Teisco 60F - problem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AdamZ
Teisco 60F - problem

Post autor: AdamZ » poniedziałek 26 lis 2007, 23:12

Witam

Miałem zamiar poplumkac sobie na TEISCO. Przełączyłem się na niego i tu niemiła niespodzianka. Instrument brzmi tylko na jednym tonie.

Nieważne który klawisz wciskam jest ciągle ten sam dźwięk.

Sprawdziłem wszystkie funkcje i kontrolery i reszta działa bez zarzutu. Również PITCH bend wpływa normalnie na dźwięk.

Oczywiście Ci co mnie znaja wiedzą pewnie , że musiałem zajrzec do środka :)

Zajrzałem i dalej pojęcia nie mam co zdechło. próbowałem też podpiąc sie pod CV/ GATE z Yamahy CS 30 i wciąz to samo lub jeszcze dziwniejsze objawy. Odłączałem równiez kostkę wewnątrz łącząca klawiature z płytką i wtedy próbowałem z Yamahą i nie ma poprawy.

Jakies sugestie gdzie szukać problemu?

Co mogło paść ?

Aha ... wszystkie klawisze wysyłają sygnał. Z tym , że jak mówiłem kazdy na tym samym dźwięku.

Mam nadzieję , że ktoś pomoze :)
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Master

Re: Teisco 60F - problem

Post autor: Master » wtorek 27 lis 2007, 02:46

Adam ty jestes taki MODEL ( pozytywne wibracje ) , ze takiego to szukac ze swiecą :)
Oczywiscie nie mam pojecia jak Ci pomoc, ale dzisiaj usmiałem sie na MAXA !

kami

Post autor: kami » wtorek 27 lis 2007, 06:15

nie mam pojęcia , ale myślę, że VCO ,ALBO DCO...
jestem entuzjastą realizacji komputerowej

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 27 lis 2007, 07:51

A ja myśle , że to syntezator mi się zepsuł

Ratujcie mojego TEISCO ...
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

kami

Post autor: kami » wtorek 27 lis 2007, 07:59

słuchaj , może bank brzmień się odlutował?? żartuje

przykro mi ,

pozdr...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 27 lis 2007, 08:12

...słuchaj , może bank brzmień się odlutował?? żartuje

przykro mi ,

pozdr......

Napewno ... ale których brzmień ? tych fajnych , czy tych gorszych ?

A tak powaznie to naprawde dziwne co się dzieje. Zauważyłem , że ten dźwięk " zyje ? tzn jakby minimalnie się odstrajał i wciskając go przez powiedzmy 20-30 sek minimalnie podnosi się w górę ... o jakieś ćwierć tonu .. może mniej

no i co jest dziwne ... w TEISCO po przełączeniu się na zakres poniżej 64' czyli na LOW ... można gałką pitch regulowac wysokośc brzmienia ... i tam zakres jest conajmniej 5 OKTAW. to wszystko działa normalnie więc mogę wpływac na wysokosc dzwięku jak wczesniej. Ale reszta ni ch... :)

O co tu kaman ... ?
[addsig]

kami

Post autor: kami » wtorek 27 lis 2007, 08:59

......słuchaj , może bank brzmień się odlutował?? żartuje

przykro mi ,

pozdr......

Napewno ... ale których brzmień ? tych fajnych , czy tych gorszych ?

A tak powaznie to naprawde dziwne co się dzieje. Zauważyłem , że ten dźwięk " zyje ? tzn jakby minimalnie się odstrajał i wciskając go przez powiedzmy 20-30 sek minimalnie podnosi się w górę ... o jakieś ćwierć tonu .. może mniej

no i co jest dziwne ... w TEISCO po przełączeniu się na zakres poniżej 64' czyli na LOW ... można gałką pitch regulowac wysokośc brzmienia ... i tam zakres jest conajmniej 5 OKTAW. to wszystko działa normalnie więc mogę wpływac na wysokosc dzwięku jak wczesniej. Ale reszta ni ch... :)

O co tu kaman ... ?

...

tak, AdamZ ma on jakiś reset,

ale chyba VCO..

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 27 lis 2007, 09:18

...O co tu kaman ... ?

Prawdopodobnie rozpięła się drabinka rezystorowa klawiatury (31 x 47Ohm) przez co ze sterowania napięciowego zrobiło się prądowe, czyli w zasadzie żadne. Mógł pęknąć któryś z rezystorów w szeregu, załapałeś zimnego luta, nie łączy któryś z przewodów od klawiatury...
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 27 lis 2007, 18:30

Prawdopodobnie rozpięła się drabinka rezystorowa klawiatury (31 x 47Ohm) przez co ze sterowania napięciowego zrobiło się prądowe, czyli w zasadzie żadne. Mógł pęknąć któryś z rezystorów w szeregu, załapałeś zimnego luta, nie łączy któryś z przewodów od klawiatury...

...

Witam wybawcę .

Wiesz co , aż taki BYSZCZOCHA ze mnie nie jest i gdybyś mógł zaproponować ewentualną kolejność sprawdzania. Od czego zaczynać , na co zwracać uwagę itd. Byłbym wdzięczny. Na początek posprawdzam wszystkie kable i połączenia . Choć wczoraj już trochę się w to bawiłem i nic nie pomogło.

Dziękuje
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 27 lis 2007, 20:14

...Wiesz co , aż taki BYSZCZOCHA ze mnie nie jest i gdybyś mógł zaproponować ewentualną kolejność sprawdzania. Od czego zaczynać , na co zwracać uwagę itd. Byłbym wdzięczny. ...

Oj nie, tego się nie da tak załatwić .
Wejdź na stronę: http://home.worldonline.nl/~smeyer/teisco/110f.html
Znajdziesz tam instrukcję obługi oraz schemat ideowy do 110F. Schemat, choć jest od modelu 110F, praktycznie tyczy się także i 60F. Zabierz następnie klawisz do jakiegoś elektronika dysponującego dobrym multimetrem cyfrowym (w zakresie małych rezystancji) i oscyloskopem. Sądzę, iż za parę groszy i w miarę szybko naprawisz swego syntha bo to jest naprawdę całkiem prosta konstrukcja.

...Na początek posprawdzam wszystkie kable i połączenia . Choć wczoraj już trochę się w to bawiłem i nic nie pomogło...

Trop niezły choć z doświadczenia wiem, że diabeł tkwi głównie w szczególach, a do tych bez przyrządów i elementarnej wiedzy w tym zakresie nie dotrzesz za szybko . Co wcale też nie znaczy, iż np. możesz akurat mieć farta
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ