Dropy audio - padnięty dysk w laptopie?
i nigdy nie obslugiwala (nie chodzi tu o midi)
xp tez nie obsluguje
te patenty sa stosowane praktycznie tylko przez creative (EAX) a problem z ich obsluga tyczy sie wielkich zmian w systemie i cholernemu drm
zreszta i tak to glownie wykorzystywane jest w grach
na odtwarzanie nie ma to zadnego wplywu
xp tez nie obsluguje
te patenty sa stosowane praktycznie tylko przez creative (EAX) a problem z ich obsluga tyczy sie wielkich zmian w systemie i cholernemu drm
zreszta i tak to glownie wykorzystywane jest w grach
na odtwarzanie nie ma to zadnego wplywu
Re: Dropy audio - padnięty dysk w laptopie?
czy to jest uzaleznione od ilosci wtyczek? czy od ilosci trackow w odtwarzanej sesji?poza tym kazdy DAW ma monitor pracy CPU i dysku - popatrz tam. powinno pokazac czy to dysk sie zapycha czy procek.
Ja stawiam raczej na bledy konfiguracji (soft i hardware) - bo widzialem duzo starsze notebooki ktore hulaly.
Poszukaj w necie czegos o viscie i :
- skonfiguruj ja
- skonfiguruj sprzetopwo lapsa (wylacz sieci, blutooh i inne pierdoly
- wylcza fajerwerki systemu
- zaopatrz sie w karte renomowanego producneta, ktory slynie z jakosci sterów (jesli nie RME to moze Presonus)
- sprawdz jakis prosty DAW, ktory od dawna jest zgodny z Vista (np. Reaper) - odpal na nim jaka sesje probna i obserwuj jak nisko mozesz zejsc z latencja.
- scisz karte i odpal sesje z kilkudzieciecioma trackami (bez wtyczek), patrz na uzycie dyskow - czy jest stale - czy skacze
-sprawdz czy sterowniki karty maja regulacje parametru firewire buffer size - moj Focusrite ma i tu trzeba bardzo ostroznie dzialac
- czy jest mozliwe ze dobrodzieje z MS umiescili w Viscie to g... ktore znalazlo sie w XP - wraz z SP2 - ze zwalnialo predkosc lacza FW z S400 na S100 - do usuniecia czego potrzebna byla poprawka. moze tu jest to juz w pierwszym instalu?
Ja stawiam raczej na bledy konfiguracji (soft i hardware) - bo widzialem duzo starsze notebooki ktore hulaly.
Poszukaj w necie czegos o viscie i :
- skonfiguruj ja
- skonfiguruj sprzetopwo lapsa (wylacz sieci, blutooh i inne pierdoly
- wylcza fajerwerki systemu
- zaopatrz sie w karte renomowanego producneta, ktory slynie z jakosci sterów (jesli nie RME to moze Presonus)
- sprawdz jakis prosty DAW, ktory od dawna jest zgodny z Vista (np. Reaper) - odpal na nim jaka sesje probna i obserwuj jak nisko mozesz zejsc z latencja.
- scisz karte i odpal sesje z kilkudzieciecioma trackami (bez wtyczek), patrz na uzycie dyskow - czy jest stale - czy skacze
-sprawdz czy sterowniki karty maja regulacje parametru firewire buffer size - moj Focusrite ma i tu trzeba bardzo ostroznie dzialac
- czy jest mozliwe ze dobrodzieje z MS umiescili w Viscie to g... ktore znalazlo sie w XP - wraz z SP2 - ze zwalnialo predkosc lacza FW z S400 na S100 - do usuniecia czego potrzebna byla poprawka. moze tu jest to juz w pierwszym instalu?
- OlimpRecordsStudio
Sorki, że nie napisałem dokładnie. Mam Windowsa XP. Sprawdzałem w Cubasie i Pro Toolsie M-P. Obiążenie dysku nie wskazuje nic, co jest normalne przy pustym projekcie. Pusty projekt, nagrywam ścieżkę audio - wyskakują dropy. Będę jeszcze próbował wyłączać tak jak radzicie wszystkie wodotryski, sieciówki i inne bzdety. Jak macie jeszcze jakieś pomysły dawajcie. Przyjmuję każdą radę!!!
Serdeczne dzięki!
Serdeczne dzięki!
Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com
Obiążenie dysku nie wskazuje nic, co jest normalne przy pustym projekcie.
.......................
?
.......................
?
a te dropy masz w równych odstępach czasowych, czy zupełnie nieregularnie?
_________
tomek
tomek
- OlimpRecordsStudio
...a te dropy masz w równych odstępach czasowych, czy zupełnie nieregularnie?...
Dropy są nieregularne i występują nawet podczas odtwarzania w Windowsowym Media Playerze na pokładowe karcie z laptopa, jakiegoś Realteka. Przez to mnie to tak strasznie denerwuje. Przepraszam, że szybko nie odpisuje ale mam neta w pracy, a tam nie da się zawsze szybko odpisywać.
Dropy są nieregularne i występują nawet podczas odtwarzania w Windowsowym Media Playerze na pokładowe karcie z laptopa, jakiegoś Realteka. Przez to mnie to tak strasznie denerwuje. Przepraszam, że szybko nie odpisuje ale mam neta w pracy, a tam nie da się zawsze szybko odpisywać.
- Aleksander_Montana
Zbynia ma racje. Zmień system na win xp a jeśli chcesz koniecznie zostać przy viście to musisz dokupić jakieś 3GB ramu :/ lub wyłaczyc wszystkie pierdoly ktore są zbedne:-] a vista ma tego mnustwo...
Pozdrawiam
Pozdrawiam

2 giga wystarczy zeby vista smigala - pierduly przy tym procku nie maja wiekszego wplywu na dzialanie - ot 3% proca ci zajma dodatkowo
Dropy są nieregularne i występują nawet podczas odtwarzania w Windowsowym Media Playerze na pokładowe karcie z laptopa, jakiegoś Realteka.
Miałem ten sam problem w swoim, zupełnie innym laptopie. W takich wypadkach (przynajmniej w Win XP) problemem jest ACPI (w tym trybie zdaje się wszystkie urządzenia wiszą na jednym przerwaniu czy coś w tym stylu, co powoduje problemy) - po jego wyłączeniu (czyli przestawieniu sterownika HAL w tryb "Standardowy komputer PC") dropy zniknęły jak ręką odjął. MInusem jest utrata wszystkich funkcji zarządzania energią...
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
- OlimpRecordsStudio
Miałem ten sam problem w swoim, zupełnie innym laptopie. W takich wypadkach (przynajmniej w Win XP) problemem jest ACPI (w tym trybie zdaje się wszystkie urządzenia wiszą na jednym przerwaniu czy coś w tym stylu, co powoduje problemy) - po jego wyłączeniu (czyli przestawieniu sterownika HAL w tryb "Standardowy komputer PC") dropy zniknęły jak ręką odjął. MInusem jest utrata wszystkich funkcji zarządzania energią......
Mam w nosie funkcje zarządzania energią. Podaj tylko sposób jak zmienić ten strownik! Też już kiedyś słyszałem o tym ACPI, ale nie jestem informatykiem. A poza tym pisałem wcześniej, że nie mam Visty tylko XP-ka!
Pozdrawiam
Mam w nosie funkcje zarządzania energią. Podaj tylko sposób jak zmienić ten strownik! Też już kiedyś słyszałem o tym ACPI, ale nie jestem informatykiem. A poza tym pisałem wcześniej, że nie mam Visty tylko XP-ka!
Pozdrawiam