Najlepszy sampler?
- steelcangoo
...Niestety sam sampler (EMU) plus pady nie wystarczy ponieważ sampler nie posiada sekwencera i będziesz musiał robić sekwencje w kompie
a to co? ...
EOS 3 contains a powerful 48-track onboard sequencer which is always
ready and available to capture your musical ideas. The sequencer's easy to
use interface lets you lay down tracks almost as fast as you can play them.
After recording, you can use its powerful editing capabilities to rearrange
and polish your creation in almost any imaginable way. Editing is easy,
thanks to intuitive Copy and Paste style editing and an impressive array of
tools which allow you to: Quantize, Transpose, Scale Velocity or Rechannelize
Tracks. You can also Channelize or Quantize MIDI data while
recording.
Program Changes, Pan Position, Initial Volume, Submix, Tempo, Controller
Changes and SysEx data can all be stored with the sequence. You can record
and save up to 50 sequences along with each EOS bank. If Flash RAM is
installed (ROM or Flash RAM upgrade), you can save 50 additional
sequences to Flash Memory.
Sequencer note capacity is dependent upon the amount of CPU memory
installed and how much you have allocated to sequences. As an example,
over 400,000 notes can be stored if you have 4 MB of preset RAM. About
97,000 notes can be stored if you have 1 MB of preset RAM.
Sequences can be copied, renamed, and are easily imported or exported as
Standard MIDI Files or E-mu’s EIV format. As a bonus feature, the virtual
“Jukebox” lets you link up to 7 sequences and play them back in any orde
a to co? ...
and polish your creation in almost any imaginable way. Editing is easy,
thanks to intuitive Copy and Paste style editing and an impressive array of
tools which allow you to: Quantize, Transpose, Scale Velocity or Rechannelize
Tracks. You can also Channelize or Quantize MIDI data while
recording.
Program Changes, Pan Position, Initial Volume, Submix, Tempo, Controller
Changes and SysEx data can all be stored with the sequence. You can record
and save up to 50 sequences along with each EOS bank. If Flash RAM is
installed (ROM or Flash RAM upgrade), you can save 50 additional
sequences to Flash Memory.
Sequencer note capacity is dependent upon the amount of CPU memory
installed and how much you have allocated to sequences. As an example,
over 400,000 notes can be stored if you have 4 MB of preset RAM. About
97,000 notes can be stored if you have 1 MB of preset RAM.
Sequences can be copied, renamed, and are easily imported or exported as
Standard MIDI Files or E-mu’s EIV format. As a bonus feature, the virtual
“Jukebox” lets you link up to 7 sequences and play them back in any orde
--------------------------------------------------------------------------------------
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy
- steelcangoo
Re: Najlepszy sampler?
--------------------------------------------------------------------------------------
Upssssss....
Sorki.... Tylko nie nabijaj mnie na pal

Sorki.... Tylko nie nabijaj mnie na pal

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman
- panciastko
;) tak czytam i czytam i się napaliłem na mpc 500 plus mini kaos pad efekty z głowy bo aż 100 ma korg heheh tylko jeszcze musze sie dowiedziec czy w mpc 500 jest kwantyzacja? to rozłożenie sampla na oktawy? pitch bender? bo slicer nie ma ale jest opcja ekstrakt tyle że dłużej to potrwa niż autoslicer;)
To emu i fajne pewnie lepsze nawet, ale boję się że nie podołam obsłudze a szukanie instrukcji i zachodzenie w głowę "what should i do now...?" mnie nie bawi;/
To emu i fajne pewnie lepsze nawet, ale boję się że nie podołam obsłudze a szukanie instrukcji i zachodzenie w głowę "what should i do now...?" mnie nie bawi;/
Nie słyszałem zbyt wielu dobrych opinii zarówno o Kaoss Padzie jak i Mpc500.
Mpc 500 ma kwantyzacje,
rozkładasz dowolnego sampla poprzez 16 levels na pady i wgrywasz na sekwencer melodyczne frazy grając tym samplem
ponadto posiada master effects na sumie czyli EQ i Compressor,
sądze że dla początkującego w domenie HARDWARE będzie to o wiele lepsze rozwiązanie niż taki sampler EMU 6400, o wiele lepszy workflow, intuicyjność, itp
jednak musisz rozpatrzyć wszystkie za i przeciw samodzielnie...
PZDR
rozkładasz dowolnego sampla poprzez 16 levels na pady i wgrywasz na sekwencer melodyczne frazy grając tym samplem
ponadto posiada master effects na sumie czyli EQ i Compressor,
sądze że dla początkującego w domenie HARDWARE będzie to o wiele lepsze rozwiązanie niż taki sampler EMU 6400, o wiele lepszy workflow, intuicyjność, itp
jednak musisz rozpatrzyć wszystkie za i przeciw samodzielnie...
PZDR

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman
...Nie słyszałem zbyt wielu dobrych opinii zarówno o Kaoss Padzie jak i Mpc500.
...
To usłysz o Kaoss Padzie: KP3- Rewelacja na scenę jak i w studio!
[Post edytowany przez Admina w dniu 14/11/2007]
...
To usłysz o Kaoss Padzie: KP3- Rewelacja na scenę jak i w studio!
[Post edytowany przez Admina w dniu 14/11/2007]
- panciastko
Nie słyszałem zbyt wielu dobrych opinii zarówno o Kaoss Padzie jak i Mpc500.
---------------------------------------------------------------------------------------------
No wiesz zdania są przeważnie podzielone do tego akurat co robię będzie jak znalazł wg mnie kaoss pad nie musi mieć dobrych opinii widziałem go w akcji, a biorąc pod uwagę że ma 100 efektów i to zwłaszcza te na których mi zależy będzie git jedyne co mnie ograniczy to wyobraźnia ;D
Dzięki Lakiernik utwierdziłeś mnie w przekonaniu;) bo wcześniej tylko odpowiedział mi manual mpc 500, recenzje i filmy z youtube'a co do kwantyzacji, 12 full pads itd:P. Sprzęt Ensoniqa jak pisałem pewnie lepszy (nawet w zasięgu ręki emu6400 ultra), ale trochę sie go boję hehe:P a maszyna przepotężna. Wolę zacząć od czegoś na czym powstawały (nadal powstają niestety;/) proste bity z perkusji i zapętlonego sampla, a ja już naszpikuje go chorymi próbkami;), szczerze powiedziawszy to szalę zwycięstwa na stronę MPC przechyliło brzmienie, workflow, compact flash i to że jest nowe hehe;) co nie znaczy że lepsze powiedzą co niektórzy;). Dzięki i pozdrawiam temat chyba zakończony.
---------------------------------------------------------------------------------------------
No wiesz zdania są przeważnie podzielone do tego akurat co robię będzie jak znalazł wg mnie kaoss pad nie musi mieć dobrych opinii widziałem go w akcji, a biorąc pod uwagę że ma 100 efektów i to zwłaszcza te na których mi zależy będzie git jedyne co mnie ograniczy to wyobraźnia ;D
Dzięki Lakiernik utwierdziłeś mnie w przekonaniu;) bo wcześniej tylko odpowiedział mi manual mpc 500, recenzje i filmy z youtube'a co do kwantyzacji, 12 full pads itd:P. Sprzęt Ensoniqa jak pisałem pewnie lepszy (nawet w zasięgu ręki emu6400 ultra), ale trochę sie go boję hehe:P a maszyna przepotężna. Wolę zacząć od czegoś na czym powstawały (nadal powstają niestety;/) proste bity z perkusji i zapętlonego sampla, a ja już naszpikuje go chorymi próbkami;), szczerze powiedziawszy to szalę zwycięstwa na stronę MPC przechyliło brzmienie, workflow, compact flash i to że jest nowe hehe;) co nie znaczy że lepsze powiedzą co niektórzy;). Dzięki i pozdrawiam temat chyba zakończony.
......Niestety sam sampler (EMU) plus pady nie wystarczy ponieważ sampler nie posiada sekwencera i będziesz musiał robić sekwencje w kompie
a to co? ...
and polish your creation in almost any imaginable way.
Chciałbym wyjasnic pewna niescislosc. Samplery Emu z serii ultra posiadaja sekwencer, 48 sciezkowy itp.... natomiast jego obsluga jest bardzo okrojona.Moim zdaniem mozna go raczej traktowac jago odtwarzacz plikow midi i w tej roli spisuje sie doskonale. Odtwarza zmiany tempa, metrum, zmiany programow i inne komunikaty midi. Natomiast nie mozna przyznac, ze jest to zaawansowany sekwencer na ktorym mozna komponowac rozbudowane utwory. Mozna nagrac kilka rzeczy natomiast z edycja tego jest juz bardzo ciezko.
a to co? ...
and polish your creation in almost any imaginable way.
Chciałbym wyjasnic pewna niescislosc. Samplery Emu z serii ultra posiadaja sekwencer, 48 sciezkowy itp.... natomiast jego obsluga jest bardzo okrojona.Moim zdaniem mozna go raczej traktowac jago odtwarzacz plikow midi i w tej roli spisuje sie doskonale. Odtwarza zmiany tempa, metrum, zmiany programow i inne komunikaty midi. Natomiast nie mozna przyznac, ze jest to zaawansowany sekwencer na ktorym mozna komponowac rozbudowane utwory. Mozna nagrac kilka rzeczy natomiast z edycja tego jest juz bardzo ciezko.
- pan_Buczek
Chciałbym wyjasnic pewna niescislosc. Samplery Emu z serii ultra posiadaja sekwencer, 48 sciezkowy itp.... natomiast jego obsluga jest bardzo okrojona.Moim zdaniem mozna go raczej traktowac jago odtwarzacz plikow midi i w tej roli spisuje sie doskonale. Odtwarza zmiany tempa, metrum, zmiany programow i inne komunikaty midi. Natomiast nie mozna przyznac, ze jest to zaawansowany sekwencer na ktorym mozna komponowac rozbudowane utwory. Mozna nagrac kilka rzeczy natomiast z edycja tego jest juz bardzo ciezko. ...
No i tu (mimo ze jestem fanem serii ultra i posiadaczem e5000) przyznam Ci pelna racje. Sequencer, to jedyna rzecz, ktora bym tu poprawil. Jest zbyt malo zaawansowany edycyjnie no i dosc nie jasny, jak na poczatek. A wklepywanie od nowa wartosci tempa i zapetlenia, przy kazdym ladowaniu kawalka z dysku to juz koniec swiata, niby nic, niby tak malo a wkurzaaaaaaaaa! Jednak moja milosc do mojego samplera jest silniejsza

Oczywiscie, jak zwykle, polecam zakup e5000ultra.
Ten sprzet to dla mnie, jak na razie, spelnienie marzen.
1.Prosta obsluga.
2.W zupelnosci mi wystarczajace funkcje edycji sampla.
3.Banalnie latwe samplowanie i budowanie presetow.
4.No i legendarne filtry!
Kazdy ma swoje upodobania, jedni robia muzyke na komputerze, inni wola na instrumentach.