Dropy audio - padnięty dysk w laptopie?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio
Dropy audio - padnięty dysk w laptopie?

Post autor: OlimpRecordsStudio » poniedziałek 19 lis 2007, 09:50

Witam,

Kupiłem w styczniu tego roku laptopa do muzy TOSHIBA A100-811. Ale nim zacząłem coś robić pojawił się problem - dropy przy odtwarzaniu i nagrywaniu audio. Próbowałem wszystkiego!!! Chipsety, podmiany pamięci... Poprostu wszystkiego. Używałem kart M-Audio FW1814, Transit, Line 6 UX1, wbudowanej w płytę... Masakra. Wreszcie doszedłem do tego, że być może mam uszkodzony dysk w laptoku. Podłączyłem pamięć USB i dropy się zmniejszyły, tzn. Na Transicie znikły wogóle, a na FW 1814 dalej są tylko, że dużo mniejsze. Nie bardzo wiem jak sprawdzić ten dysk. Najprościej byłoby podmienić dysk i spróbować na innym, ale nie mam możliwości... Jak możecie pomóżcie... Pozdrawiam!!!
Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com

spdif

Re: Dropy audio - padnięty dysk w laptopie?

Post autor: spdif » poniedziałek 19 lis 2007, 11:41

...Witam,

Kupiłem w styczniu tego roku laptopa do muzy TOSHIBA A100-811. Ale nim zacząłem coś robić pojawił się problem - dropy przy odtwarzaniu i nagrywaniu audio. Próbowałem wszystkiego!!! Chipsety, podmiany pamięci... Poprostu wszystkiego. Używałem kart M-Audio FW1814, Transit, Line 6 UX1, wbudowanej w płytę... Masakra. Wreszcie doszedłem do tego, że być może mam uszkodzony dysk w laptoku. Podłączyłem pamięć USB i dropy się zmniejszyły, tzn. Na Transicie znikły wogóle, a na FW 1814 dalej są tylko, że dużo mniejsze. Nie bardzo wiem jak sprawdzić ten dysk. Najprościej byłoby podmienić dysk i spróbować na innym, ale nie mam możliwości... Jak możecie pomóżcie... Pozdrawiam!!!...
Cześć
Jeżeli masz windows to dysk możesz sprawdzić tak:
Menu START tam jest takie cos jak uruchom, kliknij i wpisz CMD
następnie wydaj polecenie: ckdsk x:
gdzie x to litera dysku, sprawdz wyszystkie partycje.
W podsumowaniu każdego sprawdzania będziesz miał informację o ewentualnych błędach, które da się naprawić i takie coś jak 0 KB w błędnych sektorach. Jeżeli zamiast 0 bedzie jajakolwiek cyfra oznacza to, że dysk jest do wymiany i to za friko.

Pozdrawiam

spdif

Post autor: spdif » poniedziałek 19 lis 2007, 11:43

Nie w błędnych, a w uszkodzonych sektorach miało być.

Sorki:)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 19 lis 2007, 12:53

Głowy nie dam , ale mi tu zajeżdza złymi ustawieniami i problemami z latencją .
Czy za każdym razem pracując w DAW zmieniasz sterowniki ASIO na te które oferuje dana karta ? No i kuczowe pytanie to jak jest ustawiona latencja ?

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio

Post autor: OlimpRecordsStudio » poniedziałek 19 lis 2007, 14:06

...

Głowy nie dam , ale mi tu zajeżdza złymi ustawieniami i problemami z latencją .
Czy za każdym razem pracując w DAW zmieniasz sterowniki ASIO na te które oferuje dana karta ? No i kuczowe pytanie to jak jest ustawiona latencja ?

...
Mój laptop to INTEL CORE DUO 1,83GHz, 1 Gb RAM, ustawiałem latencję jak tylko się dało. Inna sprawa.. na innej TOSHIBE z Intel Core Solo 1,83GHz 512 Mb RAM, z identycznymi ustawieniami DZIAŁA IDEALNIE!!! Interfejsy są sprawne, na stacjonarnym kompie hula wszystko jak należy, kupiłem kontroler FW przez PCIMCIA - NIC - dalej dropy. Zauważyłem poprawę na FW 1814 jak zainstalowałem najnowsze sterowniki M-Audio do Visty 32-bit. Zrobił się update firmawar'u FW 1814. Czy wejścia analogowe, czy cyfrowe, adat wszystko działa tak samo, czyli dropiki... Pytam was, bo sam już nie mam siły. Walczę już jedenasty miesiąc. Serwis TOSHIBY rozkłada ręce. Laptop był 2 razy na naprawie gwarancyjnej, raz nic nie stwierdzili drugi raz dla świętego (ich) spokoju niby wymienili płytę główną, ale bez rezultatu.

Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio

Post autor: OlimpRecordsStudio » poniedziałek 19 lis 2007, 14:22

Cześć
Jeżeli masz windows to dysk możesz sprawdzić tak:
Menu START tam jest takie cos jak uruchom, kliknij i wpisz CMD
następnie wydaj polecenie: ckdsk x:
gdzie x to litera dysku, sprawdz wyszystkie partycje.
W podsumowaniu każdego sprawdzania będziesz miał informację o ewentualnych błędach, które da się naprawić i takie coś jak 0 KB w błędnych sektorach. Jeżeli zamiast 0 bedzie jajakolwiek cyfra oznacza to, że dysk jest do wymiany i to za friko.

Pozdrawiam...
Mam windowsa, ale jak stuknę cmd to wyskakuje ścieżka dostępu c;\\documents.... w każdym razie jestem na pulpicie, a tam nie może zlokalizować tej komendy. Jaką ścieżkę trzeba wpisać żey zadziałał ten test ckdsk c:

Awatar użytkownika
caca

Post autor: caca » poniedziałek 19 lis 2007, 15:35

Mam windowsa, ale jak stuknę cmd to wyskakuje ścieżka dostępu c;\\documents.... w każdym razie jestem na pulpicie, a tam nie może zlokalizować tej komendy. Jaką ścieżkę trzeba wpisać żey zadziałał ten test ckdsk c:...

podstawy dosa się kłaniają.

poprawna komenda to chkdsk x: gdzie x to litera dysku
_________
tomek

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 19 lis 2007, 16:53

no tak masz viste

nie wiesz pewnie o tym ze ten system po wlaczeniu standartowo uruchamia windows defendera do sprawdzania zlosliwych plikow
nalezy to wylaczyc

nie wiesz tez zapewne ze standartowo w wolnej chwili dziala defragmentacja - wolna chwila to nie wiadomo kiedy jest wiec tez nalezy wylaczyc

pozatym system ten lubi pomielic dyskiem z dobre 15 minut od uruchomienia - szczegolnie w laptopach

a jeszcze jak masz dysk 4200 obrotow to wogole mul - ale obciazeie dysku zobaczysz praktycznie w kazdym daw - jest od tego specjalny wskaznik

spdif

Post autor: spdif » poniedziałek 19 lis 2007, 17:19

podstawy dosa się kłaniają.

poprawna komenda to chkdsk x: gdzie x to litera dysku...
.. ale walnąłem literówke...:)

spdif

Post autor: spdif » poniedziałek 19 lis 2007, 17:30

Może warto zwrócić uwagę na to, że vista nie obsługuje poprawnie (czytać wcale) wspomagania sprzętowego dźwięku, efektów dźwiękowych oferowanych przez kartę itp. Proponowałbym przesiadkę na Winde XP.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ