witam.
musze kupic dodatkowe 4 mikrofony.
przeznaczenie tylko i wylacznie werbel (ujecie gorne i dolne)
oraz roznych masci piece gitarowe
wiem, ze na temat tych mikrofonow bylo juz duzo
lecz chodzi mi glownie o te 2 przeznaczenia.
uzywam caly czas sm57 i niby jest ok.
ale o ile przy stopie, mowi sie nie tylko o d112, sa juz audixy, shure beta, i inne. to przy werblu i piecach caly czas glownie sie mowi o sm57. z moze jednak wziac cos innego ?
najbardziej mnie interesuje beta57a.
chociazby z tego wzgledu, ze charakterystyka jest supernerkowa, co teoretycznie da mniejsze przesluchy na werblu (np hihatu). beta ma troche mnie dolu i wiecej gory (teoretycznie werbel powinien byc troche jasniejszy), ale nie wiem czy bedzie lepszy dla gitar
te moje wypociny sa czysto teoretyczne, gdyz nie mialem stycznosci z beta ani audixem.
dlatego jezeli ktos ma jakies doswiadczenie, najlepiej z bezposrednim porownaniu z sm57 to bym prosil o jakie kolwiek info.
oczywiscie caly czas mowa tylko o werblu i piecach gitarowych
Pozdrawiam
sm57 vs beta57a vs audix_i5
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
- Miłaszewski
Re: sm57 vs beta57a vs audix_i5
gdybym mial porownywac te trzy mikrofony, przede wszystkim zwrocilbym uwage na ich charakterystyke kierunkowa
wzialbym wszystkie 3 na raz, podlaczyl do jakiegos malutkiego mikserka, siedzialbym obok bebnow w zamknietych sluchawkach (hd280), prosil bebniarza zeby uderzal w hihat oraz werbel i sprawdzilbym ktory z nich najlepiej tlumi dzwieki dochodzace z tylu mikrofonu (np. ktory ma najmniej hihatu)
[addsig]
wzialbym wszystkie 3 na raz, podlaczyl do jakiegos malutkiego mikserka, siedzialbym obok bebnow w zamknietych sluchawkach (hd280), prosil bebniarza zeby uderzal w hihat oraz werbel i sprawdzilbym ktory z nich najlepiej tlumi dzwieki dochodzace z tylu mikrofonu (np. ktory ma najmniej hihatu)
[addsig]
spokonie, jak bede je miec to po prostu nagram bebny w roznej konfiguracji i poslucham sobie na odlsuchach :> to samo zrobie z gitarami
problem w tym, ze nie wiem ktora firma ma dostep do wszystkich 3 modeli, i moze je na testy przyslac (moge nawet wplacic rownowartosc tych mikrofonow)
wyslalem juz kilka zapytan i czekam na odpowiedz.
ale jak ktos juz mial podobna sytuacje, to chetnie uslysze jak to sie zakonczylo :D
Pozdrawiam
problem w tym, ze nie wiem ktora firma ma dostep do wszystkich 3 modeli, i moze je na testy przyslac (moge nawet wplacic rownowartosc tych mikrofonow)
wyslalem juz kilka zapytan i czekam na odpowiedz.
ale jak ktos juz mial podobna sytuacje, to chetnie uslysze jak to sie zakonczylo :D
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Mam audixa i5 i jak dla mnie jest lepszy od sm 57 z tego zwzględu że ma więcej góry, której 57 nie ma, a wiadomo, że lepiej przyciąć niż podbić. audix jest 3razy lepiej wykonany od shure i ma nr seryjny
Charakterystyka kierunkowa wydaje się byc podobna. Jak nagrywałem akustyka przebicia odgłosów z tyłu mikrofonu były na tym samym poziomie.Beta 57 nie miałem okazji sprawdzić.
Standardy się zmieniają.

Standardy się zmieniają.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
- Miłaszewski
...spokonie, jak bede je miec to po prostu nagram bebny w roznej konfiguracji i poslucham sobie na odlsuchach :> to samo zrobie z gitarami
ja jestem bardzo spokojny, a udzielilem ci dobrej rady, z ktorej jesli bedziesz chcial, to skorzystasz, a jesli nie - to nie
nawet majac bardzo dobrego asystenta, ktory bedzie manipulowal mikrofonami nie zrozumiesz tak dobrze reakcji mikrofonu na rozne katy nie zmieniajac ich samemu i nie slyszac tych zmian w czasie rzeczywistym
[addsig]
ja jestem bardzo spokojny, a udzielilem ci dobrej rady, z ktorej jesli bedziesz chcial, to skorzystasz, a jesli nie - to nie
nawet majac bardzo dobrego asystenta, ktory bedzie manipulowal mikrofonami nie zrozumiesz tak dobrze reakcji mikrofonu na rozne katy nie zmieniajac ich samemu i nie slyszac tych zmian w czasie rzeczywistym
[addsig]
- Miłaszewski
najbardziej mnie interesuje beta57a.
chociazby z tego wzgledu, ze charakterystyka jest supernerkowa, co teoretycznie da mniejsze przesluchy na werblu (np hihatu).
to zalezy od tego pod jakim katem masz mikrofon, bardzo czesto moze byc tak ze mikrofon supernerkowy bedzie mial wiecej hihatu
supernerkowy nie oznacza lepszy od nerkowego i nie oznacza mniej przesluchow od nerkowego - czasami wrecz odwrotnie
[addsig]
chociazby z tego wzgledu, ze charakterystyka jest supernerkowa, co teoretycznie da mniejsze przesluchy na werblu (np hihatu).
to zalezy od tego pod jakim katem masz mikrofon, bardzo czesto moze byc tak ze mikrofon supernerkowy bedzie mial wiecej hihatu
supernerkowy nie oznacza lepszy od nerkowego i nie oznacza mniej przesluchow od nerkowego - czasami wrecz odwrotnie
[addsig]
...
zgadza się, szczególnie że supernerka ze względów konstrukcyjnych wychodzi charakterystyką w tył mikrofonu (ogonek).
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
To ja nie widze zadnego problemu, mysle, ze wiekszosc sklepow wysle Ci sprzet, jesli wplacisz im rownowartosc sprzetu. Jedyne co ryzykuja, to ze kupisz wszystkie 3. np. www.muzyczny.pl
To ja nie widze zadnego problemu, mysle, ze wiekszosc sklepow wysle Ci sprzet, jesli wplacisz im rownowartosc sprzetu. Jedyne co ryzykuja, to ze kupisz wszystkie 3. np. www.muzyczny.pl