JBL VRX932LA, końcówka XTI i DriveRack DBX 260

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
methyou
JBL VRX932LA, końcówka XTI i DriveRack DBX 260

Post autor: methyou » wtorek 27 lis 2007, 17:23

Mam takie pytanie: chce zmontowac system naglosnieniowy z paczek JBL VRX932LA, koncowek xti i DriveRacka dbx260. Na stronie producenta:

http://jblpro.com/products/portablesound/vrx/

w zakladce "tunings" podana jest optymalna konfiguracja DriveRacka.
I jest tam napisane, zeby sygnal z pasma wysokich czestotliwosci odwrocic w fazie, opoznic o 0.25 ms i jeszcze wyslac o 15dB mniej na wyjsciu niz doly.
Moje pytanie brzmi: DLACZEGO I PO CO?
Bede wdzieczny za odpowiedz osoby zorientowane i doswiadczone w tej kwestii:)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gerry

Re: JBL VRX932LA, końcówka XTI i DriveRack DBX 260

Post autor: Gerry » wtorek 27 lis 2007, 17:48

I to jest takie pilne?
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » wtorek 27 lis 2007, 17:59

moze dlatego, zeby dopasowac zasilanie glosnikow w wersji bi-amp, czyli zastapic presetem driveracka to, co w przypadku zasilania full range realizuje zwrotnica w srodku kolumny??? Tak zgaduje tylko :)

Prawde mowiac wiele kolumn kore skladaja sie z jednego glosnika i jednego drivera maja zwrotnice, w ktorym w jednym z glosnikow odwrocona jest polaryzacja (w driveracku nie da sie odwrocic polaryzacji wiec trzeba przesunac faze, co w pewnych szczegolnych przypadkach jest ta sama operacja). Koniecznosc przesuniecia fazy wynika prawdopodobnie z dzialania filtrow dolno i gornoprzepustowych, ktore same z siebie przesuwaja faze. poniewaz na kazde 12 bd nachylenia filtra faza przesuwana jest o 90 stopni, domyslam sie, ze kaza obciac gorkw filtrem o nachyleniu 24dB/oktawe.
ot i cala tajemnica.

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » wtorek 27 lis 2007, 18:03

Jesli zapol godziny startuje impreza, a sprzet wlasnie przyjechal kurierem, to moze byc BARDZO pilne..........

methyou

Post autor: methyou » wtorek 27 lis 2007, 18:32

...moze dlatego, zeby dopasowac zasilanie glosnikow w wersji bi-amp, czyli zastapic presetem driveracka to, co w przypadku zasilania full range realizuje zwrotnica w srodku kolumny??? Tak zgaduje tylko :)

Dzieki:)
Czy mam z tego rozumiec, ze wersja bi-amp oznacza ze sie podpina osobno sygnal wysoki do drivera i osobno sredni do glosnika?

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 27 lis 2007, 18:36

...Mam takie pytanie: chce zmontowac system naglosnieniowy z paczek JBL VRX932LA, koncowek xti i DriveRacka dbx260. Na stronie producenta:

http://jblpro.com/products/portablesound/vrx/

w zakladce "tunings" podana jest optymalna konfiguracja DriveRacka.
I jest tam napisane, zeby sygnal z pasma wysokich czestotliwosci odwrocic w fazie, opoznic o 0.25 ms i jeszcze wyslac o 15dB mniej na wyjsciu niz doly.
Moje pytanie brzmi: DLACZEGO I PO CO?
Bede wdzieczny za odpowiedz osoby zorientowane i doswiadczone w tej kwestii:)
Pozdrawiam...
Zalezy jeszcze co nazywasz tutaj gorkami a co dolami. Jesli doly oznaczaja subwoofery stojace na ziemi a gory to satelity bedace podwieszone lub na sztycy to powody sa nastepujace:
1) glosniki srednio- i wysokotonowe sa duzo sprawniejsze od glosnikow basowych w subwooferach
2) koniecznosc odwrocenia fazy wynika z punktu odciecia tej 12" (jest to przeciez obudowa tyu bassreflex, ktora na krancu pasma powoduje przesuniecie fazy) w satelicie oraz samej odleglosci od subwooferow.
3) 0,25ms moze wynikac z:
a) odleglosci satelit od basow
b) rekacji glosnika w subwooferze
c) precyzyjniejszej korekcji roznicy fazy miedzy zestawami
satelitarnymi a subbasowymi.

To tyle, wszystko ma swoje uzasadnienie i mam nadzieje,ze choc troche pomoglem. Generalnie zagadnienia fazy, opoznienia itp. sa scisle ze soba powiazane i raczej wymagaja duzej wiedzy i prktyki osoby strojacej zestaw - zatem nalezy korzystac z tego, co rekomenduje producent zestawu.

Pozdrawiam

methyou

Post autor: methyou » wtorek 27 lis 2007, 19:12

Generalnie zagadnienia fazy, opoznienia itp. sa scisle ze soba powiazane i raczej wymagaja duzej wiedzy i prktyki osoby strojacej zestaw - zatem nalezy korzystac z tego, co rekomenduje producent zestawu.

Dzieki za pomoc:)
W zadnym wypadku nie zamierzalem robic inaczej, raczej chodzilo mi o to zeby robic tak ze zrozumieniem, chociaz minimalnym:)

Dzieki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » wtorek 27 lis 2007, 22:34

Zalezy jeszcze co nazywasz tutaj gorkami a co dolami. Jesli doly oznaczaja subwoofery stojace na ziemi a gory to satelity
glowy sobie nie dam uciac, ale postawie 10 piw ze nie chodzi o subbas/satelita. tylko o biamp satelity, czyli kros pomiedzy tym wiekszym glosnikiem i driverem w jednej kolumnie.
W przypadku sytuacji subas/satelita, opoznienie subbasu zalezaloby np. od odleglosci pomiedzy stojacym na ziemi subbasem i wiszacym gronem satelit, wiec wartosc nie bylaby stala (chyba, ze projektant zalozyl jakas "typowa" sytuacje) i raczej odwracanie fazy mialoby miejsce w subbasie a nie w satelicie, chociaz tu nie bede sie spieral, az tak duzego doswiadczenia w strojeniu systemow nie mam.

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » wtorek 27 lis 2007, 22:38

Czy mam z tego rozumiec, ze wersja bi-amp oznacza ze sie podpina osobno sygnal wysoki do drivera i osobno sredni do glosnika?...
tak, to oznacza, ze kazde pasmo w kolumnie czyli kazdy z glosnikow (lub grupa takich samych glosnikow) w kolumnie jest zasilane z osobnej koncowki mocy. Sa tez oczywiscie konstrukcje mieszane, czyli czesc podzialu jest realizowana aktywnie (procesor + koncowkja mocy) a czesc pasywnie ( np.: zwrotnica w kolumnie lub dwudrozny driver)

ODPOWIEDZ