Zewnętrzna karta i mixer w jednym?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
choyrack
Zewnętrzna karta i mixer w jednym?

Post autor: choyrack » niedziela 28 paź 2007, 12:56

Witam.

Przymierzam się do kupna zewnetrznej karty muzycznej na usb o jakosci dzwieku satysfakcjonujacej przy home recordingu i pozwalajacej na "ćwierć"-profesjonalne nagrywanie utoworów. Zastanawiam sie czy istnienią urządzenia łączące w sobie karte
muzyczna i mixer, czy tez takie urzadzenia lepiej kupowac osobno. Zależy mi na:

- 2-4 wejsciach analogowych ( najlepiej 1xmini(line-in lub mic) jack, 2x duzy jack i wejscie mikrofonowe "trójka")
- dobrze by bylo zeby byly to wejscia regulowane jakimis potencjometrami ( prosty equalizer - low - high - gain)
- limiter (bo bede podlaczac gitare basową, a nagrania moga miec bardzo zmienna dynamike)
- obsluga dzwieku 5.1
- mogłby sie tam znalezc tez jakis prosty preamp do wzmocnienia sygnalu (nie wiem czy on jest standardem lub koniecznoscia w takich rozwiazaniach)
- mile widziane rowniez darmowo dodane w miare dobre oprogramowanie do nagrywania (w ofertach produktow to chyba czesta sytuacja)

Zarówno karte muzyczna jak i mixer na pewno bede musial kupic, nie wiem tylko czy mozna to zrobic w ramach jednego urzadzenia. Jesli sie to nie oplaca (jakosc/cena itp) to moze kupilbym wczesniej sam mixer i przez jakis czas pociągnał na obecnej karcie muzycznej (zintegrowany soundmax )
Najbardziej jednak obawiam sie o podpięcie basu i tych skrajnych zakresów dynamiki w moich nagraniach. Czy takie urzadzenie pozwoli na bezpieczne i jakosciowo dobre nagranie sciezek? Bezposrednio do karty muzycznej bas balbym sie podpiac a pewnie i tak by sie przesterowal.
Przepraszam za laicki język ale dopiero sie ucze tych rzeczy. Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
dejote

Re: Zewnętrzna karta i mixer w jednym?

Post autor: dejote » niedziela 28 paź 2007, 13:01

Jasne że są takie rozwiazania - np. M-Audio NRV10 - z tym e nie maja wbudowanego limitera. Mikser musi posiadać preampy - inacej nie będzie to mikser - korekcja i kotrola głośności poziomów także jest standardem. Wejśc tympu mini jack nie uświadczysz - ale są duże jacki i przejściówki.

Jeśli chodzi o bas - polecam jakiś kompresor, ale bas podłączony do miksera z odpowiednio ustawionym gain nie będzie się przesterowywał :]

Ile kasy chcesz wydać na sprzęt? bo może np. jakis mały interfejs m-audio + mikser typu soundcraft compact ?
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » niedziela 28 paź 2007, 19:52

Presonus INSPIRE 1394 ma 2 wejścia mic/HI-Z, podłączysz zarówno XLR jak i dużego jacka, jest na firewire oraz z tego co pamiętam posiada załączalny limiter. jedyne czego nie ma to dźwięk 5.1. Ma jeszcze parę fajnych pierdół [wejścia line-in/phono]

Awatar użytkownika
choyrack

Post autor: choyrack » poniedziałek 29 paź 2007, 00:25

Dzieki za odpowiedzi,
rzeczywiscie, domyslalem sie ze ten preamp jest konieczny (zwlaszcza do mikrofonu).
O cenie nic nie pisalem poniewaz nie mam w ogole rozeznania w takich urzadzeniach. Wiem tylko ze zewnetrzne karty to wydatek od 200-400zl (dla moich zastosowan) i takie miksery podobnie. Myslalem ze urzadzenie laczace karte dzwiekowa z mikserem bedzie troche tansze niz oba one osobno ale jednak mylilem sie. PreSonus Inspire 1394 kosztuje 740zl (przy czym nie posiada obslugi 5.1 ani equalizera) a NRV10 ponad 2000zl a to zdecydowanie za wysoka suma jak na moje potrzeby.

Podane przez Was modele maja interfejs Firewire, a mnie interesuje koniecznie USB bo mam starszego laptopa bez tego zlącza. To kluczowe kryterium dla mnie.

Czy to jest wystarczajaco dobry mikser do moich ptorzeb http://midi.pl/p1582-PHONIC-AM-220-mikser.html ? Nie moge sie tylko doszukac informacji czy posiada limiter, ale w obsludze wydaje sie dosc fajny choc nie mialem zbyt duzo czasu go testowac przy nagrywaniu. Sam mikser ma ten zestaw funkcji na ktorych mi zalezy. Czy jest cos w tej kategorii co jest lepszym wyborem?
Do tego doszlaby jakas karta muzyczna z obsluga dzwieku 5.1 o wydajnosci pozwalajacej sprawnie obsluzyc takie programy jak Guitar Rig czy funkcje EAX (to ma byc ciagle karta takze do domowego uzytku). Mozecie mi cos takiego zaproponowac? Wielkie dzieki za pomoc! Pozdrawiam

bab

Post autor: bab » niedziela 25 lis 2007, 01:55

Mam dosyć podobny problem, więc podepnę się tutaj, żeby nie zakładać nowego tematu. Chciałbym zająć się nagrywaniem domowym więcej. Głównie gitara elektryczna, elektoro-akustyczna i wokal, ale pewnie też bas kumpla. No i ew instrumenty też przez mikrofon. Zainteresował mnie interface m-audio Fast Track Pro ( http://www.m-audio.com/products/en_us/FastTrackPro-main.html ). Nada się? Może ktoś miał styczność z tym urządzeniem i mógłby zrecenzować?

Do tego posiadam mikser phonic MM1705a (wygraliśmy z zespołem) i chciałbym się dowiedzieć, czy On w jakiś sposób może mi się przydać przy nagrywaniu... W ogóle do czego go używać można najlepiej:)

Awatar użytkownika
MX

Post autor: MX » niedziela 25 lis 2007, 06:49

...Mam dosyć podobny problem, więc podepnę się tutaj, żeby nie zakładać nowego tematu. Chciałbym zająć się nagrywaniem domowym więcej. Głównie gitara elektryczna, elektoro-akustyczna i wokal, ale pewnie też bas kumpla. No i ew instrumenty też przez mikrofon. Zainteresował mnie interface m-audio Fast Track Pro ( http://www.m-audio.com/products/en_us/FastTrackPro-main.html ). Nada się? Może ktoś miał styczność z tym urządzeniem i mógłby zrecenzować?

Do tego posiadam mikser phonic MM1705a (wygraliśmy z zespołem) i chciałbym się dowiedzieć, czy On w jakiś sposób może mi się przydać przy nagrywaniu... W ogóle do czego go używać można najlepiej:)...
Test Fast Tracka masz tutaj co do miksera niestety nie pomogę.
Hammond SK1

fil-a

Post autor: fil-a » wtorek 27 lis 2007, 23:06

Test Fast Tracka masz tutaj co do miksera niestety nie pomogę....
Fast Track a Fast Track Pro to chyba nie to samo.... czy to samo?

bab

Post autor: bab » środa 28 lis 2007, 08:52

Nie to samo właśnie...;)

fil-a

Post autor: fil-a » środa 28 lis 2007, 09:13

...Nie to samo właśnie...;)...
ja rozniez jestem zainteresowany FAST TRACK PRO chetnie przeczytam jakis test ale nie moge znalezc...

ODPOWIEDZ