Teisco 60F - problem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AdamZ
Re: Teisco 60F - problem

Post autor: AdamZ » wtorek 27 lis 2007, 20:21

...Oj nie, tego się nie da tak załatwić .

Wejdź na stronę: http://home.worldonline.nl/~smeyer/teisco/110f.html

Znajdziesz tam instrukcję obługi oraz schemat ideowy do 110F. Schemat, choć jest od modelu 110F, praktycznie tyczy się także i 60F. Zabierz następnie klawisz do jakiegoś elektronika dysponującego dobrym multimetrem cyfrowym (w zakresie małych rezystancji) i oscyloskopem. Sądzę, iż za parę groszy i w miarę szybko naprawisz swego syntha bo to jest naprawdę całkiem prosta konstrukcja.

...Na początek posprawdzam wszystkie kable i połączenia . Choć wczoraj już trochę się w to bawiłem i nic nie pomogło...

Trop niezły choć z doświadczenia wiem, że diabeł tkwi głównie w szczególach, a do tych bez przyrządów i elementarnej wiedzy w tym zakresie nie dotrzesz za szybko . Co wcale też nie znaczy, iż np. możesz akurat mieć farta

...

OK ... może tak zrobię .. narazie korzystam z okazji i wylutowuje wszystkie potencjometry, rozmontowuje i czyszczę je . Może przy okazji trafię na źródło problemu . Dzięki za pomoc :)
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 27 lis 2007, 20:35

...narazie korzystam z okazji i wylutowuje wszystkie potencjometry, rozmontowuje i czyszczę je...

A po co, trzeszczą, są niestabilne?
Bo jeśli nie to absolutnie nie należy tego robić prostym sposobem (czyt. szuwaksem w aerozolu)!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 27 lis 2007, 20:59

...A po co, trzeszczą, są niestabilne?

Bo jeśli nie to absolutnie nie należy tego robić prostym sposobem (czyt. szuwaksem w aerozolu)!

...

Tak tak , trzeszczą . Rozbieram je na czynniki pierwsze i czyszczę alkoholem . Sprawdzałem już i działają teraz jak nalezy.
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 27 lis 2007, 21:13

...Tak tak , trzeszczą . Rozbieram je na czynniki pierwsze i czyszczę alkoholem . Sprawdzałem już i działają teraz jak nalezy...

No właśnie, ten temat przewija się co jakiś czas.
Alkohol tak, ale najlepiej czysty spiritus. Po tym, po jego odparowaniu, należy sprawdzić stan ścieżki oporowej i suwaka, jeśli mają wżery (w tym także ścieżka po bokach) to odpóść sobie ten potencjometr i zacznij szukać nowego.
Po wymyciu w alkoholizacji koniecznie należy potraktować go (ścieżkę i mechanizm) najlepiej prostą, mało agresywną a wciąż dotępną wazeliną techniczną (żadnym tam genialnym, nawet najbardziej zachwalanym silikonem). Inaczej szybko będziesz miał powtórkę z "rozrywki"
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 27 lis 2007, 21:17

No właśnie, ten temat przewija się co jakiś czas.

Alkohol tak, ale najlepiej czysty spiritus. Po tym, po jego odparowaniu, należy sprawdzić stan ścieżki oporowej i suwaka, jeśli mają wżery (w tym także ścieżka po bokach) to odpóść sobie ten potencjometr i zacznij szukać nowego.

Po wymyciu w alkoholizacji koniecznie należy potraktować go (ścieżkę i mechanizm) najlepiej prostą, mało agresywną a wciąż dotępną wazeliną techniczną (żadnym tam genialnym, nawet najbardziej zachwalanym silikonem). Inaczej szybko będziesz miał powtórkę z "rozrywki"
...

Niestety aż tak wypozażony nie jestem :( ale myślę że i tak jest o niebo lepiej. W razie większych problemów rozejrze sie za nowymi. Chwilowo zadowala mnie ten efekt :) Dzięki z dobre rady

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 28 lis 2007, 10:01

Wiesz co tak sobie jeszcze myślę ... problemem raczej nie będzie klawiatura jesli TEISCO nawet sterowany za pomocą CV/GATE ma te same objawy.

To musi dziac się w innym miejscu.
Co do znalezienia elektronika to w moim wypadku nie łatwa sprawa. Mieszkam za granicą i tutaj tego typu usługi są bardzo drogie. Zresztą nie mam pojęcia gdzie takiego ktosia mógłbym znaleźć. Wolałbym sam sobie z tym poradzić.

Może przychodzi Ci jeszcze coś do głowy ? Narazie nic się nie poprawiło. Podejrzewam , że to nie jest duża usterka , skoro wszystko inne wydaje się działać bez zarzutu. Ale to takie błądzenie na oślep :)

[addsig]

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 28 lis 2007, 11:47

Nie daje juz rady ... chwilowo zawieszam prace remontowe ... Sajgon w studio taki , że ho ho . Także czas to posprzątać a do TEISCO wrócę chyba przy okazji. Całe szczęście mam jeszcze kilka innych zabawek , także tragedii nie będzie :) Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ