http://www.3daudioinc.com/3db/showthread.php?p=83124
oraz pojedyncze opinie z gearslutz:
Yah, played with it over the last week. It's a nice EQ - not too transparent, not too colored. The HP filters are great and I was surprised at how easy I could either do surgical or broad work. Bottom end is very nice and the top end passed my +3db @ 10kHz test with ease, nice open top.
i to dość interesujące:
Great River mastering EQ - invaluable for adding weight to thin, lifeless digital mixes (like Blue 315 but a bit smoother). Can make 2 dimensional rhythm sections sound like you're on stage rather than in the cheap seats.
Chandler TG12345 test w EIS - uwagi
-
- Kontakt:
Re: Chandler TG12345 test w EIS - uwagi
ktos sie czepia ze jest mala "glebia" decybelowa na gainach. Ale przeciez rzadko potrzeba wiecej niz 4-5db (o ile zrodlo jest dobre) podkrecac. W instrukcjach do masteringu jest napisane (wydaje sie miec sens), ze jesli jakies pasmo trzeba dodac wiecej niz 6-7 db, tzn. ze mix powinien wrocic do poprawek.
Czekam na jakies porownawcze testy.
Nie jestem masteringowcem, ale wciaz mam wraenie ze tak jak kompresje od biedy VST pociagna , tak EQ wciaz jest po stronie analogu. A szcegolnie tych co daja cos z siebie :)
Moze wizyte swoja w tej swiatyni rarytasów zorganizujesz troche w takiej formie, aby mozna bylo test MEQ2nv zrobic? Nawet kilka fajnych loopow wystarczy. PRosilbym tylko zeby jakis akustyczny mix poszedl do badan (jakies trio jazzowe moze z kontrabasem i szczotkami?, rzadki aranz w kazdm razie).
Szkoda ze Forum nie dorobilo sie jakis referencyjnych mixow i trackow, ktore kazdy moglby przerzucac przez rozne urzadzenia i w jednym miejscu pozostawiac. Moze Joachim ma cos do dyspozycji?
Czekam na jakies porownawcze testy.
Nie jestem masteringowcem, ale wciaz mam wraenie ze tak jak kompresje od biedy VST pociagna , tak EQ wciaz jest po stronie analogu. A szcegolnie tych co daja cos z siebie :)
Moze wizyte swoja w tej swiatyni rarytasów zorganizujesz troche w takiej formie, aby mozna bylo test MEQ2nv zrobic? Nawet kilka fajnych loopow wystarczy. PRosilbym tylko zeby jakis akustyczny mix poszedl do badan (jakies trio jazzowe moze z kontrabasem i szczotkami?, rzadki aranz w kazdm razie).
Szkoda ze Forum nie dorobilo sie jakis referencyjnych mixow i trackow, ktore kazdy moglby przerzucac przez rozne urzadzenia i w jednym miejscu pozostawiac. Moze Joachim ma cos do dyspozycji?
jednego nie rozumiem - z czego oni tak sie ciesza w konteksie podbicia na 22khz? Przeciez to nie wchodzi w CD? JEszcze na etapie mix to rozumiem, ale mastering.
...jednego nie rozumiem - z czego oni tak sie ciesza w konteksie podbicia na 22khz? Przeciez to nie wchodzi w CD? JEszcze na etapie mix to rozumiem, ale mastering....
on jest wystrojony na 22kHz a jeszcze shelving czyli półkowy
więc zakres działania ma większy. Pewnie jak się galkę rozkręci mocno to o 15kHz zachaczy.

Jestem przystojny i młody
-
- Kontakt:
Fakt..szczególnie pasywne układy...z tego co pisał Bob Katz na GS to ciężko podrobić efekt który dają zniekształcenia na cewkach...no i wiadomo, transformatory...
Zapytam jeśli będzie taka możliwość, ale nie mam pewności czy mi starczy czasu, jadę tam tylko na jeden dzień... w dodatku nie wiem czy oni akurat mają ten korektor na stanie...
Szkoda ze Forum nie dorobilo sie jakis referencyjnych mixow i trackow, ktore kazdy moglby przerzucac przez rozne urzadzenia i w jednym miejscu pozostawiac. Moze Joachim ma cos do dyspozycji?...
Rzeczywiście szkoda. Przydałoby się w wielu sytuacjach.
Fakt..szczególnie pasywne układy...z tego co pisał Bob Katz na GS to ciężko podrobić efekt który dają zniekształcenia na cewkach...no i wiadomo, transformatory...
Zapytam jeśli będzie taka możliwość, ale nie mam pewności czy mi starczy czasu, jadę tam tylko na jeden dzień... w dodatku nie wiem czy oni akurat mają ten korektor na stanie...
Szkoda ze Forum nie dorobilo sie jakis referencyjnych mixow i trackow, ktore kazdy moglby przerzucac przez rozne urzadzenia i w jednym miejscu pozostawiac. Moze Joachim ma cos do dyspozycji?...
Rzeczywiście szkoda. Przydałoby się w wielu sytuacjach.
......jednego nie rozumiem - z czego oni tak sie ciesza w konteksie podbicia na 22khz? Przeciez to nie wchodzi w CD? JEszcze na etapie mix to rozumiem, ale mastering....
więc zakres działania ma większy. Pewnie jak się galkę rozkręci mocno to o 15kHz zachaczy....
Massenburg sporo wyzej wyzej idzie :)

Massenburg sporo wyzej wyzej idzie :)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
o - joachim sie odezwal :)
Masz moze jakies takie tracki do testowania? takie co artysci daja prawa? roznych filtrow, pluginow, i innych? Chyba ze to z jakims punktem forum niezgodne ? ;)
Ja mam rozne nagrania i sesje, ale napewno nie o jakosci referencyjnej :)
Masz moze jakies takie tracki do testowania? takie co artysci daja prawa? roznych filtrow, pluginow, i innych? Chyba ze to z jakims punktem forum niezgodne ? ;)
Ja mam rozne nagrania i sesje, ale napewno nie o jakosci referencyjnej :)
-
- Kontakt:
Wróciłem z demo, niestety nie było Great River'a żadnego był tylko Maselec, GML, Summit Audio i Avalony...
Szkoda- ciekaw jestem roznic