APS Aeon - czy ktoś już ma?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
nextaz
Re: APS Aeon - czy ktoś już ma?

Post autor: nextaz » poniedziałek 12 lis 2007, 20:26

witam

odswiezam temat poniewaz wiem ze glosniki calkiem dobrze sie sprzedaja w polandzie a niedlugo pierwsza podwyzka ceny (o 500zł)

wiec pewnie jest tutaj juz kilku wlascicieli

jak z perspektywy czasu uzytkownicy albo ci zo mieli okazje przetestowac
oceniaja monitory?
jak pracuja po paru miesiacach - calkowicie dotarte i oswojone?:)

ponoc raczej nie wracaja z testow ale sa wyjatki o czym mozna przeczytac ostatnio na gearslutz:
http://www.gearslutz.com/board/high-end/131679-aps-aeon.html

ciekaw jestem waszych opinii i porownan (zwlaszcza do dynaudio i glosnikow Focal ktorych to w polsce chyba nie mozna nigdzie posluchac)

sam mam zamowione na testy i o wynikach napewno poinformuje

pozdr

nextaz

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 13 lis 2007, 04:17

ponoc raczej nie wracaja z testow ale sa wyjatki o czym mozna przeczytac ostatnio na gearslutz:
Robert Amirian ma bardzo indywidualne podejscie do dzwieku i juz nie raz skrytykowal sprzety, ktore dla mnie sa najlepsze na swiecie :) np. Culture Vulture.

APS sa juz w studio, w ktorym pracuje, wiec za jakis czas bede mogl cos powiedziec.

j.bravo

Post autor: j.bravo » wtorek 13 lis 2007, 04:19

Dziwne, ten Polak najpierw chwali a za chwilę odradza . Może liczył na upust i go nie dostał...
Jestem przystojny i młody

j.bravo

Post autor: j.bravo » wtorek 13 lis 2007, 04:22

Robert Amirian ma bardzo indywidualne podejscie do dzwieku....
Ooo, 2 minuty przede mną się otworzyła puszka Pandory
Jestem przystojny i młody

nextaz

Post autor: nextaz » wtorek 13 lis 2007, 12:57

Robert Amirian ma bardzo indywidualne podejscie do dzwieku i juz nie raz skrytykowal sprzety, ktore dla mnie sa najlepsze na swiecie :) np. Culture Vulture.

APS sa juz w studio, w ktorym pracuje, wiec za jakis czas bede mogl cos powiedziec....

taaa - culture valture to takze moj "typ" dzwiekowy - czyli jest szansa ze moje "podejscie do dzwieku" bedzie skrajnie inne:)

napisz prosze pierwsze wrazenia jesli chodzi o APSy i jaki inny masz odsluch w studio.

swoja droga fajnie ze spora reklame APSów Funky Junk umiescil w TapeOp- pierwsze wieksze kroszki APSa w swiecie. Swoja droga moze miales okacje testowac APSy w FunkyJunk - maja tam przeciez zwałe sprzętu..
z innej beczki- czy slyszales moze glosniki Focal?

pozdr i czekam na wiecej opinii

nextaz

Awatar użytkownika
perdurabo

Post autor: perdurabo » wtorek 13 lis 2007, 13:57

mialem u siebie jednoczesnie tytanowe i tkaninowe - w porownaniu ttan wypada o wiele lepiej, i jest to dosyc duza roznica, przynajmniej dla mnie slychac ja wyraznie, natomiast ktore lepsze to juz chyba zalezy do tego co ktos na tyb bedie robil, i ktore mu bardziej pasuja,
porownywalem je tez do dynaudio bm15a, i tu juz powstal kosmos, dwa rozne , kompletnie rozne monitry, ( darujcie sobie wywody o nieliniowosci dynaudio, przebarwieniach itd, wszyscy o tym wiemy, i wszyscy wiemy ze dynaudio to firma z tradycjami ktora broni sie od lat i nadal ma zajebiste sprzeciki)
przy porownaniu z dyanudio, aps wydają sie grać kartonowym środkiem, moze to kwiestia niskotonowego, system zabezpieczajacy bas moze i dziala ale moze dziala zbyt malo skutecznie, ogólnie dużo środka,

1 płyta na 20 brzmi na aps "ładnie" czyli jaram sie dzwiekiem, tym ze ktos to dobrze zrealizowal i nagral i brzmi to teraz super, reszty nie da sie sluchac, bardzo szczegolowy glosnik odsloni w nagraniu wszystkie niedociagniecia i bledy brduy itd,
slowem fajny glosnik, cena odpowiada jego mozliwosciom
..:: nie samym basem człowiek żyje ::..

nextaz

Post autor: nextaz » wtorek 13 lis 2007, 15:04

hej

ciekawa opinia - wielkie dzieki!
sam zamowilem do testow apsy z tkanina opierajacy sie na dotychczasowych opiniach ze maja mniej "ostra" gore pasma czego moje pomieszczenie i przyzwyczajenia moga nie zniesc.

ja postawie aeony obok dynaudio bm6a ktore sa duzo mniejsze niz bm15a /ktory bardziej jest w kategorii wagowej APSa/ jednak bm6a prezentuje duzo bardziej zrownowazone brzmienie - i tu jestem ciekaw porownania ,przynajmniej przy malej glosnosci aby bylo choc troche fair.
jesli to rzeczywiscie totalnie inne swiaty to bede mial twardy orzech do zgryzienia bo bm6a lubie bardzo zwlaszcza za neutralnosc i dobre oddanie dynamiki-to odsluchy do ktorych nie musze sie przyzwyczajac.
od APSow oczekuje nieco wiekszego i głębszego brzmienia.

inna sprawa ze dynaudio to odsluchy jednak drozsze , a w przypadku bm15a prawie dwa razy wiec skoro apsy nie odpadaja w przedbiegach ale przedstawiaja "inny punkt słyszenia" to moze sa warte wiecej? ponoc do konca roku cena ma osiagnac 6kzł - czy to bedzie ciagle dobra cena - zobaczymy...

nextaz

nextaz

Post autor: nextaz » czwartek 15 lis 2007, 14:00

ok

dotarly dzis do mnie glosniki- niedlugo garsc spostrzezen i moich testow oraz porownan.
narazie moge napisac ze pierwszy zimny odsluch nie wywolal u mnie ani mega ciosu na TAK ani mega ciosu na NIE - czyli "ufff" nie ma dramatu ani czegos co moje ucho by nie tolerowalo - ale czy jest wystarczajaco dobrze? to pokaza juz testy i okolo 2 tygodniowa praca z monitorami.

jak narazie glosniki musze wygrzac - no wlasnie czy uzytkownicy zauwazyli rzeczywiscie poprawe dzwieku po wygrzaniu (i po ilu godzinach)? zwlaszcza w zekresach od niskiego srodka w dól - bo tu spodziewam sie najwiekszej poprawy.

pozdr

nextaz

nextaz

Post autor: nextaz » poniedziałek 19 lis 2007, 15:39

no i jestem po pierwszych testach

mam nast wnioski

1.dopiero po 2dniach monitory sie troche wygrzaly tzn - znaczna poprawa od niskiego srodka w dół - sceptycznie podchodzilem do tematu wygrzewania głosnikow ale naprawde jest poprawa - na poczatku dolne pasmo naprawde bylo słabe z czasem- dzwiek staje sie precyzyjniejszy i bardziej sprezysty i pojawiaja sie naprawde niskie czestotliwosci.

2.Mimo podciecia gory o 3dB monitory naprawde męczą moje uszy - po paru dniach zdazylem sie troszke przyzwyczaic - ale ciagle mam wrazenie ze sa zbyt jazgotliwe - co przy muzyce z masa przesterowanych elementow moze byc meczace

3.Owa jaskrawosc ma tez zalety- srednica jest wrecz supermegaprecyzyjna - to wazne - miec tu porządek- jednak obawiam sie zeby miksy nie wychodzily ciemne przez zmeczenie uszu tym regionem pasma

4.Bas staje sie coraz lepszy ale ciagle brakuje mu troche precyzji i punchu ktorego az za duzo maja np monitory dynaudio.

5.Monitory napewno lepiej zagraja w wiekszej rezyserce i mniej beda raniły ucho jak beda stac dalej - wiecej testow w innym lepszym pomieszczeniu juz niedlugo

6.Moc jest ogromna - to naprawde odsluchy sredniego pola- i spokojnie schodza bardzo nisko wiec jest kontrola nad najnizsza oktawą

wiec narazie ciezka sprawa z finalna ocena - choc jestem obecnie bardziej na NIE niz na TAK. Głosniki potrafia byc super mega precyzyjne w srodku pasma co jest ich zaleta . Potrafia sie tez naprawde niezle "rozbujac" przy jakis nowoczesnych napąpowanych produkcjach (np madonna)

To uzadzenie jest jak narazie troszke za "ostre" dla mnie nie tylko w znaczeniu ostrej góry pasma ale takze w bewzglednosci jesli chodzi o odtwarzanie miksow - tu nie ma mowy o przyjemnosci- super poprawne nagrania maga zabrzmiec tylko poprawnie a te złe to juz tortura - niby ok tak powinno byc ale troche przyjemnosci przy robieniu muzyki tez się nalezy:) a nie tylko ból ucha i zmęczenie.

takze jak anrazie 2 wady najwieksze ktore jednak zmieniaja sie ze wzgledu na przyzwyczajenie mojego ucha a takze na zmiany w dole pasma powodowane jak sadze wygrzewaniem - przytłaczajaca góra i dolne pasma troche malo konkretne- bez "punchu"

ciekaw jestem co mysla inni uzytkownicy z perspektywy czasu.
i jak miksy z tych odluchow sie "tłumacza" na innych systemach? czy nie sa moze czasami nieco za ciemne albo za bardzo/za mało "kopiące" w dole?
to moje główne obawy.

nextaz

Blekmen

Post autor: Blekmen » wtorek 20 lis 2007, 12:42

ciekaw jestem co mysla inni uzytkownicy z perspektywy czasu.
i jak miksy z tych odluchow sie "tłumacza" na innych systemach? czy nie sa moze czasami nieco za ciemne albo za bardzo/za mało "kopiące" w dole?
to moje główne obawy.

nextaz...

Witaj Nextaz

Odpisywałem na Twój post dotyczący Focali i porównania z APS, więc dużo informacji znajdziesz w tamtym temacie

Z perspektywy 6 miesięcy, bo już tyle mam APS (z tkaninową kopółką) sprawa przedstawia się doskonale.
Jestem bardzo zadowolony z monitorów, choć aby zagrały na 100% swoich możliwości trzeba się sporo napocić.
Na pewno nie polecałbym Aeonów z metalową kopółką jako narzędzia w pełni uniwersalnego. Jako takowe sprawdzą się jedynie w doskonałych akustyczne pomieszczeniach z dobrze wyznaczonym czasem pogłosu i doskonałą równowagą tonalną.
Używam moich APS nie tylko do produkcji muzyki ale także do codziennego słuchania i nie uważam aby były a ostre.
Zaczynają grać w pełni dopiero po około 150-200 godzinach, ale dużą poprawę słychać już po paru dniach.
Ja dodatkowo przy swoich monitorach zmieniłem kable sieciowe na znacznie lepsze i zrobiłem dobre połączeniówki pomiędzy interfejsem a monitorami. Nastąpiły duże zmiany, a planuje posunąć się jeszcze dalej
Podsumowując polecam sprawdzenie APS, ja przynajmniej jestem bardzo zadowolony.

ODPOWIEDZ