Monitory odsłuchowe
- Soundscape
- Kontakt:
a do beringerow nie ma zadnych dodatkow do zestawu. pozdrawiam. acz kolwiek behringery bym kupil na drugim miejscu. pozdrawiam...
Jak nie? Jest do nich (do kupienia oczywiście) dedykowany subwoofer. Ja z powyższego zestawu brałbym KRK.
Jak nie? Jest do nich (do kupienia oczywiście) dedykowany subwoofer. Ja z powyższego zestawu brałbym KRK.
Re: Monitory odsłuchowe
"Samsony Rubicon nie są za liniowe (pomiary urządzeniem i na słuch - ogólnie niby jest równo ale z górkami) ale są podobno dosyć rozdzielcze/czytelne."
Testy rubiconow r6a w EiS wyszly naprawde bardzo dobrze. Charakterystyki podane przez nasza szanowana gazete wskazuja na bardzo przyzwoita liniowosc tych glosnikow. Recenzant EiS stwierdzil nawet ze jak na glosnik 6 calowy maja duzo basu. Z testow wyszlo jeszcze, ze lepiej graja jak sa normalnie ustawione w poziomie. W manualu samsona tez pozawalaja na ustawianie ich poziomo - lecz podobno wtedy robi sie maly dolek w charakterystyce, pole sie zaweza ale gdy sa ustawione normalnie - liniowosc tych glosnikow jest na wysokim poziomie. I brzmieniem potrafia zaskoczyc. Osobiscie polecam.
Testy rubiconow r6a w EiS wyszly naprawde bardzo dobrze. Charakterystyki podane przez nasza szanowana gazete wskazuja na bardzo przyzwoita liniowosc tych glosnikow. Recenzant EiS stwierdzil nawet ze jak na glosnik 6 calowy maja duzo basu. Z testow wyszlo jeszcze, ze lepiej graja jak sa normalnie ustawione w poziomie. W manualu samsona tez pozawalaja na ustawianie ich poziomo - lecz podobno wtedy robi sie maly dolek w charakterystyce, pole sie zaweza ale gdy sa ustawione normalnie - liniowosc tych glosnikow jest na wysokim poziomie. I brzmieniem potrafia zaskoczyc. Osobiscie polecam.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
sprostowanie:
"ze lepiej graja jak sa normalnie ustawione w pionie" oczywiscie.
"ze lepiej graja jak sa normalnie ustawione w pionie" oczywiscie.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
...Witaj a zastanawiałeś sie nad Yamaha HS 80?? kosztuja okolo 2000zl graja naprawde fajnie. maja najbardziej plaska charakterystyke. a do tego mozesz dokopic wpozniejszym czasie subwofer hs 10 za 1700zl a do beringerow nie ma zadnych dodatkow do zestawu. pozdrawiam. acz kolwiek behringery bym kupil na drugim miejscu. pozdrawiam...
HS 80 bardziej przypominaja altusy niż monitory. Aż dziw, że ktos nazywa je "liniowymi" i w ogóle "monitorami"...
HS 80 bardziej przypominaja altusy niż monitory. Aż dziw, że ktos nazywa je "liniowymi" i w ogóle "monitorami"...
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
ja kupywalem w music-town
nie mialem najmniejszych problemow - swietny kontakt i obsluga - szybka paczka(a ze z braku towaru mialem na dwie raty) z informacja co gdzie i kiedy.....
nie mialem najmniejszych problemow - swietny kontakt i obsluga - szybka paczka(a ze z braku towaru mialem na dwie raty) z informacja co gdzie i kiedy.....
co do Behrów - nie polecałbym ich do małych pomieszczeń, słychać że się duszą u mnie w pokoju 3x4, ciężko zapanować nad basem
[addsig]
[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery
...co do Behrów - nie polecałbym ich do małych pomieszczeń, słychać że się duszą u mnie w pokoju 3x4, ciężko zapanować nad basem
...
A dużo masz gratów w pokoju? Bo ja mam identyczny pokój 3x4 natomiast jest praktycznie pusty, a jak poskładam sprzęt do kupy to zostanie jeszcze mniej. No ale jeżeli w 3x4 8" się dusi to nie za dobrze, trzeba będzie nad RP6 pomyśleć, albo 2030A, w sumie lepszy niedostatek basu niż nietrafiony zakup, jakieś słuchawki najwyżej kupię. W co celować przy 4x3? 5" 6" ?
...
A dużo masz gratów w pokoju? Bo ja mam identyczny pokój 3x4 natomiast jest praktycznie pusty, a jak poskładam sprzęt do kupy to zostanie jeszcze mniej. No ale jeżeli w 3x4 8" się dusi to nie za dobrze, trzeba będzie nad RP6 pomyśleć, albo 2030A, w sumie lepszy niedostatek basu niż nietrafiony zakup, jakieś słuchawki najwyżej kupię. W co celować przy 4x3? 5" 6" ?
Kolumny stoją na dłuższej ścianie i grają (wycelowane) w przedpokój (to troche rozprasza dźwięk, poza tym na krótszej ścianie regały z książkami +jakieś komody, panele na podłodze.
Niby są te przełączniki z tyłu do dopasowania do pomieszczenia ale moim zdaniem nie pomagają za wiele.
Są jeszcze Alesisy, które wg. MB są najlepszym w wyborem w tym przedziale cenowym. A może Eventy? nieco droższe ale z reguły zachwalane. TU mają parę sztuk.
Życzę udanego wyboru.
[addsig]
Niby są te przełączniki z tyłu do dopasowania do pomieszczenia ale moim zdaniem nie pomagają za wiele.
Są jeszcze Alesisy, które wg. MB są najlepszym w wyborem w tym przedziale cenowym. A może Eventy? nieco droższe ale z reguły zachwalane. TU mają parę sztuk.
Życzę udanego wyboru.
[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery
no tak!! zostal juz tylko sam lod! .... nic wiecej!!!... i tak koncze na sluchawkach bo Yamaha HS80 is Off.. rodzina spi :) czasami aspekty nad ktorymi nikt sie nie zastanawia biora gore. Nie mam porownania do innych bo zaczalem na tych odsluchach, ale chyba to co sie da ukrecic, gra OK na wszystim innym (phone, car, i tp).
Pozdro
Pozdro
Awaryjnosć Alesisów nie napawa mnie optymizmem, poza tym mi te monitory zasadniczo są potrzebne do słuchania tego co sobie pogrywam, aniżeli do samego miksu, więc kwestie reprodukcji w kiepsko zaadaptowanym do tego pomieszeniu raczej pomijam, natomiast jeżeli 8" to za dużo do takiej przestrzeni, to muszę to wziać pod uwagę, bo ja w stosunku do 6" czy 5" nie zyskam, natomiast sąsiedzi stracą! Więc jeśli B2031A odpada, to pozostaje mi B2030A albo KRK RP5/6, bo z tego co czytałem to nie są męczące przy dłuższym użytkowniu (jakiś audiofil nawet rozpisał się i chwalił B2030A więc mnie to cieszy, zresztą nawet w tym temacie ktoś wyżej pochwalił za nie-męczenie). Więc reasumując, potrzebuje mało męczące monitory no i jednak bass by się przydał (do słuchania! nie do miksu) dlatego te 8" Behringera tak mi przypadło do gustu, szczególnie że cenę ma bardzo niską, a te 5" KRK mnie jakoś specjalnie nie zaspokaja, przynajmniej na etapie dywagacji. A boję się że potem pozostanie niedosmak, wiec wolę się zapytać jak to z nimi w małych pomieszczeniach jest (a Everesta nie mam czytać zamiaru, więc proszę mnie do niego nie odsyłać).