Witam,
przymierzam sie do kupna laptopa Lenovo R61i o parametrach: Intel Core 2 Duo 1,5 GHZ (fsb 667mhz), 2GB RAM (DDR2 667Mhz), 160 GB SATA (5400). Używam zewnętrznej karty Emu 0404 na usb. Laptopa używam przede wszystkim do grania (na żywo) z instrumentów vst (zwłaszcza z seri NI - Akoustik, Elektrik piano, B4II - czasem jakiś moog albo ARP). Wcześniej używałem HP nx7400 z procem Core 2 Duo 1,73 Ghz i 1 GB RAM - wystarczał w zupełności - ale nie był "w pełni" mój, dlatego zdecydowałem sie na kupno własnego. Mój wybór jest zdeterminowany ceną - szukam laptopa do 3000. W sklepie zdecydowanie odradzali mi Acera (mimo lepszych parametrów). Za Lenovo przemawia z pewnoscią jego "pancerna" konstrukcja. Nie wiem tylko czy procesor 1,5 ghz (seria T5250) nie jest zbyt wolny, lub zbyt mało rozwojowy (dziś sobie pewnie poradzi, ale co będzie za 2-3 lata?). Czy ktoś z formuwowiczów ma doświadczenia z takim lub podobnym laptopem? Czy Lenovo bardzo odstaje od IBM? Co poradzicie?
Lenovo Thinkpad R61i - waszym zdaniem
Re: Lenovo Thinkpad R61i - waszym zdaniem
lenovo to ibm......
procek daje rade choc do przecinakow nie nalezy - ale za to dwa rdzenie - zreszta za jakis czas mozesz wymienic na szybszy - to nic trudnego w laptopach
procek daje rade choc do przecinakow nie nalezy - ale za to dwa rdzenie - zreszta za jakis czas mozesz wymienic na szybszy - to nic trudnego w laptopach
...lenovo to ibm......
chodziło mi o to czy Lenovo przejmując brand od IBM nie obniżyło lotów?
zreszta za jakis czas mozesz wymienic na szybszy - to nic trudnego w laptopach...
Serio? nie znam się na tym, ale słyszałem że taka wymiana proca w laptopie wiąże się z dużym ryzykiem i nie jest łatwa (ponoć trzeba lutować mnóstwo jakiś bolców). Bo jeśli to rzeczywiście proste, to rozwiązywało by sprawe wolnego procka (na przyszłość). Do tych Thinkpadów montują chyba proce maks do 2,2Ghz - czy to znaczy że taki by można kiedyś zamontować?
chodziło mi o to czy Lenovo przejmując brand od IBM nie obniżyło lotów?
zreszta za jakis czas mozesz wymienic na szybszy - to nic trudnego w laptopach...
Serio? nie znam się na tym, ale słyszałem że taka wymiana proca w laptopie wiąże się z dużym ryzykiem i nie jest łatwa (ponoć trzeba lutować mnóstwo jakiś bolców). Bo jeśli to rzeczywiście proste, to rozwiązywało by sprawe wolnego procka (na przyszłość). Do tych Thinkpadów montują chyba proce maks do 2,2Ghz - czy to znaczy że taki by można kiedyś zamontować?
jak najbardziej lenowo w porzadku - lotow nie obnizylo - klasa sama w sobie
co do procka to przekrecasz srubke w podstawce i wylazi - jeszcze latwiej niz w desktopie - nie trzeba meczyc sie z zaciskami od radiatora
kwestia wiekszego procka zalezy niestety od chlodzenia ale podejrzewam ze w danej serii jest ono takie samo
niestety procki sporo kosztuja.......
co do procka to przekrecasz srubke w podstawce i wylazi - jeszcze latwiej niz w desktopie - nie trzeba meczyc sie z zaciskami od radiatora
kwestia wiekszego procka zalezy niestety od chlodzenia ale podejrzewam ze w danej serii jest ono takie samo
niestety procki sporo kosztuja.......
dzieki welkie za odp. w takim razie kupuje lenovo.