcia hata w najmniej dostepnym miejscu). Po pocwiczeniu mozna zrobic naprawde autentyczna partie.

Jeden problem z tym Korgiem jest - roll nie jest w nim synchronizowany z tempem - niby mozna kwantyzowac...ale to juz nie to.... a bylby Chambers (te jego jedyneczki)

Mozliwosc wykorzystania wszelkich opcji bardzo zwieksza uzytecznosc BFD. Nie da sie w tej Twojej elektornicznej perkusji zrobic przerobek? PRzeciez sa sensory na rynku - a Tobie jest potrrzebny taki ktory (zmierzy) jak bardzo otworzyles hat? jak rozumiem (bo inne komunikaty sa)... hmmm

Awatar użytkownika
majken

Post autor: majken » czwartek 29 lis 2007, 14:54

Mozliwosc wykorzystania wszelkich opcji bardzo zwieksza uzytecznosc BFD. Nie da sie w tej Twojej elektornicznej perkusji zrobic przerobek? PRzeciez sa sensory na rynku - a Tobie jest potrrzebny taki ktory (zmierzy) jak bardzo otworzyles hat? jak rozumiem (bo inne komunikaty sa)... hmmm

...
mój hihat rozróznia dwa rodzaje udezen pałką tip i shank i...przekazuje tez komunikaty midi cc od 0-127 , widać to na tym zielonym hihacie na animacji zestawu jak sie otwiera i zamyka płynnie . ........powiedzcie mi czy może to być wina ustawień opcji midi w cubase ?
POSZUKIWACZ BRZMIENIA

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 29 lis 2007, 15:02

raczej nie

tam jest funkcja ktora powoduje, niezrozumiale dla mnie, perturbacje z hihatem ... ze pomomio otwierania i zamykania program odtwarza hihat zamkniety , nazywa sie to chyba all hihats variable

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 25 gru 2007, 12:59

BFD 2 gotowy.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » wtorek 25 gru 2007, 16:49

...BFD 2 gotowy....
Dziwnie to wygląda... Wczoraj doszły do mnie w końcu zamówione w AUDIOFACTORY BFD 1.5. DAMN !!! nie wiedziałem, że się dwójka zapowiada... dzień po tym jak kupię jedynkę Ciekawe ile u nas w polsce będzie kosztował upgrade, bo w ichnim sklepie stoi około 600 zł ( 149 eu) Interface wydaje mi sięjakoś tak mniej czytelny...
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 25 gru 2007, 16:51

nie wiedziałem, że się dwójka zapowiada... dzień po tym jak kupię jedynkę

Pociesze Cie, chyba od trzech albo czterech dni jest na rynku
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ