A6 Andromeda

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
AdamZ
Re: A6 Andromeda

Post autor: AdamZ » sobota 17 lis 2007, 22:53

Wiesz co , nie ma co gdybac . Powiem krótko. BIERZ Virusa TI !

Nie będziesz żałował ani przez chwilę.Gdybyś kupił go rok czy dwa lata temu mógłbyś go znienawidzić za problemy jaki zafundował ACCESS. Niestety przez to przechodziłem jak cała rzesza użytkowników. Jednak po wprowadzeniu nowego OS , dodaniu nowetch torów syntezy , lepszej kompatybilności większej ilości brzmien i " czegotoniemającego" ulepszonego Virus Control jest szał !

Także marsz do sklepu ...

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 17 lis 2007, 22:57

A tak troche z innej beczki , bo własnie skonczył się mecz ...

POLSKAAAAAAAAAA BIALOOOOOOOO CZERWONIIIIIIIIIIIII

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

faro

Post autor: faro » sobota 17 lis 2007, 23:00

Także marsz do sklepu ...

...

Pod koniec listopada, go wciągnę

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 17 lis 2007, 23:03

Pod koniec listopada, go wciągnę ...

OK i bez Virusa się tu nie pokazuj . Bez odbioru :)

faro

Post autor: faro » sobota 17 lis 2007, 23:10

Awatar użytkownika
Kobe_Tai'73

Post autor: Kobe_Tai'73 » sobota 17 lis 2007, 23:23

Niektórzy twierdzą że C lepiej brzmi od Ti, czy wg Ciebie to możliwe ? Na Harmony Central w kwestii brzmienia wyższe noty otrzymał C, o Sonicstate nie będę wspominał. Myslę że to te same maszyny ( no prawie), moduł brzmieniowy jest chyba ten sam, więc dziwią mnie te opinie. Nie to, żebym sie nimi sugerował, i tak kupie najpierw Virusa, ale dziwia mnie takie komentarze. Co do porównania Rolanda z Accessem, to w jednym i drugim przypadku na żywca nie słuchałem, swoje wrazenia opieram tylko na demkach z netu, bycmoze na zywo byłyby nieco inne, ale nie sądzę żeby V-synth bardziej spodobał mi się niz Virus. Jeden i drugi klawisz ma swój charakter, mnie osobiście przypadł do gustu Ti. Kiedyś miałem Modulara, nie miałem zbytno czasu na zabawę i wykręcanie brzmień, więc sprzedałem go. Wiem że naraze sie fanom Clavi, ale brzmienie z niego było nieco "tekturowe", i niebardzo mnie pociągało.
...

Charakter brzmienia w zasadzie jest ten sam. Jak na moje ucho Ti w ostrzejszych brzmieniach ma troszkę więcej tej ostrości niż C. C ma taką jakby to nazwać miękką czapkę. Wydaje mi się, że wychodzi tutaj różnica w przetwornikach. I w tym momencie dla jednych Ti będzie miał większy pazur a dla drugich C będzie bardziej "analogowy". Moja opinia jest oczywiście subiektywna. Bawiłem się Ti bo miałem zamiar wymienić C ale po usłyszeniu stwierdziłem, że to w zasadzie ten sam charakter brzmienia. C mam nowy więc go sobie zostawiłem. Na Ti można uzyskać bardzie złożone barwy. Tylko weź pod uwagę to, że samymi "kosmicznymi" dźwiękami na raz się nie gra. Gdzieś tam w tle musi plumkać coś prostszego dlatego mi C w zupełności wystarczy. Nie wiem czemu HC tak słabo oceniło Ti...może to przez te początkowe kłopoty z systemem...
Co do Clavi. Dobrze przebija się w miksie. Modulara słuchałem tylko na demówkach. Bawiłem się jedynie NL2x i 3. Ten synthy nieźle potrafią kopać ale trzeba troszkę nim posterować ;) tak jak i JP8080, którego bardzo lubię i posiadam.
Jeżeli mówimy o charakterze brzmienia. Dużo zależy też od toru audio w jaki się wpinasz i robisz ujęcia. Np taką Yamahę An1x wpinam w kompresor
optoelektryczny TF pro P38, wyłączam w niej pokładowy efekt i dodaję efekty z Lexicona MPX1 no i ..wiele droższych synciaków się chowa.
Podobnie jest np z Clavią. Jak ten karton jak go nazwałeś wepniesz w dobre proce to z pewnością zadziwi i nie poznałbyś ,że to ta sama Clavia.
Virus C i Ti może pochwalić się tym, że ma dobry tor efektowy dlatego może się spokojnie obejść bez zewnętrznych efektów i od ręki dobrze brzmi.

Awatar użytkownika
Kobe_Tai'73

Post autor: Kobe_Tai'73 » niedziela 18 lis 2007, 00:02

Tak przy okazji, bo nie chcę zakładać osobnego wątku...
AdamZ widzę, że masz JD800. Kiedyś jak byłem mały ;) a posiadanie takiego syntezatora było marzeniem ściętej rozczochranej miałem okazję pograć trochę na nim. Minęło sporo czasu i już nie pamiętam "jaki on był".
Czytałem o nim pochlebne opinie a niektóre demówki są nawet nawet. Co o nim myślisz ? Warto kupić JD990 ? Czymś się wyróżnia ten syntezator spośród
innych powiedzmy to kultowych VA ?

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 18 lis 2007, 09:06

...Tak przy okazji, bo nie chcę zakładać osobnego wątku...
AdamZ widzę, że masz JD800. Kiedyś jak byłem mały ;) a posiadanie takiego syntezatora było marzeniem ściętej rozczochranej miałem okazję pograć trochę na nim. Minęło sporo czasu i już nie pamiętam "jaki on był".
Czytałem o nim pochlebne opinie a niektóre demówki są nawet nawet. Co o nim myślisz ? Warto kupić JD990 ? Czymś się wyróżnia ten syntezator spośród
innych powiedzmy to kultowych VA ?...

Witam i po pierwsze to raczej nie jest VA. To całkiem inny instrument.
To jest instrument ogólnie mówiąc bazujący na brzmieniu Roalanda D-50 na bardzo mocnych sterydach
Jeśli chodzi o mozliwości to JD990 jeśli dobrze pamiętam ma dużo więcej presetów. Z czego część przygotowana specjalnie do tej wersji. Chyba 8 indywidualnych wyjśc i kilka innych szczegółów odróżniających go od JD800.

JD800 z kolei ma kady najdrobniejszy szczegół na panelu , który wygląda jak pulpit statku kosmicznego . Bardzo rozbudowany tor syntezy , do dziś mam problemy z jego ujarzmieniem :)

Instrument potrafi brzmieć bardzo ciepło , ale ogólne brzmienie JD określiłbym jako metaliczne i cyfrowe. Zapomnij o tym , że kręcąc filtrem uzyskasz płynny efekt wytłumienia. Przygotuj się na "cyfrowe schody" Choć jest on zdolny do miękkich analogowo-podobnych brzmień to jednak tak bym go okreslił.
Idealny do padów ,FX-ów i rozbudowanych struktur. Przenikających się brzmień itd. świetne piana elektryczne, brzmienia z lat 80-90 typu Depeche Mode czy The Prodigy. Wiele presetów zywcem wyciętych z ich albumów
W necie łatwo mozna odszukać "librarian" do serii JD i kilka tysięcy brzmień.

Podsumowując - jeden z ciekawszych i najbardziej rozbudowanych syntezatorów jakie znam. Bardzo różny od wszystkich jakie posiadam.Idealny jako uzupełnienie analogowego i Virtual Analogowego studia :)

[addsig]

Awatar użytkownika
Retali8

Post autor: Retali8 » niedziela 18 lis 2007, 09:11

w EiS pisali ze A6 to porażka. Ostatnio slyszalem próbki tegoz i musze przyznac ze fajnie brzmi. podobno sie mocno grzeje, ale glowy nie dam, tak w recenzji bylo napisane.
j
Wejdź na Youtube, wpisz w szukajkę "Alesis Andromeda", jest tam masa prezentacji tego monstra... A recenzją EiS nie przejmowałbym się specjalnie, lepiej zobaczyc i usłyszeć samemu.

Awatar użytkownika
Kobe_Tai'73

Post autor: Kobe_Tai'73 » niedziela 18 lis 2007, 12:00

Dzięki AdamZ za info. Wydawało mi się, że to VA...to kosmiczne sterowanie chyba mnie zmyliło. Narazie mam w planie zakup GT i tego XS-a Future Retro.
Jak obsłucham GT to będę wiedział czy JD jest mi potrzebny. Tak na marginesie ciekaw jestem możliwości Nord Wave. Może ktoś już testował i może coś już powiedzieć jak to gra ;) ?

ODPOWIEDZ