Sumatory analogowe
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:05 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
Re: Sumatory analogowe
ależ Piotrze - zacz ja wlasnie ten paradoks ukazalem :)
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:06 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:06 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
......
widze ze dyskusja bardzo merytoryczna sie zrobila na sam koniec :)
widze ze dyskusja bardzo merytoryczna sie zrobila na sam koniec :)
fan dobrego brzmienia ;)
A to, co mi się nie podoba, i "do czego piję", to fakt, że coś potrafi kosztować tyle horrendalnej kasy, podczas gdy MOŻNA zdecydowanie taniej. Można!
...
mozna CZASAMI, ale ty uznajesz to za regule.. a to wielki blad,ale skladam to na karb bojowniczego charakteru i nieznajomosci niektorych zagadnien ;)
fan dobrego brzmienia ;)
- Miłaszewski
...Skad sie bierze roznica w jakosci dzwieku pomiedzy mikserem analogowym, a cyfrowym?
Wlasnie w najwiekszym stopniu z szyny sumujacej. Analogowa z technicznego punktu widzenia znieksztalca, z psychoakustycznego - jakoscia bije szyne cyfrowa na lopatki.
Z reszta to jest czesc wytlumaczenia dlaczego polskie plyty nie brzmia tak fajnie jak zagraniczne. Otoz z nielicznymi wyjatkami polskie studia nagraniowe nie dysponuja dobrym mikserem analogowym. Zdecydowana wiekszosc miksuje w komputerze lub na mikserach cyfrowych.
cofam to wszystko co powiedzialem! po wielu eksperymentach i testach ze wstydem przyznaje, ze pisalem glupoty
dzisiaj juz wiem, ze moje slabe miksy to nie brak analogowego sprzetu, tylko brak wiedzy i talentu!
[addsig]
Wlasnie w najwiekszym stopniu z szyny sumujacej. Analogowa z technicznego punktu widzenia znieksztalca, z psychoakustycznego - jakoscia bije szyne cyfrowa na lopatki.
Z reszta to jest czesc wytlumaczenia dlaczego polskie plyty nie brzmia tak fajnie jak zagraniczne. Otoz z nielicznymi wyjatkami polskie studia nagraniowe nie dysponuja dobrym mikserem analogowym. Zdecydowana wiekszosc miksuje w komputerze lub na mikserach cyfrowych.
cofam to wszystko co powiedzialem! po wielu eksperymentach i testach ze wstydem przyznaje, ze pisalem glupoty

[addsig]
dzisiaj juz wiem, ze moje slabe miksy to nie brak analogowego sprzetu, tylko brak wiedzy i talentu!
Czapki z glow - serio!
Szacunek sie nalezy za takie postawienie sprawy.

Czapki z glow - serio!
Szacunek sie nalezy za takie postawienie sprawy.

...
byćmoże tak jest. Aczkolwiek różnica między mixowaniem wielu ścieżek analogowo a cyfrowo dla niektórych jest istotna dla niektórych mniej. Róznica jak na razie jest, ale nie wydaje mi się żeby kogoś przekonała do zakupu mixera czy sumatora. Dla mnie na razie istnieje. Zobaczymy jak się rozwinie technika studyjna.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
Zrób sam szynę sumującą!
Bierzesz kilka kabli, obierasz je na jednym końcku, lutujesz ciepły do ciepłego, zimny do zimnego, a masa z masą. W ten sposób mamy zrobioną szynę sumującą metodą na "Y" i zaoszczędzamy kupę kasy na profesjonalne szyny
P.S. Nie zapomnij o złotych kablach oraz cynie ze srebrem!
Może ktoś się podejmie tej konstrukcji i opisze wrażenia ze zbawiennego wpływu sumowania analogowego?
Bierzesz kilka kabli, obierasz je na jednym końcku, lutujesz ciepły do ciepłego, zimny do zimnego, a masa z masą. W ten sposób mamy zrobioną szynę sumującą metodą na "Y" i zaoszczędzamy kupę kasy na profesjonalne szyny

P.S. Nie zapomnij o złotych kablach oraz cynie ze srebrem!
Może ktoś się podejmie tej konstrukcji i opisze wrażenia ze zbawiennego wpływu sumowania analogowego?