Przymierzam się do kupna zewnetrznej karty muzycznej na usb o jakosci dzwieku satysfakcjonujacej przy home recordingu i pozwalajacej na "ćwierć"-profesjonalne

muzyczna i mixer, czy tez takie urzadzenia lepiej kupowac osobno. Zależy mi na:
- 2-4 wejsciach analogowych ( najlepiej 1xmini(line-in lub mic) jack, 2x duzy jack i wejscie mikrofonowe "trójka")
- dobrze by bylo zeby byly to wejscia regulowane jakimis potencjometrami ( prosty equalizer - low - high - gain)
- limiter (bo bede podlaczac gitare basową, a nagrania moga miec bardzo zmienna dynamike)
- obsluga dzwieku 5.1
- mogłby sie tam znalezc tez jakis prosty preamp do wzmocnienia sygnalu (nie wiem czy on jest standardem lub koniecznoscia w takich rozwiazaniach)
- mile widziane rowniez darmowo dodane w miare dobre oprogramowanie do nagrywania (w ofertach produktow to chyba czesta sytuacja)
Zarówno karte muzyczna jak i mixer na pewno bede musial kupic, nie wiem tylko czy mozna to zrobic w ramach jednego urzadzenia. Jesli sie to nie oplaca (jakosc/cena itp) to moze kupilbym wczesniej sam mixer i przez jakis czas pociągnał na obecnej karcie muzycznej (zintegrowany soundmax

Najbardziej jednak obawiam sie o podpięcie basu i tych skrajnych zakresów dynamiki w moich nagraniach. Czy takie urzadzenie pozwoli na bezpieczne i jakosciowo dobre nagranie sciezek? Bezposrednio do karty muzycznej bas balbym sie podpiac a pewnie i tak by sie przesterowal.
Przepraszam za laicki język ale dopiero sie ucze tych rzeczy. Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam!