...Tak przy okazji, bo nie chcę zakładać osobnego wątku...
AdamZ widzę, że masz JD800. Kiedyś jak byłem mały ;) a posiadanie takiego syntezatora było marzeniem ściętej rozczochranej miałem okazję pograć trochę na nim. Minęło sporo czasu i już nie pamiętam "jaki on był".
Czytałem o nim pochlebne opinie a niektóre demówki są nawet nawet. Co o nim myślisz ? Warto kupić JD990 ? Czymś się wyróżnia ten syntezator spośród
innych powiedzmy to kultowych VA ?...
Witam i po pierwsze to raczej nie jest VA. To całkiem inny instrument.
To jest instrument ogólnie mówiąc bazujący na brzmieniu Roalanda D-50 na bardzo mocnych sterydach
Jeśli chodzi o mozliwości to JD990 jeśli dobrze pamiętam ma dużo więcej presetów. Z czego część przygotowana specjalnie do tej wersji. Chyba 8 indywidualnych wyjśc i kilka innych szczegółów odróżniających go od JD800.
JD800 z kolei ma kady najdrobniejszy szczegół na panelu , który wygląda jak pulpit statku kosmicznego . Bardzo rozbudowany tor syntezy , do dziś mam problemy z jego ujarzmieniem :)
Instrument potrafi brzmieć bardzo ciepło , ale ogólne brzmienie JD określiłbym jako metaliczne i cyfrowe. Zapomnij o tym , że kręcąc filtrem uzyskasz płynny efekt wytłumienia. Przygotuj się na "cyfrowe schody" Choć jest on zdolny do miękkich analogowo-podobnych brzmień to jednak tak bym go okreslił.
Idealny do padów ,FX-ów i rozbudowanych struktur. Przenikających się brzmień itd. świetne piana elektryczne, brzmienia z lat 80-90 typu Depeche Mode czy The Prodigy. Wiele presetów zywcem wyciętych z ich albumów
W necie łatwo mozna odszukać "librarian" do serii JD i kilka tysięcy brzmień.
Podsumowując - jeden z ciekawszych i najbardziej rozbudowanych syntezatorów jakie znam. Bardzo różny od wszystkich jakie posiadam.Idealny jako uzupełnienie analogowego i Virtual Analogowego studia :)
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...