Yamaha AN1X - problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
COBAR
Yamaha AN1X - problem

Post autor: COBAR » poniedziałek 26 lis 2007, 09:48

instrument b.malo uzywany ostatnie miesiace odpoczywal sobie w kartonie(w suchym pomieszczeniu)
problem polega na tym ze na kazdym ze 128 presetow po kilkunastu,kilkudziesieciu sukundach(albo i pozniej) dzieje sie cos takiego jakby VCF Cutoff(odciecie filtra) RESETOWALO sie do 0 (!!!!)-NIE DOTYKAM w tym momencie nawet instrumentu!

dodam ze bateria jest ok- nie pojawia sie napis ze jest wyladowana(BATTERY LOW) ,wykonalem reset w postaci calkowitej inicjacji instrumentu[7,8,9] przywracajac an1x do "stanu fabrycznego) i ciagle jest to samo...
w uszkodzenie jakos nie chce mi sie wierzyc no bo jakim cudem...
Moze ma ktos pojecie co sie dzieje???

Awatar użytkownika
NoRd384

Re: Yamaha AN1X - problem

Post autor: NoRd384 » poniedziałek 26 lis 2007, 12:14

Może skacze ci potencjometr cutoff - w sensie że jest do wymiany. Ja też takmiałem i chodziło o potencjometr. Spróbuj go ustawić na 0 i zobacz co się dzieje.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 26 lis 2007, 12:17

...Może skacze ci potencjometr cutoff - w sensie że jest do wymiany. Ja też takmiałem i chodziło o potencjometr. Spróbuj go ustawić na 0 i zobacz co się dzieje....
Dokladnie to samo mialem koledze zaproponowac.
Gdybys mial problemy podepnij yamahe pod jakis sekwencer i wcisnij nagrywanie i przejzyj liste komunikatow midi i zobacz czy cos wysyla.
Jesli wysyla cutoff to prawdopodobnie potencjometr.

m-arian

Post autor: m-arian » poniedziałek 26 lis 2007, 12:32

......Może skacze ci potencjometr cutoff - w sensie że jest do wymiany. Ja też takmiałem i chodziło o potencjometr. Spróbuj go ustawić na 0 i zobacz co się dzieje....
Gdybys mial problemy podepnij yamahe pod jakis sekwencer i wcisnij nagrywanie i przejzyj liste komunikatow midi i zobacz czy cos wysyla.
Jesli wysyla cutoff to prawdopodobnie potencjometr. ...

Ja mam to samo, a najlesze jest to, że trudno gdzieś kupić takie potnecjometry (nie chodzi mi tu o AN1x), a cena serwisu to...

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » poniedziałek 26 lis 2007, 12:46

nie radze bawić sie na własną rękę w wymianę ich. Wiem jakie sa ceny w serwisach, ale to najlepsze wyjście.
Zapominamy ze nasze instrumenty sa jak samochody i co jakiś czas wymagają wymiany jakiś części. Nic nie jest wieczne, chodź bardzo byśmy tego chcieli.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

m-arian

Post autor: m-arian » poniedziałek 26 lis 2007, 13:07

...nie radze bawić sie na własną rękę w wymianę ich. Wiem jakie sa ceny w serwisach, ale to najlepsze wyjście.
Zapominamy ze nasze instrumenty sa jak samochody i co jakiś czas wymagają wymiany jakiś części. Nic nie jest wieczne, chodź bardzo byśmy tego chcieli....

Rozumiem, ale trudno jest się pogodzić z kwotą do zapłaty w przypadku wymiany kilkunastu potencjometrów.
I rodzi się pytanie, czy sam zrobię to taniej.

COBAR

Post autor: COBAR » poniedziałek 26 lis 2007, 14:12

......Może skacze ci potencjometr cutoff - w sensie że jest do wymiany. Ja też takmiałem i chodziło o potencjometr. Spróbuj go ustawić na 0 i zobacz co się dzieje....
Jesli wysyla cutoff to prawdopodobnie potencjometr. ...
podpialem pod sekwenser i nic nie wysyla...
az mi sie nie chce wierzyc ze to potencjometr instrument mam od nowego i naprawde byl malo uzywany.Czy moga byc jakies inne tego powody?

COBAR

Post autor: COBAR » poniedziałek 26 lis 2007, 14:29

dodam ze AN1x ma procedure testowa [ 0,-,+] ktora uruchomilem i ktora sprawdza wszystkie mozliwe elementy i parametry m.in. potencjometry ktore sa ok.

COBAR

Post autor: COBAR » wtorek 27 lis 2007, 10:24

druga sprawa to pasek X-Z (ribbon kontroler)
po przesunieciu palcem w prawo i puszczeniu x-z ZAWSZE sie zeruje czy to jest normalne?czy i idzie ustawic parametry paska tak by po puszczeniu dany parametr ktory zostal przypisany x-z zostal "zamrozony" a nie sie ciagle zerowal?

COBAR

Post autor: COBAR » czwartek 29 lis 2007, 20:22

okazalo sie ze wszystkiemu winny jest ribbon kontroler...jakims cudem plastik nieraz za mocno dociska do paska sterowania zwlaszcza jak sie operuje pokretlami pitch bend i modulation,ktore znajduja sie tuz pod paskiem,a nawet jak sie lekko puknie w plastik otaczajacy x-z.
tak wiec trzeba rozebrac an-a ...

ODPOWIEDZ