Korg Pa80 i Roland XP50 - transpozycja przez MIDI

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
basters
Korg Pa80 i Roland XP50 - transpozycja przez MIDI

Post autor: basters » wtorek 20 lis 2007, 09:19

Witam wszystkich.Mam taki problem; chcę połączyć poprzez midi dwa instrumenty, korga pa 80 i rolanda xp 50 Na korgu chce wybierać sobie ustawienia np; z performance gdzie mam zapisane style, barwy i przypisane do nich transpozycje a więc wyjście out midi.Natomiast na rolandzie chcę aby w czasie wybrania ustawienia w korgu została ustawiona barwa wcześniej przeze mnie wybrana odpowiednim komunikatem midi.i wszystko potrafiłbym sobie zrobić gdyby nie transpozycja która wogóle nie zmienia się w rolandzie. W korgu mam np;D a w rolandzie cały czas zostaje C poradzcie co robić? Próbowałem różnych ustawień z marnym skutkiem. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
student

Re: Korg Pa80 i Roland XP50 - transpozycja przez MIDI

Post autor: student » wtorek 20 lis 2007, 13:57

...Witam wszystkich.Mam taki problem; chcę połączyć poprzez midi dwa instrumenty, korga pa 80 i rolanda xp 50 Na korgu chce wybierać sobie ustawienia np; z performance gdzie mam zapisane style, barwy i przypisane do nich transpozycje a więc wyjście out midi.Natomiast na rolandzie chcę aby w czasie wybrania ustawienia w korgu została ustawiona barwa wcześniej przeze mnie wybrana odpowiednim komunikatem midi.i wszystko potrafiłbym sobie zrobić gdyby nie transpozycja która wogóle nie zmienia się w rolandzie. W korgu mam np;D a w rolandzie cały czas zostaje C poradzcie co robić? Próbowałem różnych ustawień z marnym skutkiem. Pozdrawiam....
trudna sprawa, funkcja Traspose w Rolandzie ma charakter lokalny, raczej nie do uaktywnienia przez MIDI - spróbuj pogrzebać w ustawieniach transpose w Korgu - nie znam tego modelu,ale w innym tego typu instrumencie Korga, który znam, funkcja ta była bardzo rozbudowana i tam chyba była możliwość wysyłki przez MIDI komunikatów po transpozycji....

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 20 lis 2007, 14:55

...poradzcie co robić? Próbowałem różnych ustawień z marnym skutkiem...

Aby dokonać z zewnątrz transpozycji w tym Rolandzie trzeba do niego wysłać krótki komunikat Sys-Ex. Niestety tylko klawiatury sterujące (i to z wyższej półki) potrafią wysłać za jednym zamachem (jednym przyciskiem) kilka komunikatów kanałowych (np. Program Change + Control Change) + dowolny komunikat Sys-Ex. Korg Pa80 do nich nie należy.
Lepiej nauczyć się grać w różnych tonacjach, będzie taniej i prościej .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
student

Post autor: student » wtorek 20 lis 2007, 18:27

Rozpatrując problem pod względem technicznym (bo pod względem muzycznym - patrz uwaga wyżej ) - sprawa wygląda tak:
Rzeczywiście Roland przyjmuje dwa typy komunikatów SysEx dotyczących transpozycji - włącz/ wyłącz oraz wartość transpozycji. Nie badałem namacalnie, ale sądzę, że pozwoli to ustawić ten parametr w instrumencie, nie będzie natomiast transponować komunikatów przychodzących. Jeśli chodzi zaś o Korga, to - po pobieżnej lekturze manuala - ten model, mimo, że z wyższej półki, nie ma tak rozbudowanej sekcji transpose , jak choćby seria iS, gdzie blok Transpose dało się umieścić zarówno za wyjściem MIDI Out, jak również bezpośrednio za klawiaturą, a przed MIDI Out - o co chyba chodziłoby autorowi postu.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 20 lis 2007, 19:35

...Rzeczywiście Roland przyjmuje dwa typy komunikatów SysEx dotyczących transpozycji - włącz/ wyłącz oraz wartość transpozycji...

A który, XP-50?
Pytam bo nie mam niestety pod ręką implementacji MIDI, a w każdym modelu, a raczej ich serii, jest inaczej .
Tak naprawdę XP-50 to nic innego niż (w skrócie) JV1080 + seq. MC 50. Czyli patrząc od strony samego syntezatora powinien mieć osobną transpozycję dla Patches i Performances, stąd pewnie te dwa tryby komunikatów. Tu kolega basters nie określił w jakim trybie pracuje jego synth (nie dziwię się z resztą, to typowe dla dzisiejszej młodzieży ). Ponieważ, jak już wspomniałem, nie mam implementacji to i nie jestem w stanie powiedzieć, czy da radę wysłać komunikat dokładnie ustawiający interwał transpozycji czy tylko na zasadzie in/dekrementacji (+1/-1)

Pomijając kwestię modeli Korga iS problem możnaby w miarę prosto rozwiązać IHMO tylko na zasadzie: Korg Pa80 + JV 1080 (2080) + klawiatura sterująca.
W tym systemie odczulamy odpowiednio Korga, zakładamy strefy aktywności (to wszystko da radę zrobić zarówno dla Pa80 jak i JV).
Tak więc takim rozwiązaniem skontrolujemy za jednym zamachem byle jaką klawiaturą sterującą wszystko (siłą rzeczy i transpozycję też) i to bez Sys-Exów .
[addsig]

Awatar użytkownika
student

Post autor: student » wtorek 20 lis 2007, 20:10

A który, XP-50?

.........................................................

W sumie, to patrzyłem w manual od XP60/80, lecz myślę. że odniesie sie to również do XP50.... osobiście jednak mocno wątpię, czy zdalne włączenie i ustawienie parametru transpose pozwoli na trasnponowanie odbieranych komunikatów.

Pomijając kwestię modeli Korga iS problem możnaby w miarę prosto rozwiązać IHMO tylko na zasadzie: Korg Pa80 + JV 1080 (2080) + klawiatura sterująca.
W tym systemie odczulamy odpowiednio Korga, zakładamy strefy aktywności (to wszystko da radę zrobić zarówno dla Pa80 jak i JV).
Tak więc takim rozwiązaniem skontrolujemy za jednym zamachem byle jaką klawiaturą sterującą wszystko (siłą rzeczy i transpozycję też) i to bez Sys-Exów .
...

...................................................

Czyli kolega musi dokupic dodatkowy parapet?

Najprościej jednak moim zdaniem jest (poza unkaniem transpozycji w ogóle) przy zmianie programu na klawiaturze sterującej, w tym wypadku pa80, pamietać o transponowaniu ręcznym Rolanda...
to trwa sekundę, a wszystkie nieuniknione skuchy, przysłużą sie w rezultacie do nieuniknionej nauki gry w różnych tonacjach, czego życzę koledze.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 20 lis 2007, 20:46

Czyli kolega musi dokupic dodatkowy parapet?

Nie musi, wystarczy, że sprzeda parapet a kupi od niego moduł z byle jaką klawiatura sterującą. Wyjdzie na to samo. A może i taniej.

...Najprościej jednak moim zdaniem jest (poza unkaniem transpozycji w ogóle) przy zmianie programu na klawiaturze sterującej, w tym wypadku pa80, pamietać o transponowaniu ręcznym Rolanda...
to trwa sekundę, a wszystkie nieuniknione skuchy, przysłużą sie w rezultacie do nieuniknionej nauki gry w różnych tonacjach...

Przecież sam też już pisałem: lepiej nauczyć się grać w różnych tonacjach, będzie taniej i prościej
[addsig]

Awatar użytkownika
student

Post autor: student » wtorek 20 lis 2007, 22:15

...Czyli kolega musi dokupic dodatkowy parapet?

Nie musi, wystarczy, że sprzeda parapet a kupi od niego moduł z byle jaką klawiatura sterującą. Wyjdzie na to samo. A może i taniej.

...Najprościej jednak moim zdaniem jest (poza unkaniem transpozycji w ogóle) przy zmianie programu na klawiaturze sterującej, w tym wypadku pa80, pamietać o transponowaniu ręcznym Rolanda...
to trwa sekundę, a wszystkie nieuniknione skuchy, przysłużą sie w rezultacie do nieuniknionej nauki gry w różnych tonacjach...

Przecież sam też już pisałem: lepiej nauczyć się grać w różnych tonacjach, będzie taniej i prościej
...
Rozpatrując problem pod względem technicznym (bo pod względem muzycznym - patrz uwaga wyżej )

basters

Post autor: basters » środa 21 lis 2007, 02:00

bardzo dziękuję użytkownikom STUDENT I PRECELI za odpowiedzi zaoszczędziliście mi dużo czasu i nerwów na szukanie takich ustawień by transpozycja się zmieniała .A jak sie dowiedziałem jest to niestety w przypadku korga pa80 i rolanda xp 50 niemozliwe.jeszcze raz wam dziękuję i pozdrawiam

basters

Post autor: basters » środa 21 lis 2007, 09:39

mam jeszcze pytanie jeśli ktoś może odpowiedzieć będę bardzo wdzięczny
otóż zaglądałem dziś do instrukcji pa 80 do tabeli implementacji midi i jednoznacznie wynika z niej że komunikaty typu system exclusive są transmitowane i rozpoznawane więc czy takim sposobem nie można przesłać do rolanda xp50 informacji o zmianie transpozycji?powiem szczerze że trochę to dziwne że korg pa80 który ma sporo różnych możliwości i roland xp 50 choć już nie pierwszej młodości nie potrafią "współpracować "jeżeli chodzi o funkcję transpose.pamiętam kiedyś miałem rolanda d10 i yamahę psr1000 lub korga i5s nie pamiętam wiem tylko że poprzez midi funkcja zmiany transpozycji była możliwa,wrolandzie d10. Niie pamiętam tylko co było podpiete do d10 yamaha czy korg .Pozdrowionka

ODPOWIEDZ